Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Markowe domowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Piwo Patataj Owsiany zostało zalane na cichą, odfermentowało już do 3 Blg , kolorek ładny tylko w smaku czuć jakby się rozgryzło witaminę B, delikatnie acz wyczuwalnie - ( chyba, dawno nie gryzłem ostatnio w dzieciństwie ). Ogólnie smakuje apteką , zapach w normie. Mam nadzieję, że patatajowi przejdzie zanim dorośnie.
    Last edited by mark33; 18-11-2006, 19:49.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
    coś mi się wydaję, że drożdżyki chcą zwiedzić twoją kuchnię
    Spoko jeszcze kapke do dekla miejsca mają .

    Leave a comment:


  • olorider
    replied
    coś mi się wydaję, że drożdżyki chcą zwiedzić twoją kuchnię

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Trzeci starter - foto "Wielkie żarcie".
    Czy można coś fajniejszego trzymać pod stołem w kuchni ???
    Attached Files

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    No zobacz, a u mnie odwrotnie - nottinghamy zaliczyły wczoraj zlew

    WLP550 Belgian Ale to były te Twoje kupione chyba gdzieś w styczniu, starutkie już były choć nie przeszarżowane. Wspaniałe drożdżyki niech płyną do morza
    Dziekuję puszczenie szczepu w obieg.
    Last edited by mark33; 12-11-2006, 10:11.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Na prowadzenie wysunęła się gęstwa Danstar Notthingham
    No zobacz, a u mnie odwrotnie - nottinghamy zaliczyły wczoraj zlew

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Jeszcze jeden szczegół , do tej warki zrobiłem 3 startery , pierwszy wylałem po godzine(dziwnie pachniał - mutanty jakieś ) , drugi stoi do południa i ani pęcherzyka nie uronił, trzeci nastawiłem wieczorem z gestwy Nottinghamów. Zadam jutro, najlepszy słój wygra beczkę brzeczki.

    Na prowadzenie wysunęła się gęstwa Danstar Notthingham, WLP 550 nie dały oznak współpracy i zostały wyeliminowane. Danastry ostatnio żarły w kwietniu - powinny być bardzo głodne za dwie, trzy godziny dostaną beczkę żarcia.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
    No to masz teraz piękny czas! Rozumiem, ze jak kiedys wyślesz mi piwo, to dołaczysz do niego jakiegos pysznego kotleta...

    Czemu nie, będzie ubaw jak listonosza wszystkie psy polubią.

    Leave a comment:


  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Podczas przerwy scukrzającej upiekłem kotlety, rodzina syta a piwko się warzy.
    Dotychczas zawsze rozpoczynałem po obiedzie o 15 lub 16, kończyłem o 1 w nocy słaniając się na nogach ( nie tylko ze zmeczenia )
    No to masz teraz piękny czas! Rozumiem, ze jak kiedys wyślesz mi piwo, to dołaczysz do niego jakiegos pysznego kotleta...

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Jeszcze jeden szczegół , do tej warki zrobiłem 3 startery , pierwszy wylałem po godzine(dziwnie pachniał - mutanty jakieś ) , drugi stoi do południa i ani pęcherzyka nie uronił, trzeci nastawiłem wieczorem z gestwy Nottinghamów. Zadam jutro, najlepszy słój wygra beczkę brzeczki.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warzenie zakończone godzinę temu o 21:00, warzelnia przywrócona do stanu kuchni
    Zbędne graty w piwnicy i kolejne piwo w szklanicy , fajny dzień.
    Wyszło 47 litrów 11 Blg, wydajność spadła do 77,5%, ale ustawienie śrutownika zostawię - tak ładnie się filrtowało.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Podczas przerwy scukrzającej upiekłem kotlety, rodzina syta a piwko się warzy.
    Dotychczas zawsze rozpoczynałem po obiedzie o 15 lub 16, kończyłem o 1 w nocy słaniając się na nogach ( nie tylko ze zmeczenia )

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Na ile to litrów robisz ?

    Jak dodasz tylko tyle płatków owsianych w stosunku do karmelu, to w smaku to nic nie da (dodawałem kiedyś namiętnie płatki do piw). Chyba że tylko na pianę chcesz a nie na złagodzenie smaku jak w outmeal stout'cie ?

    Planowany litrarz z wydajnościa warzenia 81% wynosi 45 litrów o ballingu 12.

    Co do tych płatków owsianych robię pierwszy raz z taki dodatkiem, więc zobaczę co wyjdzie , pomysł powstał po degustacji piwa od Jerzego pyszne było.
    Last edited by mark33; 11-11-2006, 13:32.

    Leave a comment:


  • Shlangbaum
    replied
    Na ile to litrów robisz ?

    Jak dodasz tylko tyle płatków owsianych w stosunku do karmelu, to w smaku to nic nie da (dodawałem kiedyś namiętnie płatki do piw). Chyba że tylko na pianę chcesz a nie na złagodzenie smaku jak w outmeal stout'cie ?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Warka 15 Patataj owsiany

    Słód pilzneński - 6000g
    monachijski - 400g
    karmelowy - 200g
    Płatki owsiane Górskie - Halina - 1 paczka - 400g
    Chmiele - marynka 50g, lubelski 50g
    Drożdże - WLP550 Belgian Ale (jeśli starter będzie OK)
    Zacieranie infuzyjne:
    Wada na 35*C zasyp całości.
    Podgrzanie do 53*C przerwa 10 min.
    Podgrzanie do 64*C przerwa 45 min.
    Podgrzanie do 73*C przerwa 40 min.
    Podgrzanie do 78*C zatopenie filtrownicy, przerwa 10 min na zbudowanie złoża filtracyjnego.
    Chmielenie godzinne w 0 minucie warzenia goryczka w 50 min. lubelski.
    Śrutownik pozostawiony z nastawem "grubszym" po pszenicy.

    Jak narazie mam poważone słody, idę śrutować.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎