Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi
    Myślę, że nie jest tak źle, zanim doszliśmy do 78 st., zanim zabraliśmy się za filtrację i ułożyło się młóto to z jakieś 30 minut dodatkowe należy liczyć, jak nie więcej.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    wszystkie jodowe wskaźniki w Piotrowicach...

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    I słowo niech stanie się piwem:
    #24 India Pale Ale

    skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
    * Słód pilzneński 2 kg
    * Słód monachijski 2,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

    Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.
    Zacieranie:
    - 69°C - 60 min
    13, 5 litra wody na początku, ale że ciężko mi się mieszało dolałam jeszcze 1 litr
    BLG po zacieraniu 22
    Teraz filtracja i wysładzanie - docelowo na samym końcu chcemy uzyskać 14 BLG

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min przed końcem

    I tak sobie pomyśleliśmy, że jak dobrze pójdzie to uwarzymy dziś jeszcze Pale Ale.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    I słowo niech stanie się piwem:
    #24 India Pale Ale

    skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
    * Słód pilzneński 2 kg
    * Słód monachijski 2,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

    Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    My mamy słody ześrutowane na kolejne dwie warki: Pale Ale i India Pale Ale - czekamy, aż saszetka z drożdżakami napęcznieje.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Dziadu bez fajki, kiedy planujesz kolejną warkę?
    Pytam bo nie chcemy dać się prześcignąć
    Ścigamy się dalej?? W niedzielę robię #23!
    Aha a w temacie - nie palę rok i dzień!
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-28, 09:21.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    potem podgrzewaliśmy do 78°C

    Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.

    BLG końcowe 8,5
    S-33 utworzyły ładną piane na piwie

    Wędzonka słodu ze Steinbacha jest dużo bardziej intensywna niż wędzonka ze słodu Weyermanna.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.

    W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"

    A dziś:
    #23 Ala Grodziskie

    1 kg słodu pszenicznego Litovel
    1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

    Zacieranie:
    - 52°C - 20 min
    - 69°C - 90 min
    potem podgrzewaliśmy do 78°C

    Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.

    BLG końcowe 8,5
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-09-26, 20:27.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Biały, ale tylko od wewnątrz.

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #22 Porter pszeniczny
    Czyżby biały porter?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.

    W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"

    A dziś:
    #23 Ala Grodziskie

    1 kg słodu pszenicznego Litovel
    1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

    Zacieranie:
    - 52°C - 20 min
    - 69°C - 90 min

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #18 Dubbel
    W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.
    Mnie się do dziś ostała była jedna butelczyna. Bardzo fajny aromat śliwkowo-rodzynkowy, ale alkoholu nie żałowaliście.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    errata #21 Weizenbock
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-05-21, 09:58.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Na kranówce.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...