Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

    Właśnie przelałem do tanka i zadałem drożdzami WB-06 w 18°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

    Zadałem dziś kwaśnymi drożdzami.
    Więc przelałem ponownie do gara i pogotuję z 5 minum i zacznę schładzać.
    Zadam później suchymi drożdzami.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXX - Czorny Futer 12,5°Blg (23-IV-2008r.)

    Dziś przelałem na cichą.
    Drożdze zadałem do LXXXIII warki, przelewam a tu kicha-kwaśne piwo.
    Trudno się mówi i czyni by się nie powtórzyło. Będzie na chleb lub też pojedzie na wieś.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIII - Bioły futer (3-V-2008r.)

    No i już po warzeniu.

    Warzenie:
    - 0' - 25g;
    -15'- 20g;
    -45'- 15g;
    -60'- chłodzenie.

    Ostało 26l o 11°Blg. Wydajność to yno 60%-coś mi ostatnio ciańko wyłażi, ale pewnie bydzie dobre.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXIII - Bioły futer (3-V-2008r.)

    W dzisiejsze święto po przyjeździe z ostravskiej giełdy czas na pszenicę.

    Skład:
    - pszeniczny 3,2 kg;
    - pilzeński 2 kg;
    - chmiel szyszki Lubelski 07' 60g;
    - gęstwa warki LXXX (jutro zadam i przeleję na cichą).

    Przebieg zacierania:
    - 44°C - 10'
    - 52°C - 10'
    - 63°C - dekokcja trójwarowa (odebrałem do 5l garnka i 10' w 72°C i 10' warzenie i do kotła-tak 3 razy).
    - gdy 76°C do filtratora.

    Wysładzanie:
    - po 5l wody ok 76°C

    Obecnie się chmieli.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXII - Flaps 12 (30-IV-2008r.)

    Drożdze dodałem w 20°C dnia następnego z rana (czyli 1-go maja).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

    Dziś rozlane do flaszek z dodatkiem 1,8l rezerwy. Spadło do 3°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

    No-drożdze po 14h pracują aż miło.
    Czyli wszystko ok.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXII - Flaps 12 (30-IV-2008r.)

    Ok. 19/30 juz przelane więc i po robocie.
    Wyszło 26l 12°Blg. Wydajność 62,5%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Filtracja / Wysładzanie po 5l.

    Chmielenie:
    0' - goryczkowy
    50' - aromatyczny
    60' - chłodzenie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXII - Flaps (30-IV-2008r.)

    Zacieranie:
    - 20l wody do 55°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 64-62°C i 20'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Chyba będą opornie startować przy takiej temperaturze i 17,5°Blg.
    Jutro napisza co i jak.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    No i drożdze T-58 dziś rano zadałem w 17°C.
    Chyba będą opornie startować przy takiej temperaturze i 17,5°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXII - Flaps (30-IV-2008r.)

    Porter angielski.

    Skład:
    - pilzeński 4,7 kg;
    - karmelowy ciemny 0,3 kg;
    - barwiący 0,3 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 43g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 43g;
    - drożdze S-04.

    Chce zrobić powtórkę warki XXXVIII, lecz nie miałem carafary, trudno.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-04-30, 16:47.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

    No i drożdze T-58 dziś rano zadałem w 17°C.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...