Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LXXXI - www.browar.biz 17,5°Blg (29-IV-2008r.)

    Chmielenie:
    0' - 22g;
    15' - 15g;
    40' - cukier 1kg;
    45' - 5g mchu irlandzkiego;
    50' - 15g
    60' - chłodzenie.

    Wyszło 26+1,5l brzeczki 17,5°Blg. Schłodziłem do 25°C i dalej chłodzi się w woze. Jutro zadam drożdze.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXI - www.browar.biz (29-IV-2008r.)

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 67-65°C i 90'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXXI - www.browar.biz (29-IV-2008r.)

    Tripel w kotle (garnku).
    Skład:
    - pilzeński 6,5 kg;
    - carapils 0,6 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg.

    Do chmielenia Marynka 52g oraz cukier trzcinowy podobno cały kilogram (to się okaże) oraz mech irlandzki.
    Drożdze do fermentacji suche T-58.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Ciepło na dworze więc szkoda tak fajnej pogody, ale na piwo też przyszedł czas.
    Słody ześrutowane więc czas po robocie poświęcić trochę czasu (ostatnio i tak skromnego).
    Jako, że dziś są urodziny Arta, a wiadomo serwis Browar.Biz bardzo przychyla się piwowarom domowym uwarzę dziś piwo www.browar.biz.
    Mam nadzieję, że wyjdzie dobre.
    Zdrowie Arta

    Leave a comment:


  • rafi_4444
    replied
    O tej zakwaszającej wcześniej nie czytałem. Stąd wynikało moje zdziwienie. Teraz już wszystko jasne. Dziękuje

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    - przerwa zakwasająca jest w 38°C;
    - przerwa ferulikowa w 44°C;
    - przerwa białkowa w 52°C;
    - przerwa maltozowa to już wiesz.
    Sam pisałeś o przerwach więc wiesz.

    Leave a comment:


  • rafi_4444
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Przebieg zacierania:
    ...
    - 40°C i 15'
    - 44°C i 15'
    - 52°C i 15'
    ...
    Dotychczas nie spotkałem się nigdzie na forum z takim zacieraniem. Możesz objaśnić początkującemu co zamierzałeś osiągnąć robiąc takie przerwy?
    Dotychczas z tego co wyczytałem robiło się jedną w okolicach 43-44C i potem w 52C. ( o tej w 63C nie wspominam). Ty zaś zrobiłeś w 40C w 44C i w 52C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wydajność:
    12,5°Blg i 25l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność nie całe 67,5%.
    Drożdze zadam jutro rano.
    Dziś zadałem drożdze w 18°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXX - Czorny Futer 12,5°Blg (23-IV-2008r.)

    Wydajność:
    12,5°Blg i 25l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność nie całe 67,5%.
    Drożdze zadam jutro rano.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)

    Warzenie:
    - 0' - 30 g;
    - 45 -12 g;
    - 60' chłodzenie.

    Czyli Lubelskiego tylko 42g.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)

    Przebieg zacierania:
    - 20l wody do 44°C i słód
    - 40°C i 15'
    - 44°C i 15'
    - 52°C i 15'
    - podgrzanie na 63-62°C i 35'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXX - Czorny Futer (23-IV-2008r.)

    Właśnie się zaciera.
    Składniki:
    - pilzneński 1,7 kg;
    - pszeniczny 3 kg;
    - karmelowy ciemny 0,3 kg;
    - wiedeński 0,2 kg;
    - pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
    - drożdze gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVIII - Czorno zołza 12ºBlg (27-III-2008r.)

    Dziś rozlałem z 1,5l rezerwy do 39 butelek 0,5l oraz beczki 5l.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXIX - Bioły Futer 11°Blg (10-IV-2008r.)

    Dziś zlane na cichą. Spadło do 2,5°Blg. Drożdze zebrałem do prawdopodobnego środowego kolejnego warzenia.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXXVII - Czorny borsztajn 11,5ºBlg (25-III-2008r.)

    Rozlane do 41 butelek 0,5l oraz jednej 0,33l i jednej 5l beczki z dodatkiem 1,5l rezerwy.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...