Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mwa
    replied
    Warka XXVII- Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)

    Składniki:
    - Pale Ale 4 kg;
    - Caramunich 0,3 kg;
    - chmiel Marynka granulat 30 g;
    - chmiel Lubelski granulat 15 g;
    - gęstwa Wyeast 1028 London Ale z warki XXV

    Zacieranie:
    - 13l wody do 70°C i 50'w 68-66°C
    - podgrzanie na 76°C i 10'i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,2l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 40'- Lubelski 15g
    - 60' chłodzenie

    Drożdze zadałem w 23°C.

    Wydajność:
    12,5°Blg i 23,5l. Wydajność 72,4%.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Moje kwasioły

    Nadeszła odkazja by przyznać się do swych kwaśnych piwek.
    Otóż z 24 warek siedem tylko było dobrych-reszta to kwasy. Przyczyną tego były drożdze. A walnięte drożdze były z złej dezynfekcji tanków.
    A dlaczego tak dużo? Otóż używam tych samych drożdzy i zanim się kapłem było już dużo zrobionych. Tak więc dużo grejpfutów nam na bardzo upalne dni.
    Co było to było. Nastawiłęm więc kolejne piwa na nowych drożdzach a do dezynfekcji tanków używam wybielacza Bielinka. Mam nadzieję, że będzie już dobrze inaczej będę musiał zmienić nazwę browaru.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)

    Kolejny grejprut zabutelkowany z dodatkiem 220g glukozy do 29 butelek 0,5l oraz 9*0,65l.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXII- Angielski Porter 13,5°Blg (14-V-2007r.)

    Dzis zabutelkowane do 40 butelek 0,5l z dodatkiem 190g glukozy.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXV- Amber Ale 13ºBlg (24-V-2007r.)

    Dzis przelane na cichą. spadło do 3,2ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)

    Dziś zabutelkowane do 8 butelek 0,65l oraz 14 0,5l i zabeczkowane do 2 pięciolitrowych beczek z dodatkiem 180g glukozy.
    Z 14,1 spadło na burzliwej do 4,5 a po cichej było 4,3ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXVI- Pszeniczne 12ºBlg (24-V-2007r.)

    Dziś przelane na cichą. Z 12 spadło do 4,8ºBlg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)

    No i ostatnie dzisiejsze przelane na cichą. Z 13,4 spadło do 4,1ºBlg. Drożdze rówież pozbierane.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)

    Również przelane na cichą. Z 14,1 spadło na 4,5ºblg. Drożdze z góry pozbierane.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXII- Angielski Porter 13,5°Blg (14-V-2007r.)

    W końcu przelane na cichą. Z 13,5 spadło do 5°Blg. Jeszcze przez rurkę dziś bulkało, ale drożdze były na dole.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Twardej wody użyłeś. Ale do Ale to chyba dobrze Tylko koszt wody robi sie spory bo litr chyba z 1 zł kosztuje.
    Nie, 3,20zł/5l

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXVI- Pszeniczne 12ºBlg (24-V-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 0,7 kg;
    - monachijski 1,3 kg;
    - pszeniczny 3 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;
    - drożdze suche BA

    Zacieranie:
    - 10l wody do 46°C i słód i 15 w 44°C
    - dolanie 2l gorącej wody i 52°C przez 15'
    - podgrzanie na 66°C i 25'
    - podgrzanie na 72°C i 25'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,2l wody

    Chmielenie:
    - 0' - całość
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12°Blg i 23,5l. Wydajność 58,5%. Wodę użyłem ze studni.

    Drożdze zadałem w 25°C.

    Leave a comment:


  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa


    Wydajność:
    13°Blg i 23,5l. Wydajność 63,5%. Woda użyta to Galicjanka II.
    Twardej wody użyłeś. Ale do Ale to chyba dobrze Tylko koszt wody robi sie spory bo litr chyba z 1 zł kosztuje.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XXV- Amber Ale 13ºBlg (24-V-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2,5 kg;
    - monachijski 2 kg;
    - karmelowy jasny 0,5 kg;
    - karmelowy ciemny 0,1 kg;
    - chmiel Marynka granulat 25 g;
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;
    - drożdze Wyeast 1028 London Ale

    Zacieranie:
    - 15l wody do 54°C i słód i 15 w 52°C
    - podgrzanie na 66°C i 50'
    - podgrzanie na 72°C i 25'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,2l wody

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 20'- aromatyczny 22g
    - 40'- aromatyczny 28g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13°Blg i 23,5l. Wydajność 63,5%. Woda użyta to Galicjanka II.

    Drożdze zadałem w 24°C. Wieczorem będzie wiadomo czy ruszyły.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    jeden dzień miałeś na cichej ?
    Dokładnie. Czas robić miejsce na inne piwa.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 00:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 00:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 10:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 21:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-22, 23:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...