Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Markowe domowe
Collapse
X
-
Piwo Patataj Owsiany zostało zalane na cichą, odfermentowało już do 3 Blg , kolorek ładny tylko w smaku czuć jakby się rozgryzło witaminę B, delikatnie acz wyczuwalnie - ( chyba, dawno nie gryzłem ostatnio w dzieciństwie ). Ogólnie smakuje apteką , zapach w normie. Mam nadzieję, że patatajowi przejdzie zanim dorośnie.Last edited by mark33; 18-11-2006, 19:49.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oloridercoś mi się wydaję, że drożdżyki chcą zwiedzić twoją kuchnię
Leave a comment:
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNo zobacz, a u mnie odwrotnie - nottinghamy zaliczyły wczoraj zlew
WLP550 Belgian Ale to były te Twoje kupione chyba gdzieś w styczniu, starutkie już były choć nie przeszarżowane. Wspaniałe drożdżyki niech płyną do morza
Dziekuję puszczenie szczepu w obieg.Last edited by mark33; 12-11-2006, 10:11.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Na prowadzenie wysunęła się gęstwa Danstar Notthingham
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Jeszcze jeden szczegół , do tej warki zrobiłem 3 startery , pierwszy wylałem po godzine(dziwnie pachniał - mutanty jakieś ) , drugi stoi do południa i ani pęcherzyka nie uronił, trzeci nastawiłem wieczorem z gestwy Nottinghamów. Zadam jutro, najlepszy słój wygra beczkę brzeczki.
Na prowadzenie wysunęła się gęstwa Danstar Notthingham, WLP 550 nie dały oznak współpracy i zostały wyeliminowane. Danastry ostatnio żarły w kwietniu - powinny być bardzo głodne za dwie, trzy godziny dostaną beczkę żarcia.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BNo to masz teraz piękny czas! Rozumiem, ze jak kiedys wyślesz mi piwo, to dołaczysz do niego jakiegos pysznego kotleta...
Czemu nie, będzie ubaw jak listonosza wszystkie psy polubią.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Podczas przerwy scukrzającej upiekłem kotlety, rodzina syta a piwko się warzy.
Dotychczas zawsze rozpoczynałem po obiedzie o 15 lub 16, kończyłem o 1 w nocy słaniając się na nogach ( nie tylko ze zmeczenia )
Leave a comment:
-
-
Jeszcze jeden szczegół , do tej warki zrobiłem 3 startery , pierwszy wylałem po godzine(dziwnie pachniał - mutanty jakieś ) , drugi stoi do południa i ani pęcherzyka nie uronił, trzeci nastawiłem wieczorem z gestwy Nottinghamów. Zadam jutro, najlepszy słój wygra beczkę brzeczki.
Leave a comment:
-
-
Warzenie zakończone godzinę temu o 21:00, warzelnia przywrócona do stanu kuchni
Zbędne graty w piwnicy i kolejne piwo w szklanicy , fajny dzień.
Wyszło 47 litrów 11 Blg, wydajność spadła do 77,5%, ale ustawienie śrutownika zostawię - tak ładnie się filrtowało.
Leave a comment:
-
-
Podczas przerwy scukrzającej upiekłem kotlety, rodzina syta a piwko się warzy.
Dotychczas zawsze rozpoczynałem po obiedzie o 15 lub 16, kończyłem o 1 w nocy słaniając się na nogach ( nie tylko ze zmeczenia )
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumNa ile to litrów robisz ?
Jak dodasz tylko tyle płatków owsianych w stosunku do karmelu, to w smaku to nic nie da (dodawałem kiedyś namiętnie płatki do piw). Chyba że tylko na pianę chcesz a nie na złagodzenie smaku jak w outmeal stout'cie ?
Planowany litrarz z wydajnościa warzenia 81% wynosi 45 litrów o ballingu 12.
Co do tych płatków owsianych robię pierwszy raz z taki dodatkiem, więc zobaczę co wyjdzie , pomysł powstał po degustacji piwa od Jerzego pyszne było.Last edited by mark33; 11-11-2006, 13:32.
Leave a comment:
-
-
Na ile to litrów robisz ?
Jak dodasz tylko tyle płatków owsianych w stosunku do karmelu, to w smaku to nic nie da (dodawałem kiedyś namiętnie płatki do piw). Chyba że tylko na pianę chcesz a nie na złagodzenie smaku jak w outmeal stout'cie ?
Leave a comment:
-
-
Warka 15 Patataj owsiany
Słód pilzneński - 6000g
monachijski - 400g
karmelowy - 200g
Płatki owsiane Górskie - Halina - 1 paczka - 400g
Chmiele - marynka 50g, lubelski 50g
Drożdże - WLP550 Belgian Ale (jeśli starter będzie OK)
Zacieranie infuzyjne:
Wada na 35*C zasyp całości.
Podgrzanie do 53*C przerwa 10 min.
Podgrzanie do 64*C przerwa 45 min.
Podgrzanie do 73*C przerwa 40 min.
Podgrzanie do 78*C zatopenie filtrownicy, przerwa 10 min na zbudowanie złoża filtracyjnego.
Chmielenie godzinne w 0 minucie warzenia goryczka w 50 min. lubelski.
Śrutownik pozostawiony z nastawem "grubszym" po pszenicy.
Jak narazie mam poważone słody, idę śrutować.
Leave a comment:
-
Leave a comment: