Warka LX- Schwarzbier św. Partyk 15,5ºBlg (19-XII-2007r.)
W nazwuie zmieniono z 14ºBlg na 15,5ºBlg.
Dziś zabutelkowano do 47 butelek 0,5l z dodatkiem 1,2l rezerwy ok.17,5ºBlg.
Przebieg fermentacji: 15,5ºBlg > 5,5ºBlg > 5ºBlg.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LVII- HAZOK WIELKANOCNY 14ºBlg (29-XI-2007r.)
W nazie zmieniłem z 12,5 na 14ºBlg.
Dziś rozlałem do 3 beczek 5l oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,2l rezery ok 16ºBlg.
Przebieg fermentacji: 14ºBlg > 3,7ºBlg > 3ºBlg.
Piwo bardzo się sklarowało i jest bardzo smaczne.Leave a comment:
-
Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)
Kolejne dziś:
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- carapils 1,3 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 70 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 64-62°C i 30'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' -Lubelski 15g;
- 55' -Lubelski 15g+ mech
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 24l+2l w butelce do refermentacji . Wydajność 67,5%.
Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)
Dziś warzyłem Flapsa, tyle że dolna fermentacja będzie.
Po skończeniu zacierania pękł mi termometr, a że w pobliżu domu nic nie było straciłem 3h na poszukiwaniach i zakupiłem elektroniczny,, który przyda się gdy juz będę miał mieszadło.
Składniki:
- pilzneński 4,5 kg;
- karmelowy ciemny 0,3 kg;
- barwiący 0,3 kg;
- carafara 40 g;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 50 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 50 g;
- drożdze S-23
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 12'
- podgrzanie na 66-67°C i 70'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 50' -Lubelski 15g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 24l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 68,9%.
Drożdze dodałem w 23°C. Woda kranówa.Leave a comment:
-
-
Drożdze
Omyłkowo zaś pisałem o S-04. Otóż od L warki robię dolniaki i tu jeśli były suche robiłem na S-23.Leave a comment:
-
Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)
Drożdze gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager z poprzedniej warki.
Dziś rano piana już obfita, a warkę przewiozłem do ojca na niższę temp.Leave a comment:
-
Wzór:13,5(°Blg)*(24l+2,2l)*1,06 i całość przez 5,5kg = 68,16%Leave a comment:
-
No fakt. Teoretycznie IBU dochodzi do 50.
Napisałem teoretycznie, bo kilka miesięcy temu robiłem podobne (ale bez imbiru) piwo i chmieliłem prawie identycznie chmielem z tego samego źródła.
I... no cóż... wyszło mocno nachmielone, ale nie powiedziałbym że przechmielone. Przynajmniej dla mnie.
Nie wiem tylko czy taka duża goryczka chmielowa będzie się z imbirem zgrywać...
Hmm... czy możesz przybliżyć mi Twój wzór na wydajność? Miałem podobną ilość słodu, dostałem trochę więcej brzeczki, ale o mniejszym blg i mi wyszła wydajność ok 60-62% (zależy czy uwzględniać CW brzeczki). Jak Ci tu wyszło 68%?Leave a comment:
-
-
Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)
Pierwsze w tym roku uwarzone piwko.
Składniki:
- pilzneński 4,9 kg;
- caraamber 0,3 kg;
- karmel jasny 0,3 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 50 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
- mech irlandzki 5g;
- korzeń imbiru 90g, starty;
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód
- 52°C i 12'
- podgrzanie na 64-62°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 20' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' -Lubelski 15g;
- 50 -korzeń imbiru
- 55' -Lubelski 15g+ mech
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13,5°Blg i 24l+2,2 w butelce do refermentacji . Wydajność 68%.
Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa.
I tak w 6h piwo już w tanku i wszystko posprzątane (bez śrutowania).Leave a comment:
-
Filtrator
Filtracja wręcz wspaniała, lecz dojść mętne.
Wróciłem ok. 10l spowrotem. Przykręciłem kurek i wkońcu zaczło lecieć klarowne. Odczekałem 20min.
Teraz czy to wina 20 min.postoju, czt oplot za duży czy zmiejszyć przepustowość podczas filtracji?Leave a comment:
-
-
Alkoholu tyle samo, z tym że °Blg jest zaniżone o 1,5.
Wniosek jest taki, że pszeniczne co niby mi odfermentowały do 1,5°Blg miały 3°Blg a takie Wiejskie czy inne też miały wiecej.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: