F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Gdybyś lał w butelki to może odstawisz jedną? W przyszłym miesiącu będe śmigał przez Wrocek lub na WWP?
    Anteks, a Ty to widział?
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Wymiany nie planuję z powodu zamierzonego zakegowania całości ale o degustacji dam znać. Warszawa blisko Wrocławia przeca

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A z nudów panie, z nudów...

    Piłeś piwo z ziemniaków albo z grochu bo ja nie a jestem ciekaw. Pewnie nigdzie nie można takiego kupić to zrobiłem.
    Gdybyś lał w butelki to może odstawisz jedną? W przyszłym miesiącu będe śmigał przez Wrocek lub na WWP?

    Leave a comment:


  • GRNDpa
    replied
    Ponoć na Litwie, czy Łotwie dawali groch do piwa na lepszą pianę. Tyle, że Łotysze raczej nie dawali zimnoka, bo nie było żadnego zimnoka. Był tylko chłód i halucynacje z niedożywienia

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A z nudów panie, z nudów...

    Piłeś piwo z ziemniaków albo z grochu bo ja nie a jestem ciekaw. Pewnie nigdzie nie można takiego kupić to zrobiłem.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Jaki był cel dodania grochu?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Wydajność grochu większa niż ziemniaków, 2,8 pilsa+kilo grochu dało 20l 11Blg.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No to "Grochówka"

    Kilo grochu zmieliłem, namoczyłem przez noc i skleikowałem na gazie do ok 80°C i to był błąd bo się przypaliło na dnie. Trzeba to było wrzątkiem załatwić.

    Upłynniłem w 72°C, pięknie się upłynniło i szybko, ostatnio kleikowałem i upłynniałem grykę i tam nie poszło tak sprawnie.

    Zacieranie w 67-65°C na bryta.
    Jeszcze tylko filtrowania ale o to się nie martwię bo kartoflanka poszła w zwykłym czasie. 120cm oplotu w kociołku lidlowskim

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Wyszło 20l 11Blg czyli bez rewelacji, wydajność ziemniaków w ten sposób przygotowanych jest niewielka ale u innych chyba jeszcze mniejsza wyszła.
    Bardzo ładnie pachnie.

    Wymiany nie planuję z powodu zamierzonego zakegowania całości ale o degustacji dam znać. Warszawa blisko Wrocławia przeca

    Ps. Kilo grochu już zmielone

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    To trzeba będzie zrobić wymianę, ziemniaczane na grochowe.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dzisiaj "Kartoflanka"

    Dwa kilo ziemniaków upiekłem w piekarniku na złoto, zmiksowałem i zatarłem z 3 kg pilsa, który całkiem jak monach wygląda. Może to monach?

    Leciutko nachmieliłem Fuggles i Traditional, właśnie kończy się gotowanie.

    Oddam na pastwę Nottinghamom a jak nie skwaśnieje, bo jakieś mętne, to w beczkę pójdzie i za jakiś czas...
    Pomożecie?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No i Noworoczne Postanowienie postanowione

    Zapisywać gdzieś kolejne warki lub choćby opisywać fermentory i kegi.!!!!!!!!!!!!

    Na razie jestem twardy i pięć tegorocznych warek skrupulatnie notuję i opisuję. Może tu wrzucę ale dopiero z uwagami po degustacji.

    Leave a comment:


  • GRNDpa
    replied
    W imieniu sympatyków życzę wszystkiego co najlepsze na rok kolejny i każdy następny! Byle ich było jak najwięcej

    Leave a comment:


  • darekd
    replied
    Dzięki w imieniu konsumentów Waszych piw Wszystkiego dobrego

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Wszystkim czytaczom, sympatykom i współspijaczom, bo przeca sam bym nie dał rady za żadne skarby , serdeczne życzenia Świąteczne oraz wszystkiego piwnego w Nowym 2014 Roku od załogi browaru.

    Fido&Angel

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    I jeszcze jedna ciekawostka związana z tym porterkiem. Aż się dziwię, że wyszło z tego takie dobre piwo. Teoretycznie nie miało prawa być pijalne.
    No ale cóż, znów praktyka wyje..ła teorię

    http://browar.biz/forum/showthread.p...473#post907473
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-11-30, 23:55.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
    dadek
    Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
    2025-09-27, 03:28
  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 20:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 22:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 15:53
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...