Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Wielki_B
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    wysładzanie 4,5l
    Jeśli młóto zostało przemyte tylko taką ilością wody, to oznaczałoby to, że pozostało w nim ok. 8-10 litrów brzeczki 12 Blg.
    A to byłoby marnotrawstwem.
    Wydaje mi się, że przy zacieraniu mocniejszych piw warto przygotować sobie wiaderko na słabszą brzeczkę powstałą dzięki dalej prowadzonemu wysładzaniu.
    Dzięki temu można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu: koźlaka i ciemniaka.

    PS. Liczę na małą gęstwę z tej warki w Pszowie

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    #4 - Pszeniczny koźlak

    W tym piwie palce maczała cała zgraja piwowarów

    W sobotę nastawiliśmy sobie pszenicznego koziołka.

    Zasyp - razem 6kg (śrutowała Marta):

    słód plz - 3 050g
    słód pszeniczny - 1 550g
    słód monachijski - 1 400 g

    Zacieranie 12l:

    45*C - 15' - przerwa ferulkowa
    62*C - 30' - I przerwa cukrowa
    dekokt:
    72* - 10' i zagotowanie

    no i razem: do 80*C i filtracja.

    wysładzanie 4,5l

    gotowanie: 60 min

    chmielenie w skarpetach Carlberga:
    40 g Lubleski: 60 min
    40 g Marynka: 10 min

    drożdże: gęstwa po Schneider Weisse od Naczelnika.

    razem ok. 16l
    18*BLG

    Dzięki wielkie za wspólne warzenie!

    Nazwa w trakcie tworxzenia

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Etykiety z Czterch Gwiazdek

    pszenicy już zostało tyle co kot napłakał, więc nastawimy sobie kolejnego weissbiera w sobotę

    jeżeli ktoś ma nieodpartą chęć zdobycia naszych etykiet i nie może ich sobie samemu wydrukować, proszę o przesłanie listu z zaadresowaną na siebie i odpowiednio oznaczkowaną kopertą na adres:

    Browar.biz
    Artur Szudrowicz
    ul. Fieldorfa 4b/903
    45-264 Opole 15

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    w sumie nie obraziłbym się gdyby taki jak nasz pszeniczniak był w sprzedaży

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    nazwa & etykietka

    z Maggykiem ustaliliśmy nazwę naszego 3. piwka na:

    Kubičkově Pšeničkově

    etykietka próbna w załączniku
    Attached Files

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    rozlew nastąpił w okolicach 22 maja - z niemałymi obawami że coś złego się stało podczas fermentacji piwko poszło do butelek i następnie do letnej leżakowni:
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Leży i kwiczy?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Po polsku puchacz. Puchacz pohukuje przeciągle: puhuuu, puhuuu, a nie kwiczy. Stąd nazwa "puchacz", a nie "kwiczoł".
    Ale nasz Bubo bubo nie kwiczy bez przyczyny

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    ...Bubo bubo...
    Po polsku puchacz. Puchacz pohukuje przeciągle: puhuuu, puhuuu, a nie kwiczy. Stąd nazwa "puchacz", a nie "kwiczoł".

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    No i wczoraj nasza warka nr 3 po zebraniu drożdży z góry i przelaniu do fermentora z kranikiem powędrowała sobie na cichą.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    etykieta

    aha zapomniałbym - nazwa ciemniaka została ustalona rebusowo na:

    Bubo bubo kwiczący o zmierzchu

    oto etykietka:
    Attached Files

    Leave a comment:


  • naczelnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    nie mądrkuj się
    Zastępuję, nieobecnego w tej chwili na forum, Krzysia. O czym on sam zresztą nie wie

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    nie mądrkuj się

    Leave a comment:


  • naczelnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    czyli słód mieliśmy na szczęście nie barwiący jak się Naczelnik obawiał a po prostu ciemny...
    Słód czyli ekstrakt

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    No i zgodnie z zapowiedzią dzisiaj około 6 rano drożdże powędrowały do fermentora.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

Przetwarzanie...