Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • ART
    replied
    wszystkie jodowe wskaźniki w Piotrowicach...

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobi

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    I słowo niech stanie się piwem:
    #24 India Pale Ale

    skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
    * Słód pilzneński 2 kg
    * Słód monachijski 2,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

    Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.
    Zacieranie:
    - 69°C - 60 min
    13, 5 litra wody na początku, ale że ciężko mi się mieszało dolałam jeszcze 1 litr
    BLG po zacieraniu 22
    Teraz filtracja i wysładzanie - docelowo na samym końcu chcemy uzyskać 14 BLG

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min przed końcem

    I tak sobie pomyśleliśmy, że jak dobrze pójdzie to uwarzymy dziś jeszcze Pale Ale.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    I słowo niech stanie się piwem:
    #24 India Pale Ale

    skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
    * Słód pilzneński 2 kg
    * Słód monachijski 2,3 kg
    * Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    * Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    * Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

    Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    My mamy słody ześrutowane na kolejne dwie warki: Pale Ale i India Pale Ale - czekamy, aż saszetka z drożdżakami napęcznieje.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Dziadu bez fajki, kiedy planujesz kolejną warkę?
    Pytam bo nie chcemy dać się prześcignąć
    Ścigamy się dalej?? W niedzielę robię #23!
    Aha a w temacie - nie palę rok i dzień!
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-28, 10:21.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    potem podgrzewaliśmy do 78°C

    Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.

    BLG końcowe 8,5
    S-33 utworzyły ładną piane na piwie

    Wędzonka słodu ze Steinbacha jest dużo bardziej intensywna niż wędzonka ze słodu Weyermanna.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.

    W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"

    A dziś:
    #23 Ala Grodziskie

    1 kg słodu pszenicznego Litovel
    1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

    Zacieranie:
    - 52°C - 20 min
    - 69°C - 90 min
    potem podgrzewaliśmy do 78°C

    Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.

    BLG końcowe 8,5
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-09-26, 21:27.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Biały, ale tylko od wewnątrz.

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #22 Porter pszeniczny
    Czyżby biały porter?

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.

    W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"

    A dziś:
    #23 Ala Grodziskie

    1 kg słodu pszenicznego Litovel
    1,5 kg słodu wędzonego Steinbach

    Zacieranie:
    - 52°C - 20 min
    - 69°C - 90 min

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
    #18 Dubbel
    W każdym bądź razie to piwo praktycznie już przeszło do historii. Bardzo się w nim rozsmakowaliśmy.
    Mnie się do dziś ostała była jedna butelczyna. Bardzo fajny aromat śliwkowo-rodzynkowy, ale alkoholu nie żałowaliście.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    errata #21 Weizenbock
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-05-21, 10:58.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Na kranówce.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    W przyszłym tygodniu też coś uwarzę, tak całkiem prywatnie, nie pokazowo Tylko jeszcze nie wiem co... może Koelscha.

    Pszeniczki robicie na kranówce, czy na sklepowej wodzie?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...