Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    #36 został w końcu zadany dwoma rodzajami drożdży bo saflagery nie wystartowały:

    Munich Lagerami-1 fermentor
    Czech Pilsami -2 fermentory

    Wczoraj to na Munichach zostało przelane na cichą chociaż mogło iść bezpośrednio do butelek-po dwóch tygodniach w temperaturze 3:16 *C (jak było za ciepło na strychu to wystawiałem na zewnątrz ale zbytnio się nie przejmowałem temperaturą ) piwo klarowne a drożdże zbite jak beton na dnie.
    Smaku nie próbowałem ani blg nie zmierzyłem choć to na Czech Pilsach ładniej pachnie.

    Jako ciekawosta:to na Czech Pilsach fermentując w tych samych warunkach jeszcze piękną pianę ma.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A dziś #37 czyli kolejna "Pszeniczna mgiełka"

    Skład:
    50% pils
    50% pszeniczny

    Zacieranie:

    45* - 10' (coś dzisiaj woda w kranie była zimniejsza)
    62* - 15'
    72* - 45'
    podjazd do 75* i filtrowanie

    chmielenie:
    30 gram (8kg słodów) w 0'/30'
    Zobaczymy co się stanie jak pogotuję tylko 30'

    Zadamy drożdżami od Pani Prezes

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No i posprzątane

    Od momentu rozpoczęcia śrutowania do wystawienia TRZECH fermentorów na balkon do studzenia minęło 6 godzin.
    A wszystko w kuchni na zwykłej gazówce .

    Jedyne co nie dopisałem to ,że wystartowałem od 55* przez 10' (tyle się ustaliło po zalaniu słodów wodą ciepła za kranu).

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dzisiaj #36 "Lagerek"

    Skład:
    pils.............. 67%
    monach........26%
    karmel jasny. 7%

    Zatrzemy po wrocławsku 30/30

    nachmielimy (15 kg słodów ,10% AA):

    60gram w 0'/60'
    40gram w 60'/60,

    drożdże Saflager S-23

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #35 "Wigilijne ciemne"

    zasyp:
    80% pils
    13% monach
    7% karmel ciemny

    zacieranie:
    77° > 62° 30'
    62° - 30'
    72° - 30'
    podjazd do 76° > filtrowanie

    chmielenie:
    50 gram (60 litrów) - 0' z 60'

    drożdże - gęstwa T-58

    Jak ruszy ładnie fermentacja to dodamy 0,5 kg śliwek wędzonych na zimno zalanych litrem wrzątku do każdego fermentora.
    Dziś nie mogłem nigdzie kupić odpowiednich więc tak spróbuję to zrobić aby wyszło takie jak w założeniach.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dzisiaj zapasy wzrosły o 4 skrzynki:

    2 #33 A oraz 2 #34 B
    Oba piwa były na T-58 ,odfermentowały do 6,5blg i dostały po 15 łyżeczek cukru (na fermentor) do nagazowania.

    Co ciekawe są podobnego koloru.

    Następną ciekawostką jest to,że ich bliźniaki też odfermentowały do tego samego poziomu ale drożdże jeszcze walczą,oba bardzo mętne,oba zdekantuję i niech se robią co chcą.

    Czyli że tak różnie zacierane piwa są bardzo podobne co do efektu końcowego bez znaczenia jakie drożdże zadamy

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dziś #34 "Polotmawe chmielowe"

    pils.........8 kg
    monach..1 kg
    barwiący "Strzegom" 0,2 kg

    Zatrzemy:
    72*>62* - 1,5 h
    62*>72* - 0.5 h > filtracja

    Chmielenie:granulat ten co zawsze
    40gram - 0'/60'
    20gram - 60'/60'

    Drożdże:
    a)- S-04
    b)- gęstwa T-58 z #33

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziś #33



    Dzisiaj pierwszy raz warzymy w garze 120l z kranikiem i filtratorem z oplotu wężyka hydraulicznego.Na razie Rewelka.
    może jakieś foto tego cuda

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dziś #33

    Skład:
    pils..............7kg
    monach........2.33kg
    karmel jasny.0,66kg

    Zacieranie:
    72*-2h
    natychmiast filtracja

    Nachmielimy:
    50 gram (10%AA) 0'/60'
    20 gram 50'/60' Lubelskiego z własnych zbiorów
    Na początku chmielenia 250 gram cukru (aby drożdże ładnie wystartowały )

    Drożdże:
    Zadamy na dwa fermentory gęstwy po cichej z #31 i #32

    Dzisiaj pierwszy raz warzymy w garze 120l z kranikiem i filtratorem z oplotu wężyka hydraulicznego.Na razie Rewelka.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok Wyświetlenie odpowiedzi
    Opłucz te śliwki kilka razy ciepłą wodą. Taki sposób jest polecany przez winiarzy w stosunku do rodzynek, więc do śliwek też się sprawdzi.
    Owszem zostaną śliwki ale wędzoność zniknie-nie robiłbym tak.

    Leave a comment:


  • miksiok
    replied
    Opłucz te śliwki kilka razy ciepłą wodą. Taki sposób jest polecany przez winiarzy w stosunku do rodzynek, więc do śliwek też się sprawdzi.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
    Bardzo mi się spodobał pomysł na piwo ze śliwkami. Wszystko było już przygotawane do warzenia i ....... czytam na opakowaniu śliwek konserwowane - chyba kwasem sorbinowym, dokładnie nie pamiętam.
    To mnie wystraszyło, co jak drożdże z tym konserwantem nie ruszą ?

    Napisz coś o twoich śliwkach. Czy nie były konserwowane, a może były i nic złego się nie stało ?
    Są to śliwki wędzone na zimno-polskie.Najlepiej drobne bo są "wydajniejsze".
    Piwo wychodzi bardziej wędzone niż śliwkowe.
    Na innych nie robiłem ale myślę,że nic nie zaszkodzi ten konserwant bo się pewnie wygotuje.
    Sam z niecierpliwością czekam na Święta bo tylko wtedy można je zakupić.

    Leave a comment:


  • muavmf
    replied
    śliwki wędzone

    Bardzo mi się spodobał pomysł na piwo ze śliwkami. Wszystko było już przygotawane do warzenia i ....... czytam na opakowaniu śliwek konserwowane - chyba kwasem sorbinowym, dokładnie nie pamiętam.
    To mnie wystraszyło, co jak drożdże z tym konserwantem nie ruszą ?

    Napisz coś o twoich śliwkach. Czy nie były konserwowane, a może były i nic złego się nie stało ?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #32 po miesiącu od warzenia wylądowało we flaszkach.
    Do idealnie klarownego piwka dodano "połowę cukru" -11 łyżeczek na ok 22l piwa.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh Wyświetlenie odpowiedzi
    Safbrew T-58: Nie dają takiej piany/warstwy jak US-56, raczej 1cm pianki, która szybko znika. Fermentowały bardzo szybko, ale to chyba wynikało z temparatury. Smak na razie trudno mi ocenić, bo jest zdominowany przez słody specjalne, ale ogólnie piwo zapowiada się dobrze.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    potwierdzam, zrobiłem na nich sporo piw i za każdym razem tak samo się zachowywały - niska piana przy fermentacji i stosunkowo krótka fermentacja główna.
    Szukajcie a znajdziecie.Na tym forum jest wszystko.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎