Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Dziś zlane na cichą. Po burzliwej było 2,9ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)
Dziś zabutelkowane do 44 buelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy. Z 12ºBlg po burzliwej 2,8ºBlg a obecnie było 2ºBlg.
Piwo jest dojść gorzkie, ale nie kwaśne. I bardzo klarowne.Leave a comment:
-
Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Dziś sprawdziłem i z 18,5ºBlg spadło do 8,5ºBlg. Jest bardzo słodkie, a piana cieńiutka. Ciekawe do ilu powinno zejść a ile zejdzie.Leave a comment:
-
Warka XXXIX- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)
Również dziś przelałem na cichą fermentację. Drożdzy na powieżchni bra a staneło na 2,9ºBlg.Leave a comment:
-
Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)
Dziś przelano na cichą. Drożdze opadły i staneło na 3,5ºBlg.Leave a comment:
-
-
Warka IXL- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 3,2 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- carafara 0,04 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 20 g;
- drożdze suche S-33
Zacieranie:
- 18l wody do 40°C i słód póżniej podgrzewanie do 52°C przez 25'
- podgrzanie na 66-65°C i 60'
- próba jodowa
- podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l , 4l reszta po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 60'- aromatyczny
- 70' chłodzenie
Wydajność:
10,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 65%. Woda użyta to kran.
Tym razem zaś za dużo mi wyszło stąd nazwa Leber
Drożdze zadałem w 25°C.Leave a comment:
-
Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,7 kg;
- karmelowy ciemny 0,3 kg;
- barwiący 0,3 kg;
- carafara 0,04 kg;
- chmiel Marynka granulat 43 g;
- chmiel Lubelski granulat 43 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 66-67°C i 75'
- próba jodowa
- podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l , 4l reszta po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 50'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14,8°Blg i 19,5l+1,9 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%. Woda użyta to kran.
Jako że chciałem mieć 12ºBlg dodałem 3l wody mineralnej nie gazowanej.
Drożdze zadałem w 25°C.Leave a comment:
-
-
Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)
Dziś rozlałem z dodatkiem 1,8l rezerwy do 22 butelek 0,5l oraz 3 beczek 5l.
Bardzo dziwna sprawa gdyż z 11,2ºBlg spadło na burzliwej do 2,8ºBlg. A po cichej zeszło na 1,6ºBlg. Sam tank a raczej pokrywa nieźle była opuchnięta.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Zakwaszającego też kiedyś nie liczyłem, ale chyba trzeba go uwzgledniać w bilansie zasypu; ma w sobie skrobię - to się zaciera; przecież wlicza się płatki, mąkę i inne paskudztwa.
W ProMash jest tabela z potencjalnym Yield z różnych słodów, z zakwaszającego jest 71%. Co dziwniejsze jest tam też Carafa, której nigdy nie wliczałem....Leave a comment:
-
IMO dokładniej jest tak:
(27+1,2)*1,075*0,185=5,61kg cukrów razem, minus 0,9kg sacharozy=4,71kg ze słodu
Suma dodanych słodów to raczej 7,1 kg niż 7,25 (nie liczyłbym zakwaszającego)
Wydajność 4,71/7,1*100%=66,3%Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: