Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka LX- Schwarzbier św. Partyk 15,5ºBlg (19-XII-2007r.)

    W nazwuie zmieniono z 14ºBlg na 15,5ºBlg.
    Dziś zabutelkowano do 47 butelek 0,5l z dodatkiem 1,2l rezerwy ok.17,5ºBlg.
    Przebieg fermentacji: 15,5ºBlg > 5,5ºBlg > 5ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LVII- HAZOK WIELKANOCNY 14ºBlg (29-XI-2007r.)

    W nazie zmieniłem z 12,5 na 14ºBlg.
    Dziś rozlałem do 3 beczek 5l oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,2l rezery ok 16ºBlg.
    Przebieg fermentacji: 14ºBlg > 3,7ºBlg > 3ºBlg.
    Piwo bardzo się sklarowało i jest bardzo smaczne.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)

    Kolejne dziś:

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - carapils 1,3 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 70 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 64-62°C i 30'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' -Lubelski 15g;
    - 55' -Lubelski 15g+ mech
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13°Blg i 24l+2l w butelce do refermentacji . Wydajność 67,5%.

    Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)

    Dziś warzyłem Flapsa, tyle że dolna fermentacja będzie.
    Po skończeniu zacierania pękł mi termometr, a że w pobliżu domu nic nie było straciłem 3h na poszukiwaniach i zakupiłem elektroniczny,, który przyda się gdy juz będę miał mieszadło.

    Składniki:
    - pilzneński 4,5 kg;
    - karmelowy ciemny 0,3 kg;
    - barwiący 0,3 kg;
    - carafara 40 g;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 50 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 50 g;
    - drożdze S-23

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 12'
    - podgrzanie na 66-67°C i 70'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 50' -Lubelski 15g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13°Blg i 24l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 68,9%.

    Drożdze dodałem w 23°C. Woda kranówa.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    No problem.
    Som sie myla cały czos, pozanć po postach wyżyj.

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wzór:13,5(°Blg)*(24l+2,2l)*1,06 i całość przez 5,5kg = 68,16%
    Bardzo Cię przepraszam. Zostawiłem we wzorze 12blg (tyle miałem) zamiast podstawić 13,5.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Drożdze

    Omyłkowo zaś pisałem o S-04. Otóż od L warki robię dolniaki i tu jeśli były suche robiłem na S-23.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)

    Drożdze gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager z poprzedniej warki.
    Dziś rano piana już obfita, a warkę przewiozłem do ojca na niższę temp.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
    Hmm... czy możesz przybliżyć mi Twój wzór na wydajność? Miałem podobną ilość słodu, dostałem trochę więcej brzeczki, ale o mniejszym blg i mi wyszła wydajność ok 60-62% (zależy czy uwzględniać CW brzeczki). Jak Ci tu wyszło 68%?
    Fakt, pomyliłem przepisy i tak się stało z chmielem.
    Wzór:13,5(°Blg)*(24l+2,2l)*1,06 i całość przez 5,5kg = 68,16%

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Na mój gust przechmieliłeś
    No fakt. Teoretycznie IBU dochodzi do 50.
    Napisałem teoretycznie, bo kilka miesięcy temu robiłem podobne (ale bez imbiru) piwo i chmieliłem prawie identycznie chmielem z tego samego źródła.
    I... no cóż... wyszło mocno nachmielone, ale nie powiedziałbym że przechmielone. Przynajmniej dla mnie.

    Nie wiem tylko czy taka duża goryczka chmielowa będzie się z imbirem zgrywać...

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wydajność:
    13,5°Blg i 24l+2,2 w butelce do refermentacji . Wydajność 68%.
    Hmm... czy możesz przybliżyć mi Twój wzór na wydajność? Miałem podobną ilość słodu, dostałem trochę więcej brzeczki, ale o mniejszym blg i mi wyszła wydajność ok 60-62% (zależy czy uwzględniać CW brzeczki). Jak Ci tu wyszło 68%?

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 50 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
    Na mój gust przechmieliłeś

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)

    Pierwsze w tym roku uwarzone piwko.

    Składniki:
    - pilzneński 4,9 kg;
    - caraamber 0,3 kg;
    - karmel jasny 0,3 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 50 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
    - mech irlandzki 5g;
    - korzeń imbiru 90g, starty;

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 12'
    - podgrzanie na 64-62°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 20' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' -Lubelski 15g;
    - 50 -korzeń imbiru
    - 55' -Lubelski 15g+ mech
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13,5°Blg i 24l+2,2 w butelce do refermentacji . Wydajność 68%.

    Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa.

    I tak w 6h piwo już w tanku i wszystko posprzątane (bez śrutowania).

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Filtrator

    Filtracja wręcz wspaniała, lecz dojść mętne.
    Wróciłem ok. 10l spowrotem. Przykręciłem kurek i wkońcu zaczło lecieć klarowne. Odczekałem 20min.
    Teraz czy to wina 20 min.postoju, czt oplot za duży czy zmiejszyć przepustowość podczas filtracji?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Ostatnio zrobiłem nowy filtrator z oplotu. Dzięki Jkocurek wszystko poszło jak po maśle. Dziś przyszła pora na sprawdzenie jak się spisze.
    Click image for larger version

Name:	000.jpg
Views:	1
Size:	30,0 KB
ID:	2025056

    Kolejna rzecz co przybedzie to mieszadło. Narazie zakupiłem silniczek do wycieraczek z malucha. Reszta bardzo opornie.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A może jest też pozytywna strona?
    Nie miałeś wrażenia ,że inni robią jakby mniej smaczne,cieńsze piwka.Jeśli tak to nic bym nie zmieniał
    I tak nie ma co za bardzo zmienić
    Alkoholu tyle samo, z tym że °Blg jest zaniżone o 1,5.

    Wniosek jest taki, że pszeniczne co niby mi odfermentowały do 1,5°Blg miały 3°Blg a takie Wiejskie czy inne też miały wiecej.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...