Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)
Chmielenie:
0' - 22g;
15' - 15g;
40' - cukier 1kg;
45' - 5g mchu irlandzkiego;
50' - 15g
60' - chłodzenie.
Wyszło 26+1,5l brzeczki 17,5°Blg. Schłodziłem do 25°C i dalej chłodzi się w woze. Jutro zadam drożdze.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LXXXI - www.browar.biz (29-IV-2008r.)
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 67-65°C i 90'
- podgrzanie do 76°C filtracja.Leave a comment:
-
Warka LXXXI - www.browar.biz (29-IV-2008r.)
Tripel w kotle (garnku).
Skład:
- pilzeński 6,5 kg;
- carapils 0,6 kg;
- zakwaszający 0,15 kg.
Do chmielenia Marynka 52g oraz cukier trzcinowy podobno cały kilogram (to się okaże) oraz mech irlandzki.
Drożdze do fermentacji suche T-58.Leave a comment:
-
Ciepło na dworze więc szkoda tak fajnej pogody, ale na piwo też przyszedł czas.
Słody ześrutowane więc czas po robocie poświęcić trochę czasu (ostatnio i tak skromnego).
Jako, że dziś są urodziny Arta, a wiadomo serwis Browar.Biz bardzo przychyla się piwowarom domowym uwarzę dziś piwo www.browar.biz.
Mam nadzieję, że wyjdzie dobre.
Zdrowie ArtaLeave a comment:
-
O tej zakwaszającej wcześniej nie czytałem. Stąd wynikało moje zdziwienie. Teraz już wszystko jasne. DziękujeLeave a comment:
-
Dotychczas z tego co wyczytałem robiło się jedną w okolicach 43-44C i potem w 52C. ( o tej w 63C nie wspominam). Ty zaś zrobiłeś w 40C w 44C i w 52C.Leave a comment:
-
-
Warka LXXX - Czorny Futer 12,5°Blg (23-IV-2008r.)
Wydajność:
12,5°Blg i 25l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność nie całe 67,5%.
Drożdze zadam jutro rano.Leave a comment:
-
Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)
Warzenie:
- 0' - 30 g;
- 45 -12 g;
- 60' chłodzenie.
Czyli Lubelskiego tylko 42g.Leave a comment:
-
Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)
Przebieg zacierania:
- 20l wody do 44°C i słód
- 40°C i 15'
- 44°C i 15'
- 52°C i 15'
- podgrzanie na 63-62°C i 35'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 76°C filtracjaLeave a comment:
-
Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)
Właśnie się zaciera.
Składniki:
- pilzneński 1,7 kg;
- pszeniczny 3 kg;
- karmelowy ciemny 0,3 kg;
- wiedeński 0,2 kg;
- pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
- drożdze gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen.Leave a comment:
-
Warka LXXVIII - Czorno zołza 12ºBlg (27-III-2008r.)
Dziś rozlałem z 1,5l rezerwy do 39 butelek 0,5l oraz beczki 5l.Leave a comment:
-
Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)
Dziś zlane na cichą. Spadło do 2,5°Blg. Drożdze zebrałem do prawdopodobnego środowego kolejnego warzenia.Leave a comment:
-
Warka LXXVII - Czorny borsztajn 11,5ºBlg (25-III-2008r.)
Rozlane do 41 butelek 0,5l oraz jednej 0,33l i jednej 5l beczki z dodatkiem 1,5l rezerwy.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: