Biłgorajski MikroBrowar "Zielona Gęś" przedstawia:

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Jednak chyba się myliłem... KLIK
    Skąd ja ten karuk wezmę? Tą razą chyba odpuszczę temu klarowaniu.

    Przemo - pamiętaj, że dałem niesłodowaną pszenicę - to nie jest normalne grodziskie...
    Chciało się zaoszczędzić na pszenicy a teraz jest problem

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Jednak chyba się myliłem... KLIK
    Skąd ja ten karuk wezmę? Tą razą chyba odpuszczę temu klarowaniu.

    Przemo - pamiętaj, że dałem niesłodowaną pszenicę - to nie jest normalne grodziskie...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-11-14, 23:59.

    Leave a comment:


  • kentaki
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
    Seta a dlaczego chcesz klarować grodziskie? potrzymaj odpowiednio długo i samo się wyklaruje
    to zależy od drożdży
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    drożdże 1728 Scottish prosto z saszetki do ~29*C
    wyszło 22l x 8blg
    u mnie ten szczep (w brew zapewnień) wykazał się słabą flokulacją

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Seta a dlaczego chcesz klarować grodziskie? potrzymaj odpowiednio długo i samo się wyklaruje

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Możliwe, ale to już wyłącza to piwo dla wegetarian. W tym dla mnie. Daj jednak znać czy żelatyna sklaruje piwo. Może skłoni mnie to do ponownych eksperymentów z pektyną.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Z tego co mi wiadomo tak klarowano w Grodzisku...

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Za 2-3 dni dostanie żelatynę z wieprza...
    Szkoda.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #26 "Bo każdy facet powinien zrobić grodziszcza" (warzone 5.11.2009.)

    Przelany na cichą. Blg 3 w 14*C. Za 2-3 dni dostanie żelatynę z wieprza...

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Seta, chłopie przestań się chwalić swoimi piwami Już niedługo bez miedzianej ligitymacji jedynie będziesz mógł produkować Podpiwek
    Cieszy taka postawa obywatelska jaka jest prowadzenie dzienników piwowarskich. Ułatwi to nam pracę przy konfiskacie.

    Leave a comment:


  • abernacka
    replied
    Seta, chłopie przestań się chwalić swoimi piwami Już niedługo bez miedzianej ligitymacji jedynie będziesz mógł produkować Podpiwek

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    #27 Lambic Niepodległościowy - baza

    1750g pilzeński Strzegom (70%)
    750g pszenica chłopska (30%)

    Pszenica + garść słodu kleikowana:
    2h leniwie: 62* -> 55*C
    15' gotowania i dołączenie do głównego gara

    Słód:
    15' w 62*C dołączmy kleik
    1h leniwie: 73* -> 67*
    74*C i filtracja

    Filtrat mętny.
    Gotowanie 1h
    Od początku 30g lubelskiego "postarzonego" w piekarniku 2h ~60*C

    Zadana gęstwa z Wita - 1214 (to będzie ostatnie piwo tych drożdży)
    Wyszło 12l x 11blg

    cdn...

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Butelkowanie #25 Witbier - "WITold Dekada" (warzone 25.10.2009)

    Z pominięciem cichej. Blg 2. Sacharoza 180g. 41 butelki 0,5l.
    Postoi minimum z dobę w domu - zależy mi na nagazowaniu w ciągu miesiąca.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    AD #24 Dubbel św Jerzego (Warzone 11.10.09, cicha od 22.10.09)

    A co się będę denerwował jałowymi dyskusjami...
    Dubbel przelany do butelek z 170g sacharozy. Balingu zapomniałem zmierzyć, po cichej było 3 (pierwotny 16). Wyszło 3 skrzynki, głównie 0,33.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    niekoniecznie

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Coś mi się zdaje, że za mało wędzone wyszło. Zrobię drugie.
    Wędzonka słabnie w trakcie leżakowania (jak goryczka) czy niekoniecznie?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...