Ekstremalne ostrości
Collapse
X
-
Czy ktoś z Warszawy by się pisał na wspólne zamówienie z ostrej kuchni? Powyżej 200 zł wysyłka jest darmowa.
www.ostrakuchnia.plLeave a comment:
-
Czy ktoś z Warszawy by się pisał na wspólne zamówienie z ostrej kuchni? Powyżej 200 zł wysyłka jest darmowa.
www.ostrakuchnia.pl
Właśnie zamówiłem kilka zanzajerków i pewnie jutro zapukają do drzwi.
Szkoda, że nigdzie w Warszawie nie można dostać żadnych ostrzejszych sosików. W Kuchniach Świata są sosy Mama Africa, ale one mają zaledwie 3000-4000 SHU, także żadna atrakcja dla mnie.
Ostatnio kupiłem z czystej ciekawości Tabasco Cayenne w Leclercu. To chyba była jakaś podróba, bo tak słabego sosu dawno już nie próbowałem.
A orientujesz się może, czy można dostać w stolicy ten najostrzejszy sos Tabasco Habanero ?Leave a comment:
-
Moja małżonka twierdzi, że nie da się ze mną żyć bo strasznie wybrzydzam przy doborze żywności (o piwie nie wspomnę)
Leave a comment:
-
U mnie wygląda to następująco, kupuję np. ostatnio ajvar ( lub keczup) w wersji ostrej, kosztuję i porażkasłodkie nijakie. "Ostre", że można zjeść całą zawartość słoika łyżeczką.
Następnie zaczyna się tuning, dodaję do smaku sól (lubię połączenie ostro słone), sos typu death evil (koncentrat bólu - dostałem kiedyś od Marusi próbkę) , chilli, ustalam proporcje żeby zachować smak i mam czego szukałem.
Leave a comment:
-
A rozważałeś kupno jakiegoś kilerskiego sosu i dodawanie odrobiny do każdej butelki?Leave a comment:
-
Problem w tym, że Helmans to nie wydaje mi się ostry, szukam czegoś mocniejszego.Leave a comment:
-
Jeśli nie chodzi ci o coś ekstremalnie ostrego, a jednak ostrzejszego aniżeli zwykły keczup pikantny i do tego dostępny w większości sklepów, to polecam Helmans chili z natką pietruszki.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Poszukuję dobrego, pikantnego, keczupu i w tym względzie liczę na kolegów i koleżanek radę. Nie pytam o jakiś przekombinowany sos, który rozpuszcza szkliwo na zębach tylko o ostry keczup. Ktoś ma jakiś pomysł?Leave a comment:
-
No i dobre masz wrażenia. W nasionach są śladowe ilości kapsaicyny. Ostrość papryczek pochodzi li tylko i wyłącznie z tkanki otaczającej nasiona, łożysko nasienne czy inną cholerę.Leave a comment:
-
Od jakiegoś czasu próbuję pestek - z różnych świeżych i suszonych ostrych papryczek - solo. Do tej pory wszystkie miały typowy pestkowo, słodkawy smak, a jedyna ich ostrość pochodziła od kontaktu z miąższem i dawała się prawie usunąć poprzez zwykłe wytarcie. W świetle powszechnie panującego poglądu o niezwykłej ostrości nasionek, jestem tym faktem "nieco" zdziwiony i proponuję, aby ktoś oprócz mnie także to jeszcze sprawdził. Wystarczy przed konsumpcją miąższu przegryżć parę pestek, najlepiej wcześniej wypłukanych w wodzie i osuszonych np. papierowym ręcznikiem. Sprawdziłem przynajmniej kilka różnie wyglądających rodzajów i jeszcze nie trafiłem na ostre nasionka. Wiem że mam wypaloną gębę, ale chyba jeszcze nie aż tak, żeby nie poczuć ostrości, która miała być większa niż ostrość samej papryczki, którą czuję...Leave a comment:
-