Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Ekhm, a robiliście próbę jodową? Całkiem serio się pytam, bo wg moich doświadczeń to przy zacieraniu jednotemperaturowym 60 minut to za mało na rozłożenie skrobiLeave a comment:
-
I słowo niech stanie się piwem:
#24 India Pale Ale
skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
* Słód pilzneński 2 kg
* Słód monachijski 2,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,3 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 45 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.
- 69°C - 60 min
13, 5 litra wody na początku, ale że ciężko mi się mieszało dolałam jeszcze 1 litr
BLG po zacieraniu 22
Teraz filtracja i wysładzanie - docelowo na samym końcu chcemy uzyskać 14 BLG
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min przed końcem
I tak sobie pomyśleliśmy, że jak dobrze pójdzie to uwarzymy dziś jeszcze Pale Ale.Leave a comment:
-
I słowo niech stanie się piwem:
#24 India Pale Ale
skład surowcowy identyczny z ofertą Centrum Piwowarstwa:
* Słód pilzneński 2 kg
* Słód monachijski 2,3 kg
* Słód karmelowy jasny 0,3 kg
* Chmiel Marynka, granulat, 45 g
* Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
Właśnie zaczęłam podgrzewać wodę.Leave a comment:
-
My mamy słody ześrutowane na kolejne dwie warki: Pale Ale i India Pale Ale - czekamy, aż saszetka z drożdżakami napęcznieje.Leave a comment:
-
W niedzielę robię #23!
Aha a w temacie - nie palę rok i dzień!Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-28, 10:21.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
#22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.
W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"
A dziś:
#23 Ala Grodziskie
1 kg słodu pszenicznego Litovel
1,5 kg słodu wędzonego Steinbach
Zacieranie:
- 52°C - 20 min
- 69°C - 90 min
Chmielenie 35 g lubelskiego 90 min i 15 g na 10 min przed końcem gotowania.
BLG końcowe 8,5Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2009-09-26, 21:27.Leave a comment:
-
-
#22 Porter pszeniczny - już uwarzony historie opiszę później.
W międzyczasie zmodyfikowaliśmy nazwę browaru na: "Świński Ryjek"
A dziś:
#23 Ala Grodziskie
1 kg słodu pszenicznego Litovel
1,5 kg słodu wędzonego Steinbach
Zacieranie:
- 52°C - 20 min
- 69°C - 90 minLeave a comment:
-
-
W przyszłym tygodniu też coś uwarzę, tak całkiem prywatnie, nie pokazowoTylko jeszcze nie wiem co... może Koelscha.
Pszeniczki robicie na kranówce, czy na sklepowej wodzie?Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.
Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 01:16 -
-
Cześć wszystkim
Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 11:41 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: