F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    No i po burzliwej na Danstarach, trzy dni wystarczyły, właśnie wystawiłem na balkon do lagerowania.

    @skitof, cieszę się, że piwka smakowały. Będą nowe to też popróbujemy .

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    To Torfowe jest absolutnie pyszne. Piękny jasno-miedziany kolor o niemal klarownej przejrzystości - prezentuje się dostojnie. Kwiatowo-owocowy aromat z wtrąceniami wędzonymi w tle świetnie przygotowuje na doznania smakowe. Czysta, równa budowa smaku słodu z delikatną goryczką i powalający finisz - krótki goryczkowo-wędzony. Tu ta wędzoność wychodzi na pierwszy plan, ale jest subtelna, żadne tam boczki. Czy to torf - nie wiem, bo nie wiem jaka jest różnica między torfem, a jakąś inną wędzonością. Ale w Torfowym te nutki wędzone na końcu są niesamowite. Jednym słowem pyszne piwo, ale jak niemal wszystkie od fido. Stout był raczej przeciętny, ale reszta niesamowicie smakowita - to jest dobre określenie - SMAKOWITE.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #7

    Zasyp:
    pils 10 kg
    monach 2 kg
    karmel jasny 200g

    Zacieranie:
    52°C - 15'
    62°C - 15'
    72°C - 30'
    76°C - 10'

    Wysładzanie: wodą z kranu

    Gotowanie: 70'
    na 60' - 100g Perle /2011

    W jednym fermentorze zalano gorącą brzeczką:
    - 15g Perle, zadamy gęstwą Nottingamów, która stała w fermentorze na strychu po zlaniu Tomahawka #5
    - w drugim 15g Magnum.
    - w trzecim 15g Columbus'a (Tomahawk'a) 14,5 AA. Oba zadamy Urqelami, gęstwa bezpośrednio z fermentora po #6 czyli Torfowym, które na cichą poszło, rozpędzona litrem odebranej zaraz po chmieleniu i schłodzonej brzeczki.

    No i przełom piękny, jak w książkach piszą , w ostatnich warkach prawie niedostrzegalny był. Nie wiem czy to zmiana chmielu czy dodanie chmielu nie przed zagotowaniem tylko w 10' po zagotowaniu.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Wczoraj zrobiliśmy trochę porządków w naszym browarze i tak:
    - zakegowaliśmy Porter Angielski
    - zakegowaliśmy Tomahowka na Danstarach.
    Nic nie dałem do refermentacji tylko zaryglowałem kegi strzałem 3 atmosfery Co2

    Na cichą na balkon poszło Torfowe, do jednej beczki dolałem kilka litrów portera bo mi zostało i nie chciałem wylewać. Będzie Torfowe w trzech odmianach.
    Prawdę powiedziawszy ta cicha na balkonie nie jest żadną cichą tylko lagerowaniem bo zimno już strasznie, nie wiem gdzie będę lagery fermentować?

    Na cichą przelałem Torfowe na Urqelach i na strych poszło, za zimno miało na balkonie, drożdże nie chciały pracować a przy wędzonce wcale nie zależy mi na czystym smakowo piwie.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #6 "Torfowe"

    Zasyp:
    wędzony 5 kg " CastleMalting" z Belgii
    wędzony 1 kg z Anglii
    pils 3 kg
    monach 3 kg
    karmel ciemny 250g
    karmel jasny 200g
    kawa mielona - jeden młynek (była w młynku potrzebnym do mielenia karmela )
    może wrzucę z kilo cukru żeby mocniejsze było

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 10'
    72°C - 50'
    podbicie do 80°C i filtracja
    wysładzanie wodą z kranu

    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 120g Marynki 2010r



    Jeden fermentor zadamy Urqelami, gęstwa z warki poprzedniej
    Dwa fermentory zadamy Danstarami, gęstwa z warki poprzedniej

    Ale jedziemy na tych Danstarach, nawet nie chce mi się pilsów robić, ładnie fermentują i szybko, czyste piwa dają.

    A skąd nazwa piwa? Ano Pani Prezes pisała, że te słody są wędzone torfem, zarzekałem się, że nie ale dziś wąchałem i jakby torfowo pachniały, może się zasugerowałem?

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Zasyp:
    monach 9 kg
    pils 3 kg
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Powinno być:
    Zasyp:
    pils 9 kg
    monach 3 kg
    (...)
    Eeee, wszystko zepsułeś, a tak ciekawie się zapowiadało

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #5 errata

    Powinno być:
    Zasyp:
    pils 9 kg
    monach 3 kg
    (...)

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #5 "Tomahawk"

    Zasyp:
    monach 9 kg
    pils 3 kg
    jeden młynek zmielonego karmela ciemnego dla przyciemnienia barwy

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 10'
    72°C - 60'
    podbicie do 75°C

    wysładzanie wodą z kranu 65°C
    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 80g Columbus'a (Tomahawk'a) 14,5 AA

    Jeden fermentor zadamy gęstwą Nottinganów a dwa gęstwą Urqelli.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-02-06, 21:00.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Zawsze wysładzam wodą z kranu a tragicznie długie filtrowanie, 2,5 godziny, spowodowane było prażonymi płatkami i karmelem zmielonym prawie na mąkę. Wszystko to zamieniło się w błoto. Młóto wyglądało jak czekolada z dodatkami. Masakra.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Wysładzanie wodą z kranu, tragedia, ze trzy godziny to chyba zajmie.
    A co Cię skłoniło do tego kroku?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #4

    "Smoła 2" czyli Porter po Angielsku
    Skład:
    Pils - 12 kg
    Karmel ciemny Strzegom - 2 kg
    Płatki owsiane- 0,8kg uprażone na czarno-brązowo w piekarniku wczoraj, jeszcze dziś pół bloku śmierdzi spalenizną , taki dziwny, plastikowy zapach

    Magnum - 50g


    Zacieranie:
    55°C 10'
    55°C do 72°C 30'
    72°C do 69°C 60'
    podbicie do 75°C

    Wysładzanie wodą z kranu, tragedia, ze trzy godziny to chyba zajmie.


    Chmielenie:
    Magnum na 60'

    Dwa fermentory pojadą na gęstwie Danstar Nottingam a jeden na Urqelach

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Ten drugi drugi to jest trzeci. Sorki za pomyłkę

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Ale jak wymieszane? Znaczy jeden fermentator trzymasz w domu z Danstarami, a drugi na balkonie z mixem Danstarów i Urqelli? O ja!

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #3

    Zasyp:
    monach 6 kg
    pils 6 kg

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 10'
    72°C - 50'
    podbicie do 77°C

    wysładzanie wodą z kranu 65°C
    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 100g Marynki /2011r +25g Amarillo/2010
    na 10' 25g Amarillo

    Jeden fermentor starter Urqelli zadany w temp 24°C i na balkon poszło
    Drugi - starter z 1/2 paczki Danstar Nottingam zadany w 27°C. Dziś już była pianka na wierzchu to wymieszałem z drugim fermentorem. Niech se oba fermentują...

    A teraz kronika:
    Czworaczki #2 wylądowały w kiblu, kwas kapuściany jednak je dopadł. Szkoda bo pięknie pachniały te różne chmiele, i już nie do powtórzenia w tym roku. Do dzikiego chmielu to było drugie, nieudane, podejście. No cóż, do trzech razy sztuka.
    #1 już dawno wypite i dobrze bo gdyby postało to jednak apteka murowana. Piłem IPĘ po której dostałem gęstwę i apteka+chemia jak byk. Będzie szansa na wyodrębnienie winowajcy w laboratorium.

    Leave a comment:


  • Feti
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    wysładzanie wodą z kranu 65°C
    Dobrze Ci. Ja mam w kranie ciepłą wodę 52°C. Troszkę chyba za niska.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...