Zapomniałem o moim spostrzeżeniu, że jesli nie ruszają po 24 godzinach, to należy ponownie napowietrzyć brzęczke. Tak tez wczoraj zrobiłem i juz po godzinie zauwazyłem, że zaczynają tworzyć pianę.
Mam takie własne spostrzeżenie, że na przeciągu doby następuje jej całkowite odpowietrzenie i jeśli wystarczająco nie namnożą się do tego czasu, to drożdze są zablokowane brakiem tlenu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Anteks piwowarzy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziNie obiecuję..
Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.
Leave a comment:
-
-
Nie obiecuję..
Na razie kaszana, mija druga doba a one nie ruszyły. Najwyraźniej słabo ich namnożyłem, bo zwykłą napuchniętą (ruszyły błyskawicznie) saszetkę wlałem do 1,5 litra dobrze natlenionej brzęczki w butelce, po czym w przetrzymaniu jej w cieple juz po 4 godzinach. zamieszałem i wlałem 1 litr celem zaszczepienia, a do pozostałego pół litra dodałem kolejny litr odebranej z osadu, natleniłem, po czym po upływie doby dodałem 1 litr ponownie, tym razem juz spienionej.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziJa do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem
Leave a comment:
-
-
Ja do pierwszego lagera kupiłem Wyeast 2308 Munich Lager i właśnie rozmnażają się w przyszłym piwie marcowym. Chyba nie są one popularnymi drożdzami wśród piwowarów domowych, ale takie sobie wybrałem
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedziJakie drożdże górne czy dolne??Last edited by anteks; 05-02-2011, 21:08.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziwarka 191
Skład- Pilzneński 5000g
- Marynka granulat 50g
- Saaz granulat 50g
- 62°C 40 min
- 72°C 30 min
- 0' Marynka
- 60' Saaz
Leave a comment:
-
Warka 191
warka 191
Skład- Pilzneński 5000g
- Marynka granulat 50g
- Saaz granulat 50g
- 62°C 40 min
- 72°C 30 min
- 0' Marynka
- 60' Saaz
Leave a comment:
-
warka 190 Lepper
190 lekki mulat
Skład
- pilzneński 7000g
- belgian special B 100g
-marynka granulat 50g
- Lubelski granulat 50g
Zacieranie
80 min około 68°C
Gotowanie 60 min
- 0' Marynka
- 50' Lubelski
Wyszło 37l 12 blg , zadane gęstwą W 34/70
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziNowość z mojego browaru
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziWarka 189 polotmave
Leave a comment:
-
-
Warka 189 polotmave
Skład- monachijski 2000g
- pilzneński 2000g
- belgian special B 100g
- Marynka granulat 20g
- Lubelski granulat 20g
- 62°C 30 min
- 72°C 40 min
- 0' Marynka
- 50'Lubelski
Last edited by anteks; 20-01-2011, 16:45.
Leave a comment:
Leave a comment: