Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    No i po burzliwej na Danstarach, trzy dni wystarczyły, właśnie wystawiłem na balkon do lagerowania.

    @skitof, cieszę się, że piwka smakowały. Będą nowe to też popróbujemy .

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    To Torfowe jest absolutnie pyszne. Piękny jasno-miedziany kolor o niemal klarownej przejrzystości - prezentuje się dostojnie. Kwiatowo-owocowy aromat z wtrąceniami wędzonymi w tle świetnie przygotowuje na doznania smakowe. Czysta, równa budowa smaku słodu z delikatną goryczką i powalający finisz - krótki goryczkowo-wędzony. Tu ta wędzoność wychodzi na pierwszy plan, ale jest subtelna, żadne tam boczki. Czy to torf - nie wiem, bo nie wiem jaka jest różnica między torfem, a jakąś inną wędzonością. Ale w Torfowym te nutki wędzone na końcu są niesamowite. Jednym słowem pyszne piwo, ale jak niemal wszystkie od fido. Stout był raczej przeciętny, ale reszta niesamowicie smakowita - to jest dobre określenie - SMAKOWITE.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #7

    Zasyp:
    pils 10 kg
    monach 2 kg
    karmel jasny 200g

    Zacieranie:
    52°C - 15'
    62°C - 15'
    72°C - 30'
    76°C - 10'

    Wysładzanie: wodą z kranu

    Gotowanie: 70'
    na 60' - 100g Perle /2011

    W jednym fermentorze zalano gorącą brzeczką:
    - 15g Perle, zadamy gęstwą Nottingamów, która stała w fermentorze na strychu po zlaniu Tomahawka #5
    - w drugim 15g Magnum.
    - w trzecim 15g Columbus'a (Tomahawk'a) 14,5 AA. Oba zadamy Urqelami, gęstwa bezpośrednio z fermentora po #6 czyli Torfowym, które na cichą poszło, rozpędzona litrem odebranej zaraz po chmieleniu i schłodzonej brzeczki.

    No i przełom piękny, jak w książkach piszą , w ostatnich warkach prawie niedostrzegalny był. Nie wiem czy to zmiana chmielu czy dodanie chmielu nie przed zagotowaniem tylko w 10' po zagotowaniu.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Wczoraj zrobiliśmy trochę porządków w naszym browarze i tak:
    - zakegowaliśmy Porter Angielski
    - zakegowaliśmy Tomahowka na Danstarach.
    Nic nie dałem do refermentacji tylko zaryglowałem kegi strzałem 3 atmosfery Co2

    Na cichą na balkon poszło Torfowe, do jednej beczki dolałem kilka litrów portera bo mi zostało i nie chciałem wylewać. Będzie Torfowe w trzech odmianach.
    Prawdę powiedziawszy ta cicha na balkonie nie jest żadną cichą tylko lagerowaniem bo zimno już strasznie, nie wiem gdzie będę lagery fermentować?

    Na cichą przelałem Torfowe na Urqelach i na strych poszło, za zimno miało na balkonie, drożdże nie chciały pracować a przy wędzonce wcale nie zależy mi na czystym smakowo piwie.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #6 "Torfowe"

    Zasyp:
    wędzony 5 kg " CastleMalting" z Belgii
    wędzony 1 kg z Anglii
    pils 3 kg
    monach 3 kg
    karmel ciemny 250g
    karmel jasny 200g
    kawa mielona - jeden młynek (była w młynku potrzebnym do mielenia karmela )
    może wrzucę z kilo cukru żeby mocniejsze było

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 10'
    72°C - 50'
    podbicie do 80°C i filtracja
    wysładzanie wodą z kranu

    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 120g Marynki 2010r



    Jeden fermentor zadamy Urqelami, gęstwa z warki poprzedniej
    Dwa fermentory zadamy Danstarami, gęstwa z warki poprzedniej

    Ale jedziemy na tych Danstarach, nawet nie chce mi się pilsów robić, ładnie fermentują i szybko, czyste piwa dają.

    A skąd nazwa piwa? Ano Pani Prezes pisała, że te słody są wędzone torfem, zarzekałem się, że nie ale dziś wąchałem i jakby torfowo pachniały, może się zasugerowałem?

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Zasyp:
    monach 9 kg
    pils 3 kg
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Powinno być:
    Zasyp:
    pils 9 kg
    monach 3 kg
    (...)
    Eeee, wszystko zepsułeś, a tak ciekawie się zapowiadało

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #5 errata

    Powinno być:
    Zasyp:
    pils 9 kg
    monach 3 kg
    (...)

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #5 "Tomahawk"

    Zasyp:
    monach 9 kg
    pils 3 kg
    jeden młynek zmielonego karmela ciemnego dla przyciemnienia barwy

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 10'
    72°C - 60'
    podbicie do 75°C

    wysładzanie wodą z kranu 65°C
    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 80g Columbus'a (Tomahawk'a) 14,5 AA

    Jeden fermentor zadamy gęstwą Nottinganów a dwa gęstwą Urqelli.
    Last edited by fidoangel; 06-02-2022, 20:00.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Zawsze wysładzam wodą z kranu a tragicznie długie filtrowanie, 2,5 godziny, spowodowane było prażonymi płatkami i karmelem zmielonym prawie na mąkę. Wszystko to zamieniło się w błoto. Młóto wyglądało jak czekolada z dodatkami. Masakra.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Wysładzanie wodą z kranu, tragedia, ze trzy godziny to chyba zajmie.
    A co Cię skłoniło do tego kroku?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #4

    "Smoła 2" czyli Porter po Angielsku
    Skład:
    Pils - 12 kg
    Karmel ciemny Strzegom - 2 kg
    Płatki owsiane- 0,8kg uprażone na czarno-brązowo w piekarniku wczoraj, jeszcze dziś pół bloku śmierdzi spalenizną , taki dziwny, plastikowy zapach

    Magnum - 50g


    Zacieranie:
    55°C 10'
    55°C do 72°C 30'
    72°C do 69°C 60'
    podbicie do 75°C

    Wysładzanie wodą z kranu, tragedia, ze trzy godziny to chyba zajmie.


    Chmielenie:
    Magnum na 60'

    Dwa fermentory pojadą na gęstwie Danstar Nottingam a jeden na Urqelach

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Ten drugi drugi to jest trzeci. Sorki za pomyłkę

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Ale jak wymieszane? Znaczy jeden fermentator trzymasz w domu z Danstarami, a drugi na balkonie z mixem Danstarów i Urqelli? O ja!

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #3

    Zasyp:
    monach 6 kg
    pils 6 kg

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 10'
    72°C - 50'
    podbicie do 77°C

    wysładzanie wodą z kranu 65°C
    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 100g Marynki /2011r +25g Amarillo/2010
    na 10' 25g Amarillo

    Jeden fermentor starter Urqelli zadany w temp 24°C i na balkon poszło
    Drugi - starter z 1/2 paczki Danstar Nottingam zadany w 27°C. Dziś już była pianka na wierzchu to wymieszałem z drugim fermentorem. Niech se oba fermentują...

    A teraz kronika:
    Czworaczki #2 wylądowały w kiblu, kwas kapuściany jednak je dopadł. Szkoda bo pięknie pachniały te różne chmiele, i już nie do powtórzenia w tym roku. Do dzikiego chmielu to było drugie, nieudane, podejście. No cóż, do trzech razy sztuka.
    #1 już dawno wypite i dobrze bo gdyby postało to jednak apteka murowana. Piłem IPĘ po której dostałem gęstwę i apteka+chemia jak byk. Będzie szansa na wyodrębnienie winowajcy w laboratorium.

    Leave a comment:


  • Feti
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    wysładzanie wodą z kranu 65°C
    Dobrze Ci. Ja mam w kranie ciepłą wodę 52°C. Troszkę chyba za niska.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎