No i po burzliwej na Danstarach, trzy dni wystarczyły, właśnie wystawiłem na balkon do lagerowania.
@skitof, cieszę się, że piwka smakowały. Będą nowe to też popróbujemy .
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
To Torfowe jest absolutnie pyszne. Piękny jasno-miedziany kolor o niemal klarownej przejrzystości - prezentuje się dostojnie. Kwiatowo-owocowy aromat z wtrąceniami wędzonymi w tle świetnie przygotowuje na doznania smakowe. Czysta, równa budowa smaku słodu z delikatną goryczką i powalający finisz - krótki goryczkowo-wędzony. Tu ta wędzoność wychodzi na pierwszy plan, ale jest subtelna, żadne tam boczki. Czy to torf - nie wiem, bo nie wiem jaka jest różnica między torfem, a jakąś inną wędzonością. Ale w Torfowym te nutki wędzone na końcu są niesamowite. Jednym słowem pyszne piwo, ale jak niemal wszystkie od fido. Stout był raczej przeciętny, ale reszta niesamowicie smakowita - to jest dobre określenie - SMAKOWITE.
Leave a comment:
-
-
#7
Zasyp:
pils 10 kg
monach 2 kg
karmel jasny 200g
Zacieranie:
52°C - 15'
62°C - 15'
72°C - 30'
76°C - 10'
Wysładzanie: wodą z kranu
Gotowanie: 70'
na 60' - 100g Perle /2011
W jednym fermentorze zalano gorącą brzeczką:
- 15g Perle, zadamy gęstwą Nottingamów, która stała w fermentorze na strychu po zlaniu Tomahawka #5
- w drugim 15g Magnum.
- w trzecim 15g Columbus'a (Tomahawk'a) 14,5 AA. Oba zadamy Urqelami, gęstwa bezpośrednio z fermentora po #6 czyli Torfowym, które na cichą poszło, rozpędzona litrem odebranej zaraz po chmieleniu i schłodzonej brzeczki.
No i przełom piękny, jak w książkach piszą , w ostatnich warkach prawie niedostrzegalny był. Nie wiem czy to zmiana chmielu czy dodanie chmielu nie przed zagotowaniem tylko w 10' po zagotowaniu.
Leave a comment:
-
-
Wczoraj zrobiliśmy trochę porządków w naszym browarze i tak:
- zakegowaliśmy Porter Angielski
- zakegowaliśmy Tomahowka na Danstarach.
Nic nie dałem do refermentacji tylko zaryglowałem kegi strzałem 3 atmosfery Co2
Na cichą na balkon poszło Torfowe, do jednej beczki dolałem kilka litrów portera bo mi zostało i nie chciałem wylewać. Będzie Torfowe w trzech odmianach.
Prawdę powiedziawszy ta cicha na balkonie nie jest żadną cichą tylko lagerowaniem bo zimno już strasznie, nie wiem gdzie będę lagery fermentować?
Na cichą przelałem Torfowe na Urqelach i na strych poszło, za zimno miało na balkonie, drożdże nie chciały pracować a przy wędzonce wcale nie zależy mi na czystym smakowo piwie.
Leave a comment:
-
-
#6 "Torfowe"
Zasyp:
wędzony 5 kg " CastleMalting" z Belgii
wędzony 1 kg z Anglii
pils 3 kg
monach 3 kg
karmel ciemny 250g
karmel jasny 200g
kawa mielona - jeden młynek (była w młynku potrzebnym do mielenia karmela )
może wrzucę z kilo cukru żeby mocniejsze było
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 10'
72°C - 50'
podbicie do 80°C i filtracja
wysładzanie wodą z kranu
Chmielenie: 60'
od razu do odfiltrowanej brzeczki 120g Marynki 2010r
Jeden fermentor zadamy Urqelami, gęstwa z warki poprzedniej
Dwa fermentory zadamy Danstarami, gęstwa z warki poprzedniej
Ale jedziemy na tych Danstarach, nawet nie chce mi się pilsów robić, ładnie fermentują i szybko, czyste piwa dają.
A skąd nazwa piwa? Ano Pani Prezes pisała, że te słody są wędzone torfem, zarzekałem się, że nie ale dziś wąchałem i jakby torfowo pachniały, może się zasugerowałem?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziZasyp:
monach 9 kg
pils 3 kgPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziPowinno być:
Zasyp:
pils 9 kg
monach 3 kg
(...)
Leave a comment:
-
-
#5 "Tomahawk"
Zasyp:
monach 9 kg
pils 3 kg
jeden młynek zmielonego karmela ciemnego dla przyciemnienia barwy
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 10'
72°C - 60'
podbicie do 75°C
wysładzanie wodą z kranu 65°C
Chmielenie: 60'
od razu do odfiltrowanej brzeczki 80g Columbus'a (Tomahawk'a) 14,5 AA
Jeden fermentor zadamy gęstwą Nottinganów a dwa gęstwą Urqelli.Last edited by fidoangel; 06-02-2022, 20:00.
Leave a comment:
-
-
Zawsze wysładzam wodą z kranu a tragicznie długie filtrowanie, 2,5 godziny, spowodowane było prażonymi płatkami i karmelem zmielonym prawie na mąkę. Wszystko to zamieniło się w błoto. Młóto wyglądało jak czekolada z dodatkami. Masakra.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziWysładzanie wodą z kranu, tragedia, ze trzy godziny to chyba zajmie.
Leave a comment:
-
-
#4
"Smoła 2" czyli Porter po Angielsku
Skład:
Pils - 12 kg
Karmel ciemny Strzegom - 2 kg
Płatki owsiane- 0,8kg uprażone na czarno-brązowo w piekarniku wczoraj, jeszcze dziś pół bloku śmierdzi spalenizną , taki dziwny, plastikowy zapach
Magnum - 50g
Zacieranie:
55°C 10'
55°C do 72°C 30'
72°C do 69°C 60'
podbicie do 75°C
Wysładzanie wodą z kranu, tragedia, ze trzy godziny to chyba zajmie.
Chmielenie:
Magnum na 60'
Dwa fermentory pojadą na gęstwie Danstar Nottingam a jeden na Urqelach
Leave a comment:
-
-
Ale jak wymieszane? Znaczy jeden fermentator trzymasz w domu z Danstarami, a drugi na balkonie z mixem Danstarów i Urqelli? O ja!
Leave a comment:
-
-
#3
Zasyp:
monach 6 kg
pils 6 kg
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 10'
72°C - 50'
podbicie do 77°C
wysładzanie wodą z kranu 65°C
Chmielenie: 60'
od razu do odfiltrowanej brzeczki 100g Marynki /2011r +25g Amarillo/2010
na 10' 25g Amarillo
Jeden fermentor starter Urqelli zadany w temp 24°C i na balkon poszło
Drugi - starter z 1/2 paczki Danstar Nottingam zadany w 27°C. Dziś już była pianka na wierzchu to wymieszałem z drugim fermentorem. Niech se oba fermentują...
A teraz kronika:
Czworaczki #2 wylądowały w kiblu, kwas kapuściany jednak je dopadł. Szkoda bo pięknie pachniały te różne chmiele, i już nie do powtórzenia w tym roku. Do dzikiego chmielu to było drugie, nieudane, podejście. No cóż, do trzech razy sztuka.
#1 już dawno wypite i dobrze bo gdyby postało to jednak apteka murowana. Piłem IPĘ po której dostałem gęstwę i apteka+chemia jak byk. Będzie szansa na wyodrębnienie winowajcy w laboratorium.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziwysładzanie wodą z kranu 65°C
Leave a comment:
-
Leave a comment: