#36 został w końcu zadany dwoma rodzajami drożdży bo saflagery nie wystartowały:
Munich Lagerami-1 fermentor
Czech Pilsami -2 fermentory
Wczoraj to na Munichach zostało przelane na cichą chociaż mogło iść bezpośrednio do butelek-po dwóch tygodniach w temperaturze 3:16 *C (jak było za ciepło na strychu to wystawiałem na zewnątrz ale zbytnio się nie przejmowałem temperaturą ) piwo klarowne a drożdże zbite jak beton na dnie.
Smaku nie próbowałem ani blg nie zmierzyłem choć to na Czech Pilsach ładniej pachnie.
Jako ciekawosta:to na Czech Pilsach fermentując w tych samych warunkach jeszcze piękną pianę ma.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
A dziś #37 czyli kolejna "Pszeniczna mgiełka"
Skład:
50% pils
50% pszeniczny
Zacieranie:
45* - 10' (coś dzisiaj woda w kranie była zimniejsza)
62* - 15'
72* - 45'
podjazd do 75* i filtrowanie
chmielenie:
30 gram (8kg słodów) w 0'/30'
Zobaczymy co się stanie jak pogotuję tylko 30'
Zadamy drożdżami od Pani Prezes
Leave a comment:
-
-
No i posprzątane
Od momentu rozpoczęcia śrutowania do wystawienia TRZECH fermentorów na balkon do studzenia minęło 6 godzin.
A wszystko w kuchni na zwykłej gazówce .
Jedyne co nie dopisałem to ,że wystartowałem od 55* przez 10' (tyle się ustaliło po zalaniu słodów wodą ciepła za kranu).
Leave a comment:
-
-
Dzisiaj #36 "Lagerek"
Skład:
pils.............. 67%
monach........26%
karmel jasny. 7%
Zatrzemy po wrocławsku 30/30
nachmielimy (15 kg słodów ,10% AA):
60gram w 0'/60'
40gram w 60'/60,
drożdże Saflager S-23
Leave a comment:
-
-
#35 "Wigilijne ciemne"
zasyp:
80% pils
13% monach
7% karmel ciemny
zacieranie:
77° > 62° 30'
62° - 30'
72° - 30'
podjazd do 76° > filtrowanie
chmielenie:
50 gram (60 litrów) - 0' z 60'
drożdże - gęstwa T-58
Jak ruszy ładnie fermentacja to dodamy 0,5 kg śliwek wędzonych na zimno zalanych litrem wrzątku do każdego fermentora.
Dziś nie mogłem nigdzie kupić odpowiednich więc tak spróbuję to zrobić aby wyszło takie jak w założeniach.
Leave a comment:
-
-
Dzisiaj zapasy wzrosły o 4 skrzynki:
2 #33 A oraz 2 #34 B
Oba piwa były na T-58 ,odfermentowały do 6,5blg i dostały po 15 łyżeczek cukru (na fermentor) do nagazowania.
Co ciekawe są podobnego koloru.
Następną ciekawostką jest to,że ich bliźniaki też odfermentowały do tego samego poziomu ale drożdże jeszcze walczą,oba bardzo mętne,oba zdekantuję i niech se robią co chcą.
Czyli że tak różnie zacierane piwa są bardzo podobne co do efektu końcowego bez znaczenia jakie drożdże zadamy
Leave a comment:
-
-
Dziś #34 "Polotmawe chmielowe"
pils.........8 kg
monach..1 kg
barwiący "Strzegom" 0,2 kg
Zatrzemy:
72*>62* - 1,5 h
62*>72* - 0.5 h > filtracja
Chmielenie:granulat ten co zawsze
40gram - 0'/60'
20gram - 60'/60'
Drożdże:
a)- S-04
b)- gęstwa T-58 z #33
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziDziś #33
Dzisiaj pierwszy raz warzymy w garze 120l z kranikiem i filtratorem z oplotu wężyka hydraulicznego.Na razie Rewelka.
Leave a comment:
-
-
Dziś #33
Skład:
pils..............7kg
monach........2.33kg
karmel jasny.0,66kg
Zacieranie:
72*-2h
natychmiast filtracja
Nachmielimy:
50 gram (10%AA) 0'/60'
20 gram 50'/60' Lubelskiego z własnych zbiorów
Na początku chmielenia 250 gram cukru (aby drożdże ładnie wystartowały )
Drożdże:
Zadamy na dwa fermentory gęstwy po cichej z #31 i #32
Dzisiaj pierwszy raz warzymy w garze 120l z kranikiem i filtratorem z oplotu wężyka hydraulicznego.Na razie Rewelka.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok Wyświetlenie odpowiedziOpłucz te śliwki kilka razy ciepłą wodą. Taki sposób jest polecany przez winiarzy w stosunku do rodzynek, więc do śliwek też się sprawdzi.
Leave a comment:
-
-
Opłucz te śliwki kilka razy ciepłą wodą. Taki sposób jest polecany przez winiarzy w stosunku do rodzynek, więc do śliwek też się sprawdzi.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziBardzo mi się spodobał pomysł na piwo ze śliwkami. Wszystko było już przygotawane do warzenia i ....... czytam na opakowaniu śliwek konserwowane - chyba kwasem sorbinowym, dokładnie nie pamiętam.
To mnie wystraszyło, co jak drożdże z tym konserwantem nie ruszą ?
Napisz coś o twoich śliwkach. Czy nie były konserwowane, a może były i nic złego się nie stało ?
Piwo wychodzi bardziej wędzone niż śliwkowe.
Na innych nie robiłem ale myślę,że nic nie zaszkodzi ten konserwant bo się pewnie wygotuje.
Sam z niecierpliwością czekam na Święta bo tylko wtedy można je zakupić.
Leave a comment:
-
-
śliwki wędzone
Bardzo mi się spodobał pomysł na piwo ze śliwkami. Wszystko było już przygotawane do warzenia i ....... czytam na opakowaniu śliwek konserwowane - chyba kwasem sorbinowym, dokładnie nie pamiętam.
To mnie wystraszyło, co jak drożdże z tym konserwantem nie ruszą ?
Napisz coś o twoich śliwkach. Czy nie były konserwowane, a może były i nic złego się nie stało ?
Leave a comment:
-
-
#32 po miesiącu od warzenia wylądowało we flaszkach.
Do idealnie klarownego piwka dodano "połowę cukru" -11 łyżeczek na ok 22l piwa.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh Wyświetlenie odpowiedziSafbrew T-58: Nie dają takiej piany/warstwy jak US-56, raczej 1cm pianki, która szybko znika. Fermentowały bardzo szybko, ale to chyba wynikało z temparatury. Smak na razie trudno mi ocenić, bo jest zdominowany przez słody specjalne, ale ogólnie piwo zapowiada się dobrze.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzipotwierdzam, zrobiłem na nich sporo piw i za każdym razem tak samo się zachowywały - niska piana przy fermentacji i stosunkowo krótka fermentacja główna.
Leave a comment:
-
Leave a comment: