Markowe domowe
Collapse
X
-
Warka 16 -pierwszy mój lager, została zabutelkowana. Odfermentowanie średnie na poziomie 3,5 Blg, jeden fermentor słabe 3, drugi blisko 4. Piwo w smaku dość słodkie ( może to te płatki owsiane ) mogło być zdecydowanie więcej chmielu i następnym razem będzie. -
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1Nie bardzo rozumiem po co chcesz te gazy usunąć w trakcie fermentacji. Po zakończonej f. burzliwej dekantujesz piwko do drugiego fermentora a pożądane i niepożądane gazy i zapaszki pozostaną w pustym fermentorze, następnie ponownie dekantujesz i po kiszonej kapuście pozostaje tylko wspomnienie.Fermentacja alkoholowa to przecież proces beztlenowy!
Nie pisałem, że chcę je usunąć tylko, że spod pokrywy i tak się nie wydostaną.
Po drugie jest to ochrona piwa zbędnym dostępem tlenu (proces beztlenowy).Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Może masz rację, sądzę jednak, że piwo pokrywa warstwa dwutlenku węgla, siarkowodoru i czegoś jeszcze (zapach kiszonej kapusty z siarką)Niedomknięta pokrywa nie zapewni wystarczającego przeciągu aby te ciężkie gazy z nad piwa usunąć.
Fermentacja alkoholowa to przecież proces beztlenowy!
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPrawdopodobnie podczas przelewania brzeczki do fermentorów w jednym z nich przelana porcja została dodatkowo dotleniona. W mojej ocenie wygląda na to, że zdrowych drożdży było za mało, a pierwsza brzeczka nie miała wystarczajaco dużo tlenu, aby zdrowe komórki dobrze się rozmnożyły.
Jeśli brzeczki zostały zadane tymi samymi drożdżami, to pierwsza nie jest jeszcze dostatecznie odfermentowana.
Przelane w tych samych warunkach, beczka na stole, spust wężykiem do wiadra z wysokości około 30 cm, natlenienie bardzo duże i jednakowe.Leave a comment:
-
Prawdopodobnie podczas przelewania brzeczki do fermentorów w jednym z nich przelana porcja została dodatkowo dotleniona. W mojej ocenie wygląda na to, że zdrowych drożdży było za mało, a pierwsza brzeczka nie miała wystarczajaco dużo tlenu, aby zdrowe komórki dobrze się rozmnożyły.
Jeśli brzeczki zostały zadane tymi samymi drożdżami, to pierwsza nie jest jeszcze dostatecznie odfermentowana.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1Jeżeli brzeczka była uprzednio napowietrzona, to można zatrzasnąć pokrywę na fermentorze a drożdże i tak zrobią swoje.
Może masz rację, sądzę jednak, że piwo pokrywa warstwa dwutlenku węgla, siarkowodoru i czegoś jeszcze (zapach kiszonej kapusty z siarką)Niedomknięta pokrywa nie zapewni wystarczającego przeciągu aby te ciężkie gazy z nad piwa usunąć.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintusTak sobie pomyślałem że, powód jest taki: Drożdże w wiadrze z rurką (bez dostępu powietrza nie namnażają się. Tych pod pokrywką przy dostępie tlenu robi się więcej. A w kupie siła.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Przelałem warkę 16 na cichą, jedno wiadro odfermentowało do 5 blg (z rurką fermentacyjną), drugie do 2 blg (przykryte pokrywą, bez dociśnięcia).
Jedyne wytłumaczenie jakie przechodzi mi do głowy to ilość drożdży w poszczególnych wiadrach podczas przelewania. Podzieliłem warkę na pół (celem ułatwienia transportu do piwnicy) po zastartowaniu drożdży jeszcze w beczce . Może w dolnej części beczki było ich więcej ?Leave a comment:
-
Przelałem warkę 16 na cichą, jedno wiadro odfermentowało do 5 blg (z rurką fermentacyjną), drugie do 2 blg (przykryte pokrywą, bez dociśnięcia).
Jedyne wytłumaczenie jakie przechodzi mi do głowy to ilość drożdży w poszczególnych wiadrach podczas przelewania. Podzieliłem warkę na pół (celem ułatwienia transportu do piwnicy) po zastartowaniu drożdży jeszcze w beczce . Może w dolnej części beczki było ich więcej ?
Najważniejszy jest jednak smak piwa a ten zapowiada się bardzo dobrze.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-01-06, 22:53.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BOstatnio używam podobnych drożdzy, Wyeast 2124 Bohemian Lager, i wydaje mi się, że taki rząd temperatur fermentacji jest dla nich optymalny. Zdaje sie, że nawet zaleca się okresowe podniesienie temp. fermentacji powyżej 13 st. C w celu redukcji diacetylu.
A tak przy okazji, to myślę, że "Zasiali Górale" bardziej pasowałoby do piwa jasnego; w przypadku półkilogramowej dawki ekstraktu ciemnego chyba raczej "ZaPalili Górale"!
W 45 lirtach 0,5 kg ekstraktu bardzo słabo wpłynęło na kolor, wręcz za słabo.
Pierwszy raz dałem konserwę do piwa i liczyłem na ciemniejszą barwę, ale nic się złego nie stało będzie po prostu brązowe.
Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Obecnie jest 11,5ºC mogło by być chłodniej.
A tak przy okazji, to myślę, że "Zasiali Górale" bardziej pasowałoby do piwa jasnego; w przypadku półkilogramowej dawki ekstraktu ciemnego chyba raczej "ZaPalili Górale"!Leave a comment:
-
Drożdże ruszyły tworząc biały dywanik, przelałem zawartość beczki do 2 fermentorów i zniosłem do piwnicy. Obecnie jest 11,5ºC mogło by być chłodniej.Leave a comment:
-
Warka 16 - Zasiali Górale
Skład:
- 6000 g - słód pilzneński
- 500 g - słód monachijski
- 1200 g - płatki owsiane głyskawiczne
- 500 g - ekstrakt słodowy ciemny
- 100 g - chmiel lubelski
- 26 g - chmiel marynka
- drożdże Saflager S-23
Zacieranie:
- woda 42*C - zasyp całosci
- przerwy w 64 i 73 *C po 45 minut
- filtracja zbyt długa chyba ze 3 godziny.
Wyszło około 45 litrów 12 Blg.Leave a comment:
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Zlałem warkę 14 na cichą, Pszeniczka ładnie pachnie, kolor też ma ładny, tylko w smaku jakieś takie bez wyrazu. Blg spadło do 2,5 nie wiem czy nie za nisko w przypadku pszeniczki.
Pszeniczka nabiera smaku, mam tylko nadzieję, że zdąży nabrać zanim się skończy
Posmaki typowo drożdżowe szlachetnieją, wyłania się bukiet pszeniczny przetykany lekkim bananemminimalną nutką goździka.
Leave a comment:
-
Warka 15 poszła dziś w butle: 40 x 0,5 + 14x 1,5 i jakiś literek wciągnąłem na próbę.
Piwo dobre, posmaki apteczne zniknęły, można pić tylko gazu jeszcze nie ma.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: