Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
Wyświetlenie odpowiedzi
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ekstremalne ostrości
Collapse
X
-
-
-
Miałem ostatnio taki krzaczek ale z ostrością było kiepsko. Im bardziej dojrzałe były papryczki tym łagodniejsze w smaku.
Leave a comment:
-
-
8 zł. Właśnie mam nadzieję, że będzie się trzymać, bo jak kupuję paczuszkę 100 g chili, to zawsze kilka wyrzucam, bo zaczynają gnić w lodówce.
Leave a comment:
-
-
Ile taka "sadzonka" kosztuje? Nie mam ręki do nasion, może takie by kilka miesięcy porosło?
Leave a comment:
-
-
A to mój ostatni nabytek, wypatrzony na bazarku. Sprzedawca nie miał pojęcia, co to za gatunek, mnie wygląda trochę jakby jalapeno. Kopie przyjemnie, choć chyba mniej od tych, które na zlot zabieram. Zobaczymy, jak wytrzyma na parapecie jesienią i w zimę.
PS Dziwne, u mnie na kompie zdjęcie wygląda ostro i porządnie, a tu jak przedwojenną komórka cyknięte.Last edited by żąleną; 15-09-2012, 13:31.
Leave a comment:
-
-
Ja dzis probowalem wypic piwo "Ghost Face Killah" z browaru Twisted Pine, ktore zostalo uwarzone z dodatkiem szesciu roznych papryczek chilli.
Serrano, jalapeno, habanero, fresno, anaheim i ostatniej najostrzejszej na swiecie Bhut Jolokia znanej rowniez jako Ghost Pepper, ktora jest 200 razy ostrzejsza od jalapenos.
Jako ze moje doswiadczenie z wybitnymi ostrosciami jest znikome, wypalenie ryjka bylo straszne i nie dalem mu rady
Ale pewnie kilku forumowiczom by sie udalo
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep Wyświetlenie odpowiedziZnalazłem na stronie Ostra Kuchnia ,że tradycyjne Tabasco ma 2140 jednostek a nie 30.000 - 50.000? Gdzies jest błąd ?
Co do sosów o ostrości ok 1mln jednostek to zależy od podniebienia. Ja Jersey Death bardzo lubię na czysto i w potrawach, również ba bardzo przyjemny smak, taki jak Habanero, tylok, że bardziej skoncentrowany, więc przy używaniu papryki nie uzyskamy tak intensywnego efektu w potrawie.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziZna ktoś z was sklep, w którym mógłbym się zaopatrzyć w Chipotle, Serrano, i Ancho w wersjach suszonych, bez żadnych zalew i dodatków? Internetowy lub stacjonarny w Warszawie. Sprawdzałem już ostrakuchnia.pl, tam mają tylko Chipotle.Last edited by żąleną; 26-06-2012, 10:33.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
Dla zobrazowania jej ostrości: np pepperoni ma 100 ~ 500 jednostek Scoville'a (stopień poziomu ostrości), papryczka Jalapeno posiada 2.500 ~ 8.000 jednostek, Tabasco ma 30.000 ~ 50.000 jednostek ostrości
Znalazłem na stronie Ostra Kuchnia ,że tradycyjne Tabasco ma 2140 jednostek a nie 30.000 - 50.000? Gdzies jest błąd ?
Leave a comment:
-
-
Posiadam i używam Mad Dog Inferno 90 000 jednostek.Czytałem że ma dużo nagród w USA ,dzięki swojemu składowi(melasa) nie tylko jest ostry i octowy ale ma swój ciekawy smak.Dla mnie to już granica między ostrością a czuciem smaku potrawy.Nie rozumiem po co są sosy o skali 1 milion jednostek.Wtedy wystarczy jedna kropla i można jeść gazetę czy torebkę foliową ,wszystko jedno
Leave a comment:
-
-
Zna ktoś z was sklep, w którym mógłbym się zaopatrzyć w Chipotle, Serrano, i Ancho w wersjach suszonych, bez żadnych zalew i dodatków? Internetowy lub stacjonarny w Warszawie. Sprawdzałem już ostrakuchnia.pl, tam mają tylko Chipotle.
Leave a comment:
-
-
Po czipsy sięgam bardzo rzadko, ale te Wasabi nawet mi zasmakowały. Brakuje mi tego przyjmnego wiercenia w nosie jaki doznaję podczas spożywania wasabi np z tubki.
W Chorzowie jest taka jedna z popularniejszych restauracji, nazywa się Szuflada. Serwują tam zupę o nazwie Sopa de Nopal, w karcie jest to przetłumaczone jako rosół meksykański z kaktusa.
Obsługa przestrzega że zupa jest naprawdę ostra i że reklamacji nie przyjmują .
Jadłem kilkakrotnie i jej smak zależy od kucharza, czasami była całkiem delikatna ale częściej była odpowiednio doparwiona. Zlewałem się potem a policzka się znieczulały jak przy zastrzyku u dentysty, czułem tylko mrowienie. Do tego jest bardzo smaczna i aromatyczna. Próbowałem w domu coś w tym stylu zrobić ale nie osiągnałem tego aromatu, co najwyżej tępą pikenaterię.
Katusa w puszcze kupiłem w Bomi, były tam jeszcze pędy bambusa, kurczak posiekany, papryka słodka, conajmniej dwa rodzaje papryk jalapeno i (chyba) hubanero, marchewka, pieczarki... groszek ptysiowy do posypania przed spożyciem.
Leave a comment:
-
-
Spróbowałem te Laysy wasabi. Ostre, owszem, ale przez nos mi daleko nie zawędrowały
Fajnym "ostrym" miejscem dla Warszawiaków jest odwiedzona przeze mnie w sobotę tajska restauracja "Little Thai Gallery" na pl. Dąbrowskiego 2/4. Mają sporą liczbę potraw oznaczonych od 1 do 3 papryczek. Wypróbowałem czerwone curry z warzywami (2 gwiazdki) i wprawdzie szkliwo z zębów mi nie zeszło, ale było fajnie. Sporo potraw jest zarówno w wersjach mięsnych, jak i warzywnych.
Leave a comment:
-
-
Jakiś czas z temu, będąc na głodzie, zdecydowałem się w jakiś sposób wykorzystać suszone chilli, które kiedyś dostałem od matki. Nie używałem go, bo zawsze miałem w lodówce coś świeżego lub przynajmniej jakiś wypalający sos.
Ale przyszła kryska na Matyska. Zalałem chilli wrzątkiem, coby zmiękło, po czym wrzuciłem sobie kilka do spaghetti, a resztę zasłoikowałem w oliwie. No i świetna sprawa - chilli zawsze pod ręką bez zmartwień, że zacznie gnić. A najlepsze, że oliwa nabrała porządnej pikanterii i po spożytkowaniu chilli miałem wspaniały dodatek na szybko do różnych potraw.
Z innej beczki, kupiłem sobie dziś Laysy o smaku wasabi. Samego wasabi oczywiście w tym nie ma ani grama (skład czyta się jak zadanie z chemii), ale uch, idzie przez nos aż do oczu, jak prawdziwy chrzan. Pewnie nie umywa się do chipsów z tego sklepu z ostrościami, ale przyjemnie kopie i nawet smakuje, jak na chipsy.
Leave a comment:
-
-
Osobiście posiadam 357 Mad Dog Hot Sauce w edycji 600k SHU muszę przyznać słuszny ogień, kosztowałem też 1 mln SHU Mad Dog Revenge. Do tego z Ostrej Kuchni polecam paczkę chili bird eye 250 g za niecałe 30 zł starcza na długo ok. 150-200k SHU idealne do potraw wszelakich i kakao
Leave a comment:
-
Leave a comment: