Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sloniatko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1014

    #61
    Pomimo początkowych trudności sporządziłem 1 słoik z 1 kg parówek wieprzowych. Jeszcze nie próbowałem - postanowiłem odczekać do przszłego weeekndu niech się marynują. A co tam, trzeba ćwiczyć silną wolęn
    Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #62
      Ja swoje próbowałam wczoraj - niezłe, ale jeszcze dobrze nie "przeszły"
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Rolek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 1038

        #63
        Odp: Odp: Utopence: inny przepis

        sloniatko napisał(a)
        UWAGA wody powinno być 1250ml a nie 250
        Naprawę przepisu, niestety po fakcie , zawdzięczam swojej lepszej połowie - Słoneczku.
        A teraz biorę się za ratowanie moich utopenców
        Ups .
        Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jak już pisałem, link do oryginału mi nie działał, skopiowałem więc treść przepisu z wyszukiwarki bez porównywania z oryginałem, o którym nie wiedziałem, że jest oryginałem do podanego przeze mnie, uff...
        Widzę jednak, że jakaś litościwa dusza poprawiła już recepturę.

        Comment

        • arcy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.07
          • 7538

          #64
          Moje też jeszcze nie przeszły, ale dobrze rokują.

          Comment

          • arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

            #65
            Jakie są najnowsze doniesienia z frontu utopencowego?
            U mnie trwa proces technologiczny, co zresztą czuć w kuchni. Zalewa się udała, paróweczki spokojnie przechodzą. Smakują coraz lepiej, choć całkiem jeszcze się nie przegryzły. Jeżeli w sobotę nie będą smakowały gościom, goście wyjdą. Oknem z V piętra To i tak nie moi goście

            Comment

            • sloniatko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1014

              #66
              U mnie też "trwa proces technologiczny", na razie nie próbowałem. Jestem twardy - czekam do weekendu a potem... utopence i dobre czeskie piweczko
              Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #67
                U mnie proces trwa, ale podjadam
                Dobre są, niby nic nadzwyczajnego, a jednak

                Mam pytanie - czy źle robię, że trzymam je w lodówce? Bo rozumiem, że Arcy trzyma je w temperaturze pokojowej. Nie było o tym nic w przepisie. Jak myślicie, czy temperatura będzie tu miała duży wpływ na szybkość przenikania smaków w parówy?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • sloniatko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.02
                  • 1014

                  #68
                  Mnie się wydaje, że im chłodniej tym lepiej. Sam trzymam tak jak Arcy ale przy uchylonym oknie czyli w rezultacie wychodzi tak, że jak Marusia
                  Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                  Comment

                  • arcy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.07
                    • 7538

                    #69
                    Trzymam w temperaturze, którą nie do końca można nazwać pokojową. W kuchni mam zakręcony kaloryfer, więc nocą robi się tam chłodno. Zawsze to jednak cieplej niż w lodówce Robię tak ze względu na cebulę - szybciej puści soki. Nie wykluczam, że przeniosę garnek do lodówki, ale to będzie zależało od uzyskanych efektów i przebiegu procesu.

                    Comment

                    • ZIOMEK2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 2523

                      #70
                      Ja już zjadłem. Byli znajomi z LIPTOVA i powiedzieli,że wyszły
                      mi po Morawsku, i bardzo im smakowały ( chyba wszystko przez ten ocet winny i "parky"...), a tak chciałem Was poczęstować w
                      Cieszynie 04/12 - w sobotę ! Już wsadziłem nowe, tym razem wariant nrII ( patrz wyżej ).

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #71
                        Moje utopence wyszły własnie z lodówki o dla odmiany poleżakują sobie w temp. pokojowej ze dwa dni Dziś powstrzymam się od degustacji, bo nic nie zostanie na weekend
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • sloniatko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1014

                          #72
                          Ja wczoraj nie wytrzymałem i spróbowałem cebulę - smakuje całkiem, całkiem. Ciekawe jakie będą "parki" ...
                          Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                          Comment

                          • arcy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.07
                            • 7538

                            #73
                            Ależ Wy jesteście Twardzielami Ja codziennie jakiegoś parka muszę skosztować. Dlatego robiłem od razu tak dużo. Znam siebie już ładnych parę lat.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #74
                              No widzisz, ja zrobiłam warkę eksperymentalną z 0,5 kg, więc muszę oszczędzać
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • arcy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.07
                                • 7538

                                #75
                                Gdybym ja zrobił 0,5 kg, to po fazie testów zostałby mi słoik z zalewą i mgliste wspomnienie po parówkach A tak, to musiałem najpierw większy garnek kupić, żeby mieć w czym "warzyć".

                                Na dzisiaj mam inne zadanie. Może ktoś wie, jak połączyć w udany sposób piersi z kurczaka i słoik dyni?

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Řevnice, Pod Lipami 71, Pivovar Řevnice
                                  dadek
                                  Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
                                  2019-09-20, 03:31
                                • Krakus
                                  2025.09.12-14 - XXIV Zlot Browar.biz Warka, Browar Browarka
                                  Krakus
                                  Jak donosi Krecik, tegoroczny zlot zostanie odwołany w Warce, w ośrodku "Kemping nad Pilicą", ul. Nowy Zjazd 6, blisko stacji kolejowej Warka Miasto.
                                  Noclegi tanie i skromne, domki głównie 4-osobowe z piętrowymi łóżkami (190 zł za dobę), bez sanitariatów, kablówki, dżakuzi....
                                  2025-07-18, 20:19
                                • pebejot
                                  Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
                                  pebejot
                                  Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
                                  Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
                                  Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
                                  2024-01-06, 00:11
                                • darekd
                                  Browar Stu Mostów, Ur the wurst
                                  darekd
                                  "Breakfast pale ale" z laktozą

                                  Chmiele: Riwaka (NZ), Eclipse (AUS), Motueka (NZ)

                                  4% alk. 13,5% ekstr.

                                  Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
                                  2023-01-19, 02:48
                                • Warzywo
                                  Karvina, Nádražní 695/7, Restaurace Mašinka
                                  Warzywo
                                  http://www.masinka.tym.cz/

                                  i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
                                  2020-02-27, 13:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...