Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Anteks piwowarzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10737

    Dzisiaj rozlałem warkę 179/2 warzoną 07.10.2010 . Do refermentacji w butelkach 4g/l cukru , do kega 10l sypnięte 20g cukru. Blg 3
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      A co to za tajemnicza warka fermentowana trzy miechy?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10737

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        A co to za tajemnicza warka fermentowana trzy miechy?
        Stała w kącie skubana , jest jeszcze jeden fermentor z tej warki . Mam jeszcze na burzliwej warkę 182 z 26.10.10 . Zimno to jakoś nie chce się butelkować
        Last edited by anteks; 03-01-2011, 21:27.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • mwa
          Senior
          • 01-2003
          • 5071

          Jeśli to ta warka to zapowiada się lagier i to pewnie gdzieś zwycięży.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10737

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli to ta warka to zapowiada się lagier i to pewnie gdzieś zwycięży.
            Tak Adamie to ta , ale jeden fermentor już gdzieś zniknął
            Last edited by anteks; 03-01-2011, 21:59.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Robert13
              Senior
              • 04-2010
              • 899

              Zapytam jeszcze o Tripla...

              Czy kiedykolwiek sypałeś cukier bezpośrednio do fermentatora?
              Nie pamietam już gdzie, ale czytałem jak ktoś będąć w Belgii widział na własne oczy, że w jednym małym browarów tak właśnie robią. Czytałem albo
              wydaje mi się...

              Comment

              • anteks
                maruda
                • 08-2003
                • 10737

                Jeśli mnie pamięć nie myli to w czasie fermentacji sypnąłem około szklanki cukru
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10737

                  Dzisiaj popełniłem warkę 186 pszenica , teraz sie studzi .Jutro napisze ci i jak
                  Last edited by anteks; 05-01-2011, 22:53.
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10737

                    Warka 187 Pszeniczne

                    Warka 187 pszeniczne warzona 05.01.11 , sprawdzona receptura
                    Skład
                    • pszeniczny 2800g
                    • pilzneński 1200g
                    • lubelski granulat 25g
                    • drożdże WLP300
                    Zacieranie
                    • 44°C - 15 min
                    • 55°C - 15 min
                    • 62°C - 40 min
                    • 72°C - 60 min
                    Gotowanie 60 min
                    • 0' lubelski 25g
                    Wyszło około 22l 13 blg zadane gęstwą WLP 300
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • mwa
                      Senior
                      • 01-2003
                      • 5071

                      W jakiej temp. zadajesz drożdże?
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • anteks
                        maruda
                        • 08-2003
                        • 10737

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                        W jakiej temp. zadajesz drożdże?
                        Zadałem następnego dnia po południu , stały w zimnej piwnicy. Dotykając fermetor , przenosząc go do mieszkania był chłodny ,moim zdaniem zbyt chłodny (ale ja jestem piwowarski ignorant ) Do wieczora jeszcze nie ruszyły .
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • anteks
                          maruda
                          • 08-2003
                          • 10737

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zadałem następnego dnia po południu , stały w zimnej piwnicy. Dotykając fermetor , przenosząc go do mieszkania był chłodny ,moim zdaniem zbyt chłodny (ale ja jestem piwowarski ignorant ) Do wieczora jeszcze nie ruszyły .
                          Fermentują aż miło
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10737

                            Warka 182

                            Warka 182/2 po 2,5 miesiącach burzliwej w końcu rozlana .Blg zeszło do 3
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              maruda
                              • 08-2003
                              • 10737

                              Warka 188

                              Dzisiaj testowa warka w nowym kociołku elektrycznym 30l
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Robert13
                                Senior
                                • 04-2010
                                • 899

                                Elektryczny powiadasz....

                                Według energetyków przyjęcie obecnych interpretacji UE będzie oznaczało wzrost cen energii elektrycznej w 2013 r. o ok. 60-150 zł za megawatogodzinę, zależnie od tego ile będą kosztować uprawnienia. Dla porównania: pod koniec ub. roku na rynku hurtowym średnia cena wynosiła ok. 190 zł za 1 MWh.

                                W liście Izby napisano, że "konieczność zakupu uprawnień emisyjnych spowoduje wzrost cen w pierwszym okresie o co najmniej 30 proc., a docelowo doprowadzi do ich podwojenia w obrocie hurtowym".
                                To o eurokołchozowym pomyśle na opodatkowanie dwutlenku węgla, pomyśle na naszych oczach wprowadzanym w życie.
                                Na końcu bedziesz płacił za bulgotanie w rurce, bo tam też ucieka co2...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎