Ekstremalne ostrości
Collapse
X
-
Miałem ostatnio taki krzaczek ale z ostrością było kiepsko. Im bardziej dojrzałe były papryczki tym łagodniejsze w smaku.Leave a comment:
-
8 zł. Właśnie mam nadzieję, że będzie się trzymać, bo jak kupuję paczuszkę 100 g chili, to zawsze kilka wyrzucam, bo zaczynają gnić w lodówce.Leave a comment:
-
Ile taka "sadzonka" kosztuje? Nie mam ręki do nasion, może takie by kilka miesięcy porosło?Leave a comment:
-
A to mój ostatni nabytek, wypatrzony na bazarku. Sprzedawca nie miał pojęcia, co to za gatunek, mnie wygląda trochę jakby jalapeno. Kopie przyjemnie, choć chyba mniej od tych, które na zlot zabieram. Zobaczymy, jak wytrzyma na parapecie jesienią i w zimę.
PS Dziwne, u mnie na kompie zdjęcie wygląda ostro i porządnie, a tu jak przedwojenną komórka cyknięte.Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2012-09-15, 14:31.Leave a comment:
-
Ja dzis probowalem wypic piwo "Ghost Face Killah" z browaru Twisted Pine, ktore zostalo uwarzone z dodatkiem szesciu roznych papryczek chilli.
Serrano, jalapeno, habanero, fresno, anaheim i ostatniej najostrzejszej na swiecie Bhut Jolokia znanej rowniez jako Ghost Pepper, ktora jest 200 razy ostrzejsza od jalapenos.
Jako ze moje doswiadczenie z wybitnymi ostrosciami jest znikome, wypalenie ryjka bylo straszne i nie dalem mu rady
Ale pewnie kilku forumowiczom by sie udaloLeave a comment:
-
Co do sosów o ostrości ok 1mln jednostek to zależy od podniebienia. Ja Jersey Death bardzo lubię na czysto i w potrawach, również ba bardzo przyjemny smak, taki jak Habanero, tylok, że bardziej skoncentrowany, więc przy używaniu papryki nie uzyskamy tak intensywnego efektu w potrawie.Leave a comment:
-
Suszone chipotle widziałem chyba w Kuchniach Świata w Galerii Mokotów, może mają coś z pozostałych. Przedzwoń, na pewno ci powiedzą. Ewentualnie do Arkadii, tam jest większy sklep.Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2012-06-26, 11:33.Leave a comment:
-
Znalazłem na stronie Ostra Kuchnia ,że tradycyjne Tabasco ma 2140 jednostek a nie 30.000 - 50.000? Gdzies jest błąd ?Leave a comment:
-
Posiadam i używam Mad Dog Inferno 90 000 jednostek.Czytałem że ma dużo nagród w USA ,dzięki swojemu składowi(melasa) nie tylko jest ostry i octowy ale ma swój ciekawy smak.Dla mnie to już granica między ostrością a czuciem smaku potrawy.Nie rozumiem po co są sosy o skali 1 milion jednostek.Wtedy wystarczy jedna kropla i można jeść gazetę czy torebkę foliową ,wszystko jednoLeave a comment:
-
Zna ktoś z was sklep, w którym mógłbym się zaopatrzyć w Chipotle, Serrano, i Ancho w wersjach suszonych, bez żadnych zalew i dodatków? Internetowy lub stacjonarny w Warszawie. Sprawdzałem już ostrakuchnia.pl, tam mają tylko Chipotle.Leave a comment:
-
Po czipsy sięgam bardzo rzadko, ale te Wasabi nawet mi zasmakowały. Brakuje mi tego przyjmnego wiercenia w nosie jaki doznaję podczas spożywania wasabi np z tubki.
W Chorzowie jest taka jedna z popularniejszych restauracji, nazywa się Szuflada. Serwują tam zupę o nazwie Sopa de Nopal, w karcie jest to przetłumaczone jako rosół meksykański z kaktusa.
Obsługa przestrzega że zupa jest naprawdę ostra i że reklamacji nie przyjmują.
Jadłem kilkakrotnie i jej smak zależy od kucharza, czasami była całkiem delikatna ale częściej była odpowiednio doparwiona. Zlewałem się potem a policzka się znieczulały jak przy zastrzyku u dentysty, czułem tylko mrowienie. Do tego jest bardzo smaczna i aromatyczna. Próbowałem w domu coś w tym stylu zrobić ale nie osiągnałem tego aromatu, co najwyżej tępą pikenaterię.
Katusa w puszcze kupiłem w Bomi, były tam jeszcze pędy bambusa, kurczak posiekany, papryka słodka, conajmniej dwa rodzaje papryk jalapeno i (chyba) hubanero, marchewka, pieczarki... groszek ptysiowy do posypania przed spożyciem.Leave a comment:
-
Spróbowałem te Laysy wasabi. Ostre, owszem, ale przez nos mi daleko nie zawędrowały
Fajnym "ostrym" miejscem dla Warszawiaków jest odwiedzona przeze mnie w sobotę tajska restauracja "Little Thai Gallery" na pl. Dąbrowskiego 2/4. Mają sporą liczbę potraw oznaczonych od 1 do 3 papryczek. Wypróbowałem czerwone curry z warzywami (2 gwiazdki) i wprawdzie szkliwo z zębów mi nie zeszło, ale było fajnie. Sporo potraw jest zarówno w wersjach mięsnych, jak i warzywnych.Leave a comment:
-
Jakiś czas z temu, będąc na głodzie, zdecydowałem się w jakiś sposób wykorzystać suszone chilli, które kiedyś dostałem od matki. Nie używałem go, bo zawsze miałem w lodówce coś świeżego lub przynajmniej jakiś wypalający sos.
Ale przyszła kryska na Matyska. Zalałem chilli wrzątkiem, coby zmiękło, po czym wrzuciłem sobie kilka do spaghetti, a resztę zasłoikowałem w oliwie. No i świetna sprawa - chilli zawsze pod ręką bez zmartwień, że zacznie gnić. A najlepsze, że oliwa nabrała porządnej pikanterii i po spożytkowaniu chilli miałem wspaniały dodatek na szybko do różnych potraw.
Z innej beczki, kupiłem sobie dziś Laysy o smaku wasabi. Samego wasabi oczywiście w tym nie ma ani grama (skład czyta się jak zadanie z chemii), ale uch, idzie przez nos aż do oczu, jak prawdziwy chrzan. Pewnie nie umywa się do chipsów z tego sklepu z ostrościami, ale przyjemnie kopie i nawet smakuje, jak na chipsy.Leave a comment:
-
Osobiście posiadam 357 Mad Dog Hot Sauce w edycji 600k SHUmuszę przyznać słuszny ogień, kosztowałem też 1 mln SHU Mad Dog Revenge. Do tego z Ostrej Kuchni polecam paczkę chili bird eye 250 g za niecałe 30 zł starcza na długo ok. 150-200k SHU idealne do potraw wszelakich i kakao
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Kolejny browarek w bliskich okolicach Splitu odwiedziliśmy 17.08.2021. Do Kašteli Gomilica łatwo dojechać pociągiem. Z przystanku kolejowego udajemy się na północ, czyli w odwrotną stronę niż nad morze, po 100 m dochodzimy do głównej ulicy Ivana Pavla II i wzdłuż niej w lewo jeszcze 300...
-
Channel: Chorwacja
-
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Nazwa może trochę nieadekwatna <trip> brzmi tak jakby było piwo z meskaliną i spotkanie z Quetzalcoatlem murowane.
Tabasco Coffee Stout 16,5 6
Potężna kawa i z chilli, cynamon, kardamon, mleczna krówka, w nucie dolnej kawa i likier pomarańczowy. Smak, niestety trochę...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-11-21, 12:34 -
-
Duży browar z wyszynkiem w industrialnym otoczeniu na dawnych poprzemysłowych terenach z dala od centrum Belgradu.
Modne miejsce, idealne na odpoczynek z dala od miejskiego zgiełku i atrakcji turystycznych.
Z centrum najlepiej dojechać tramwajem 12 do przystanku Hipodrom i przejść...-
Channel: Serbia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: