Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Seta
    replied
    Skoro było tak jok godosz to chyba masz rację.
    Wniosek: trza mieszać albo mierzyć tradycyjnie...

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Jak chcesz... Tak naprawdę, zależy za którym razem był błąd.
    Nie masz zwykłego balingomierza żeby sprawdzić?
    Nie w tym rzecz.
    Przed schłodzeniem brzeczki (po zakończeniu warzenia) pomiar był ten sam co po schłodzeniu. Dziś dodałem wody i musi być mniej, tylko nie mieszałem aż tak by miało się rzeczywiście dobrze wymieszać. A teraz to nawet nie mam jak zmierzyć, bo mnie nie ma przy browarze. A jutro to po ptokach.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Zatem będzie 15,3°Blg.
    Jak chcesz... Tak naprawdę, zależy za którym razem był błąd.
    Nie masz zwykłego balingomierza żeby sprawdzić?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    No wyliczenia na to wskazują. Pewnie błąd pomiaru to źle wymieszane po dodaniu wody. Zatem będzie 15,3°Blg.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Wygląda na jakiś błąd pomiaru - moje wyliczenia dają 15,3 blg. Może ta laktoza cóś fałszuje?

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVIII- Milk Stout (03-XI-2008r.)

    No i dolałem 3l wody i po wymieszaniu pokazało 14,2°Blg.
    Teraz odczyt był nieprawidłowy z powodu złego wymieszania (gęściejsze jest na dole), czy złego obliczenia przez program BeerSmith?

    Drożdze zadałem z 19°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Składniki:
    ...
    - pszeniczny palony 0,04kg;
    - palony żywiecki 0,03kg;
    ...
    Słody dorzuciłem w czasie filtracji, bo coś za jasne się zdało.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVIII- Milk Stout (03-XI-2008r.)

    Składniki:
    - pale ale 4 kg;
    - karmelowy jasny 0,7 kg;
    - pszeniczny 0,5 kg;
    - płatki jęczmienne 0,6 kg;
    - pszeniczny palony 0,04kg;
    - palony żywiecki 0,03kg;
    - chmiel Marynka szyszki 35 g.;
    - chmiel Lubelski szyszki 45 g.;
    - laktoza 1 kg;
    - gęstwa Wyeast 1007 German Ale.

    Zacieranie:
    - 20l wody °C i
    - 52°C i 10'
    - 64-62°C i 25'
    - 72°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy

    Wysładzanie:
    -2*5l, reszta po 2,5l

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 35' - Lubelski 35g;
    - 40' - laktoza
    - 45' - mech irlandzki;
    - 55' - Lubelski 10g;
    - 60' chłodzenie.

    Drożdze zadam jutro.

    Rezerwa: 1,5l o 14,2°Blg
    Całość: 24l o 17,2°Blg.
    Jutro przed zadaniem drożdży dodam 3l wody mineralnej powinno wyjść 15,4°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCV- Wiejskie 12,5°Blg (20-X-2008r.)

    Cicha i spadło na 4,5°Blg.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)

    Dziś zadałem drożdże w 17°C.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVII- Świąteczne 13,2°Blg (30-X-2008r.)

    Składniki:
    - pilzeński 2 kg;
    - pszeniczny ciemny 3,9 kg;
    - barwiący 0,07kg
    - chmiel Lubelski szyszki 45 g.
    - drożdże WB-06.

    Zacieranie:
    - 20l wody °C i 10'
    - 45°C i 10'
    - 52°C i 10'
    - 62°C i 15'
    - 72°C i 40'
    - podgrzanie do 78°C filtracja.

    Filtrowanie:
    Po 10' przerwy. i trwało 2 dni

    Wysładzanie:
    -2*5l, reszta pi 2l

    Chmielenie:
    - 0' - 25g;
    - 30' - 10g;
    - 55' - 10g;
    - 60' chłodzenie.

    Drożdze zadam jutro.

    Boję się tego piwa, bo nieźle było napowietrzone podczas kilkakrotnego przelewania przy filtracji. Pewnie było za mocno ześrutowane i stąd ten problem.


    Pomiar blg rzeczywiście różny:
    - 13,2°Blg przy zakończeniu warzenia-gorąca brzeczka schłodzona;
    - 13,2°Blg po zakończeniu chłodzenia- podczas wyciągania chłodnicy wymieszane
    - 13,8°Blg po przelaniu - pomiar z resztek z dołu.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCVI- Świątecznee 13,2°Blg (22-X-2008r.)

    ble ble
    Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2008-10-30, 21:01.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCIII- Wiejskie 13,2°Blg (06-X-2008r.)

    Też zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do beczki 5l oraz 39 półlitrówek.
    Zeszło do 3,5°Blg i po refermentacji powinno mieć 5,7% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Warka XCI- Ale 13,2°Blg (02-X-2008r.)

    Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 2 beczek 5l oraz 30 półlitrówek.
    Zeszło do 2,9°Blg i po refermentacji powinno mieć 6% alk.

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Szlak by mnie dziś trafił.
    Otóż miałem dziś warzyć a tym czasem zacierałem a przy filtracji kapa- po 4h filtrowania mam ok 12l brzeczki-nie wiem czy jutro zdążę uwarzyć

    A tym czasem:

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 01:55
  • dadek
    Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 01:48
  • kurek93
    Pszenica z błędami.
    kurek93
    Witam.
    Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
    • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
    • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
    • słód Weyermann®
    ...
    2023-01-13, 11:28
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 22:09
  • dadek
    Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
    dadek
    Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
    2022-09-23, 00:52
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...