Warka XXVII- Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)
Składniki:
- Pale Ale 4 kg;
- Caramunich 0,3 kg;
- chmiel Marynka granulat 30 g;
- chmiel Lubelski granulat 15 g;
- gęstwa Wyeast 1028 London Ale z warki XXV
Zacieranie:
- 13l wody do 70°C i 50'w 68-66°C
- podgrzanie na 76°C i 10'i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,2l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 40'- Lubelski 15g
- 60' chłodzenie
Drożdze zadałem w 23°C.
Wydajność:
12,5°Blg i 23,5l. Wydajność 72,4%.
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Moje kwasioły
Nadeszła odkazja by przyznać się do swych kwaśnych piwek.
Otóż z 24 warek siedem tylko było dobrych-reszta to kwasy. Przyczyną tego były drożdze. A walnięte drożdze były z złej dezynfekcji tanków.
A dlaczego tak dużo? Otóż używam tych samych drożdzy i zanim się kapłem było już dużo zrobionych. Tak więc dużo grejpfutów nam na bardzo upalne dni.
Co było to było. Nastawiłęm więc kolejne piwa na nowych drożdzach a do dezynfekcji tanków używam wybielacza Bielinka. Mam nadzieję, że będzie już dobrze inaczej będę musiał zmienić nazwę browaru.
Leave a comment:
-
Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)
Kolejny grejprut zabutelkowany z dodatkiem 220g glukozy do 29 butelek 0,5l oraz 9*0,65l.Leave a comment:
-
Warka XXII- Angielski Porter 13,5°Blg (14-V-2007r.)
Dzis zabutelkowane do 40 butelek 0,5l z dodatkiem 190g glukozy.Leave a comment:
-
Warka XXV- Amber Ale 13ºBlg (24-V-2007r.)
Dzis przelane na cichą. spadło do 3,2ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)
Dziś zabutelkowane do 8 butelek 0,65l oraz 14 0,5l i zabeczkowane do 2 pięciolitrowych beczek z dodatkiem 180g glukozy.
Z 14,1 spadło na burzliwej do 4,5 a po cichej było 4,3ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XXVI- Pszeniczne 12ºBlg (24-V-2007r.)
Dziś przelane na cichą. Z 12 spadło do 4,8ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)
No i ostatnie dzisiejsze przelane na cichą. Z 13,4 spadło do 4,1ºBlg. Drożdze rówież pozbierane.Leave a comment:
-
Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)
Również przelane na cichą. Z 14,1 spadło na 4,5ºblg. Drożdze z góry pozbierane.Leave a comment:
-
Warka XXII- Angielski Porter 13,5°Blg (14-V-2007r.)
W końcu przelane na cichą. Z 13,5 spadło do 5°Blg. Jeszcze przez rurkę dziś bulkało, ale drożdze były na dole.Leave a comment:
-
-
Warka XXVI- Pszeniczne 12ºBlg (24-V-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 0,7 kg;
- monachijski 1,3 kg;
- pszeniczny 3 kg;
- chmiel Lubelski granulat 50 g;
- drożdze suche BA
Zacieranie:
- 10l wody do 46°C i słód i 15 w 44°C
- dolanie 2l gorącej wody i 52°C przez 15'
- podgrzanie na 66°C i 25'
- podgrzanie na 72°C i 25'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,2l wody
Chmielenie:
- 0' - całość
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12°Blg i 23,5l. Wydajność 58,5%. Wodę użyłem ze studni.
Drożdze zadałem w 25°C.Leave a comment:
-
-
Warka XXV- Amber Ale 13ºBlg (24-V-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2,5 kg;
- monachijski 2 kg;
- karmelowy jasny 0,5 kg;
- karmelowy ciemny 0,1 kg;
- chmiel Marynka granulat 25 g;
- chmiel Lubelski granulat 50 g;
- drożdze Wyeast 1028 London Ale
Zacieranie:
- 15l wody do 54°C i słód i 15 w 52°C
- podgrzanie na 66°C i 50'
- podgrzanie na 72°C i 25'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,2l wody
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 20'- aromatyczny 22g
- 40'- aromatyczny 28g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 23,5l. Wydajność 63,5%. Woda użyta to Galicjanka II.
Drożdze zadałem w 24°C. Wieczorem będzie wiadomo czy ruszyły.Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Tylko koszt wody robi sie spory bo litr chyba z 1 zł kosztuje.
Leave a comment: