Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
    Czyżby Balling wzrósł?
    To mógł być błąd pomiaru oczywiście, bo na oko przeliczyłem z temperatury 8°C.
    Inna sprawa, że drożdże w tym fermentorze były z innej warki niż w tym poprzednio rozlewanym i wystartowały dopiero po trzech dobach.

    Różnice w odfermentowaniu tej samej brzeczki tymi samymi drożdżami to u mnie norma a bywało nawet tak: http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=127

    Leave a comment:


  • darko
    replied
    Czyżby Balling wzrósł?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #48 butelkowanie cd

    W butelki poszło 27 litrów pilsa. Przy blg=2.6 do refermentacji użyto 100 gram glukozy oraz 10 łyżeczek cukru.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #48 butelkowanie

    W butelki poszło 28 litrów pilsa. Przy blg=2.5 do refermentacji użyto 200 gram miodu sztucznego z firmy "Huzar"

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    TGH, HGB, BJCP, BTW, ASAP, HGW, FCJP ITD

    Oczywiście, Fido się przeklawiaturował, ale to fajnie obrazuje zgubność skrótów
    Nie tylko Fido.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    TGH, HGB, BJCP, BTW, ASAP, HGW, FCJP ITD

    Oczywiście, Fido się przeklawiaturował, ale to fajnie obrazuje zgubność skrótów

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No patrz pan, sam nie wiem (HGW ) Może by Jackson jakąś sondę zrobił na ten temat wśród forumowiczów?

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Z tego fermentora zamierzamy metodą THG zrobić lekkie "smaczne i zdrowe piwo domowe" w wersji jasnej oraz ciemnej.
    A nie przypadkiem HGB?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #49

    W niedzielę było tak:

    Zasyp:
    14 kg pils
    1 kg monach
    0,3 kg karmel jasny Strzegom

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 58°C - 30'
    74°C - 72°C - 30'

    Od razu filtrowanie i wysładzanie.

    Chmielenie:Perle
    100 gram w 10'/70'
    50 gram w 40'/70'

    Drożdże:
    2001 Urqelle- gęstwa z różnych warek

    Wyszło poniżej 80 litrów 12.5 blg

    W jednym fermentorze zalano dodatkowo 20 gram chmielu.Z tego fermentora zamierzamy metodą THG zrobić lekkie "smaczne i zdrowe piwo domowe" w wersji jasnej oraz ciemnej.

    Jak zafermentowały to wystawiłem na balkon ale śnieg zasypał fermentory i mróz się bierze więc wyniosłem na strych.Tam jest 15/16 °C ale pewnie już tam zostaną do końca fermentacji.Zresztą nie potrafię odróżnić piw na tych drożdżach fermentowanych w dedykowanych temperaturach od tych, które fermentowały właśnie w 14/16 °C

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    # 48

    Zasyp:
    6,6 kg - pils
    6 kg - coś co dostałem od znajomego, może pils może monach i parę lat to miało.

    Zmielone słody namoczyłem zimną wodą z kranu na ok 5 godzin przed zacieraniem

    Zacieranie:
    44°C - 64°C w ciągu 20'
    64 °C- 30'
    72 °C - 50'

    Od razu filtrowanie i wysładzanie.

    Chmielenie:
    100 gram w 10'/70' chmielem tym co zwykle.

    Wstępnie wygląda, że uzyskano poniżej 80 litrów 11 blg. Normalny wynik w naszym browarze z tej ilości słodów a bywało lepiej. Albo namaczanie nie podnosi wydajności albo to co ześrutowałem było bardzo kiepskiej jakości. Spróbujemy w którejś następnej warce ze słodem znanego pochodzenia.
    Last edited by fidoangel; 01-03-2009, 21:11.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #47 butelkowanie

    W zeszłą sobotę zabutelkowano dwa fermentory na Irish'ach bo mixu nie dałem do żadnego.
    Na jednym pojawiła się biała błonka z kłaczkami w toni poniżej.Zebrano co się dało sitkiem ze szmatką. Jesteśmy dobrej myśli bo to jest to "coś" co daje zapach acetonu.Po pewnym czasie zapach po prostu znika.
    Dzisiaj zabutelkowano to na 2001.Cały czas stało w 14°C -16°C.

    W sumie było tego 78 litrów.Startowało z 13 blg a końcowego nie zmierzono.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #47

    Zasyp:
    5 kg pils
    9 kg monach
    0,5 kg karmel jasny Strzegom zmielony na mąkę
    0,5 kg kasza manna "semolina" z Tesco

    Zacieranie:
    54 °C - 10'
    Po białkowej dodana kasza manna.
    62 °C - 30'
    72 °C - 30'

    Od razu filtrowanie i wysładzanie.

    Chmielenie:
    50 gram w 10'/70'
    100 gram w 40'/70'

    Drożdże:
    2001-jeden fermentor
    Irish ale-jeden fermentor
    Mix Irish ale/3068 -jeden fermentor

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #46 butelkowanie c.d.

    Do butelek poszło 26.5 litrów ciemnego. Dodano 20 łyżeczek cukru. Blg=3,2

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #46 butelkowanie

    Dzisiaj do butelek poszło 29 litrów piwa na "Irish ale" z dodatkiem 25 łyżeczek cukru oraz 27 litrów "Pilsa" z dodatkiem 20 łyżeczek cukru.
    Pils fermentował w 13:16 °C.
    Oba zeszły do 3 blg.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    46 c.d.

    Errata:
    W połowie chmielenia dodano garść zamrożonych, zielonych szyszek Marynki.
    Po tygodniu burzliwej do jednego fermentora na 2001 dodano zagotowane trzy młynki kawowe zmielonej "Carafy 2 specjal" i 0,3 kg śliwek wędzonych.

    Dekantacja:
    Tydzień temu na cichą poszło to na "Irish ale" a wczoraj oba na 2001.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎