Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Robert13
    replied
    Zapomniałem o moim spostrzeżeniu, że jesli nie ruszają po 24 godzinach, to należy ponownie napowietrzyć brzęczke. Tak tez wczoraj zrobiłem i juz po godzinie zauwazyłem, że zaczynają tworzyć pianę.
    Mam takie własne spostrzeżenie, że na przeciągu doby następuje jej całkowite odpowietrzenie i jeśli wystarczająco nie namnożą się do tego czasu, to drożdze są zablokowane brakiem tlenu.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie obiecuję..
    Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.
    Bez dobrego startera to 2-3 doby startują . W którymś sezonie używałem 2308 i byłem zadowolony . Obecnie 2 sezon sypię W34/70

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Nie obiecuję..
    Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem
    Wręcz przeciwnie, te drożdże są zupełnie dobre i myślę że równie popularne jak W34/70, ja używałem w zeszłym sezonie i lagery na jednych i nad drugich wychodziły bardzo dobre. Myślę że jak już Twoje Marcowe będzie się nadawało do degustacji, to będziemy mięli okazję spróbować

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
    Jakie drożdże górne czy dolne??
    Sezon lagerowy więc dolne .Tradycyjnie W34/70
    Last edited by anteks; 05-02-2011, 21:08.

    Leave a comment:


  • puszka
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    warka 191
    Skład
    • Pilzneński 5000g
    • Marynka granulat 50g
    • Saaz granulat 50g
    Zacieranie
    • 62°C 40 min
    • 72°C 30 min
    Gotowanie 70 min
    • 0' Marynka
    • 60' Saaz
    Jakie drożdże górne czy dolne??

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 191

    Wyszło około 27l 13 blg

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 191

    warka 191
    Skład
    • Pilzneński 5000g
    • Marynka granulat 50g
    • Saaz granulat 50g
    Zacieranie
    • 62°C 40 min
    • 72°C 30 min
    Gotowanie 70 min
    • 0' Marynka
    • 60' Saaz

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    warka 190 Lepper

    190 lekki mulat
    Skład
    - pilzneński 7000g
    - belgian special B 100g
    -marynka granulat 50g
    - Lubelski granulat 50g

    Zacieranie
    80 min około 68°C

    Gotowanie 60 min
    - 0' Marynka
    - 50' Lubelski
    Wyszło 37l 12 blg , zadane gęstwą W 34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 179/2

    Warka 179/2 rozlana blg spadło do 2

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Nowość z mojego browaru
    Śliczny gadżeciarzu

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Nowość z mojego browaru

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka 189 polotmave
    Wyszło około 24l 11,5blg . Zadane W34/70

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Warka 189 polotmave
    Skład
    • monachijski 2000g
    • pilzneński 2000g
    • belgian special B 100g
    • Marynka granulat 20g
    • Lubelski granulat 20g
    Zacieranie w "lidlowskim" garnku
    • 62°C 30 min
    • 72°C 40 min
    Gotowanie na taborecie gazowym 60 min
    • 0' Marynka
    • 50'Lubelski
    Last edited by anteks; 20-01-2011, 16:45.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎