BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
zacieranie30/30
- 62°C 30 min
- 72 °C 30 min Gotowanie 70 min
- 0' 30g marynka szyszka
- 55' 30g lubelski
wyszło około 22l 8 blg zadane W 34/70
dzisiaj rozlane po miesięcznej cichej , blg 3
Poszło do beczki , mam nadzieje że będzie do degustacji na Poznańskiej Giełdzie
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2010-11-16, 22:50.
Czas opisać zwycięską warkę 185 Pszeniczne
warzone 15.11.10 Skład
- pszeniczny 2800g
- pilzneński 1300g
- lubelski granulat 30g
zacieranie
- 45°C - 15 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 40 min
- 72°C - 40 min Gotowanie 60 min
- cały chmiel na początku
Wyszło 22l 12 blg zadane WPL 300
Rozlane 25.11.10 blg 3 , z dodatkiem 200g cukru
Myślę że wystarczyło by 20-25g chmielu
Piwo zajęło I miejsce w kategorii pszeniczne w II Konkursie Piw Domowych w Poznaniu
Gratulacje dla Miszcza
Zapytam się tylko o dadawanie słodu wedzonego do Stouta, bo przymierzam się pierwszy raz do jego uwarzenia, by mi dojrzał na letnie upały.
Zgodne jest to z tradycją?
Dla tych co robili śmichy-hihy z mojego Tripla , chyba nie był taki zły bo zajął VI miejsce w konkursie w Poznaniu ( na 19 startujących )
Tripel:
Piwo zakodowane jako 9T, do oceny weszło jako drugie.
Ocenione na 3,85 pkt., co uplasowało je na VI miejscu.
Wady: zapach rozpuszczalnikowy, nuty octowe, zbyt wyraźny smak kwaśny.
Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
Toś im wysłał na konkurs 2 miesięcznego Tripla i 'żiri' nie zorientowało się, że jest on zbyt młody?!
I przy odfermentowaniu do 0,5Blg 'żiri' nie oceniło, że jest on za bardzo wodnisty?!
To pomyśl co by było gdyby był wyleżakowany , jak mistrz warzy to nawet taki młody jest pyszny
ps
pszenica była tydzień w butelkach
Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...
Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
Ano tak, trzeba im dawać wygrywac by nie popadli w zgryzoty...
Co mnie zdziwiło przy tym triplu, to to, że na cichej zszedł z 4Blg do 0,5Blg. Przyznaj się bez bicia co tam kombinowałeś, że dokonał on takiego skoku? I po co?
Najpewniej własnie z tego wzięły się te akcenty rozpuszczalnikowe.
Oj tam grzebałem , 10 dni żarły to zlałem na cichą.A one tam dalej szamały .Komu mam dawać wygrywać ?
Warka 186 Ciemniak Ekstraktowy
Miało by jutro warzenie ze słodów na zakończenie roku , ale niestety rano do pracy . To dzisiaj szybkie ekstraktowe Skład
Jeden z kilku browarów w mieście grzechu, znajduje się na uboczu z dala od jaskiń hazardu, nieopodal początkowej stacji kolei jednoszynowej Monorail "Sahara".
Mniej więcej połowę powierzchni hali zajmuje browar, drugą połowę gwarny pub.
Browar ma olbrzymią moc....
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Comment