BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Przy piwie o górach
Collapse
X
-
Nie włączył taksometru ? To ile było na mim 0,00 zł ? Jak tak było i zażądał 20 zł to trzeba było mu powiedzieć "na drzewo".Leave a comment:
-
Polecam dziś przetestowane rozwiązanie, które skraca wycieczkę a jednocześnie nie wyklucza z niej niczego ciekawego:
- z PKS Szklarska Górna taxi do górnej stacji kolejki.
- tam zaczyna się czarny szlak, kilkanaście minut i jesteście przy wodospadzie kamieńczyk
- potem nudne i żmudne podejście - pewnie po godzinie najpóźniej dochodzicie do zakrętu w stronę Twarożnika, wieży telewizyjnej i odrodzenia
- a potem to już lekko sie idzie.
Za taxi zapłaciłem dziś 20 PLN, czysty bandytyzm. Zapomniałem o zdrowym "proszę włączyć taksometr". Taksówkarz był przemiły i bardzo gadatliwy... Wstyd się tak dać zrobić... To są jakieś 3 km nieatrakcyjnego wchodzenia uliczkami Szklarskiej.
Pozdrowienia znad Lecha
na Szrenicy.
Leave a comment:
-
Dzwoniłem wczoraj do informacji turystycznej i faktycznie, jest tylko ten PKS za dychę, dodatkowo kursuje tylko w trakcie wakacji.
Ciekawe natomiast jest to, że właścicielka pensjonatu, gdzie mamy spanie, powiedziała, że co chwilę coś jeździ do Szklarskiej.Leave a comment:
-
09:15:00, PKS J.Góra, bilet 10 pln. Obawiam się, że innego połączenia nie znajdziesz.
Ewentualnie masz o 18.00 ze szklarskiej, jakbyś szedł w drugą stronę. Jedzie ok. godzinkę z Białego Jaru.
Trasa spokojnie do przejścia - nie wiem tylko skąd chcesz startować w Szklarskiej. Mnie okropnie wykańcza podejście na Szrenicę, chyba czerwonym szlakiem - tym najbardziej popularnym. Jest nudny, żmudny i jakiś taki nie w moim typie
. To na pewno nie jest jednak przejście na 12 godzin, trzeba byłoby się naprawdę strasznie wlec.
Leave a comment:
-
W takim razie będziemy wdzięczni za jakieś info na forum w tym temacie. Też kiedyś zastanawialiśmy się nad podobną wycieczką. Obawiałam się jednak, że z tą komunikacją, to nie będzie tak łatwo
Leave a comment:
-
Nocleg mam nie gdzie indziej, jak na przeciw Wang, tyle, że do Karpacza chcę wrócić pieszo. Póki co problemem jest dojazd do Szklarskiej, bo żadnych busów w rozkładzie nie ma, a do informacji turystycznej nie mogłem się dodzwonić. Będę próbował jeszcze w tygodniu, dzisiaj nieczynne.Leave a comment:
-
Spokojnie ta trasa jest do przejścia. Często jeździmy rano z Wrocławia do Karpacza (PKS, który przyjeżdżał do Karpacza ok. 10:00), lecimy do Szklarskiej, tak żeby wrócić pociągiem, który startuje ze Szklarskiej w okolicach 18:40.
Po drodze, na Przełęczy Karkonoskiej około godziny spędzamy na obiedzie w Armadzie- po czeskiej stronie, poniżej schroniska, jakieś 100 m trzeba zejść- pyszna nadziewana kureci kapsa. Ceny niskie, jedzenie smaczne. A na koniec ukoronowaniem wycieczki zazwyczaj jest Rohożec "Na winklu" w Szklarskiej
Jak przychodzimy "Na winkiel" zostaje nam zazwyczaj z 1-1,5 h do pociągu.
Zaznaczam tylko, że my traktujemy to przejście jako trening i idziemy raczej szybko, co powoduje, że ścinamy podawane czasy od 10-25%.Leave a comment:
-
Czy orientuje się ktoś, jak wygląda połączenie (autobusy/busy) z Karpacza do Szklarskiej Poręby? Interesują mnie godziny wczesnoporanne, tak aby przed zmierzchem wrócic szczytami do Karpacza.
Szedł ktoś tak? Licząc z mapy wyszło mi ok 7 godzin, jak dobrze pamiętam, ale znalazłem gdzieś informacje, że nawet 12 się idzie.Leave a comment:
-
Tak, płajem.
A co do dłużyzn to trochę masz racji, niemniej dłużyzna przez Sokolicę pod górę jest gorsza
bo robisz ja niejako jednym susem a z Markowych masz najpierw odcinek do Brony (jakieś 20minut) a potem na szczyt już tylko godzina.
A w ogóle to weź Młodego na Perć, niech coś ma z tych naszych gór kapuścianych
Leave a comment:
-
Masz na myśli wejście Płajem, znaczy - szlakiem niebieskim na Markowe?Tylko odpuść sobie wchodzenie od strony Krowiarek i Sokolicy. Ciągle pod górę
Lepiej zostawić wóz na przełęczy, podejść do Markowych i przez Bronę (z odskokiem na Małą Babią) wejść na szczyt. A potem luzy jak rajtuzy - schodzisz do samochodu, nie męczysz się, widoki podziwiasz bo Tatry masz przed nosem bez odwracania się a trasa się nie powtarza.
No, jest to jakiś pomysł, ale czy potem nie dłuży się zasuwanie ze schroniska przez Bronę na Babią? Bo to wychodzi mi kolejne prawie dwie godziny...Leave a comment:
-
Tylko odpuść sobie wchodzenie od strony Krowiarek i Sokolicy. Ciągle pod górę
Lepiej zostawić wóz na przełęczy, podejść do Markowych i przez Bronę (z odskokiem na Małą Babią) wejść na szczyt. A potem luzy jak rajtuzy - schodzisz do samochodu, nie męczysz się, widoki podziwiasz bo Tatry masz przed nosem bez odwracania się a trasa się nie powtarza.Leave a comment:
-
Już kombinuję, jak by to zrobić za rok, z tą Babią...
Myślę, żeby mieć metę gdzieś w pobliżu i codziennie rano dzwonić na Markowe, pytając o pogodę. To też, oczywiście, nie daje gwarancji, ale zawsze coś...Leave a comment:
-
Eee, ta Babia jakaś kapryśna taka. Nam też nie udało się jej zdobyć, a w planach była z 2-3 razy
Na pocieszenie mamy zaliczoną Małą.
Generalnie, wydaje się, że mieliście super wyjazd
Pozazdrościć.... Tym bardziej nie mogę doczekać się swojego urlopu.
Ostatnia zmiana dokonana przez Basik; 2012-07-11, 17:37.Leave a comment: