
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Widzę, że spożycie w narodzie wzrastaskoro jeszcze niedawno nie miałeś do czego rozlewać, a tu kolejna warka. Chyba, że wracasz do butelek :P
-
#13
Zasyp:
pils 17,5kg
karmel ciemny /garstka/ + belgijski 30-40 EBC /duża garść/ + belgijski 50 EBC /dwie garści/ = 0,5kg karmelowych
Zatarłem: 15/10/60>>77 mash out
Chmielenie:
- "First Wort Hopping" 100g Marynki 2011/szyszka/
- na smak 50g j/w
- 10' przed końcem 40g zamrożonej zielonej Marynki 2010 + 60g Perle 2011/granulat/
Całość pojedzie na Nottinghamach.
Poprzednie piwo jakieś takie nijakie wyszło, mimo że 11blg a to u nas już kawał piwa jest, jakieś wodniste. Tak wysoki skok temperatury w czasie fermentacji chyba to spowodował.
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-03-31, 18:00.Leave a comment:
-
#12 w beczki
No i poszło do beczek lecz tylko dwa fermentory bo już nie mam w co lać. Trzeba będzie zwiększyć tempo opróżniania beczek
Postało sobie raptem trzy dni na cichej ale jak po południu zmierzyłem temperaturę to miało 20°C więc nie ma na co czekać. Wyklarowało się już w tej temperaturze ale wzorzec lagera to raczej nie będzie
To już koniec fermentacji i leżakowania na balkonie. Jak takie temperatury wiosenne to może jakiegoś górniaczka zrobimy ale to za jakiś czas.
Po wstępnej degustacji stwierdzam, że jednak niepotrzebnie bałem się nadmiernej goryczki i dlatego zmieniłem chmielenie. Trzeba było zostać przy planie pierwotnym.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-03-24, 20:29.Leave a comment:
-
#12 errata
W ostatniej chwili zmieniono chmielenie i drożdże czyli poszło tak:
Gotowanie: 70'
na 60' - 100g Marynka /2011 szyszka
na 10' - 50g Marynka /2011 szyszka
na 0' - 50g Marynka /2011 szyszka
Trzy fermentory zadano Urqelami.Leave a comment:
-
#12
"Szła Maryna..."
Zasyp:
pils 15 kg
Zacieranie:
52°C - 15'
62°C - 15'
72°C - 60' >>podbicie i wysładzanie wodą z kranu.
Gotowanie: 70'
na 60' - 100g Marynka /2011 szyszka
na 30' - 50g Marynka /2011 szyszka
na 10' - 50g Marynka /2011 szyszka
Dwa fermentory zadamy Urqelami a jeden Danstarami.
Zamiarem jest zrobienie piwa o "Marynkowym" charakterze.
Bardzo lubię ten chmiel a ostatnio był troszkę po macoszemu traktowany, chowany pod aromatami innych lub tylko dla goryczki dawany.
Tu wystąpi jako gwiazda goryczki, smaku i aromatuLeave a comment:
-
No i #9 wyszło zgodnie z założeniem. I "poszło" też zgodnie z założeniem
Nie wiem jak zamieścić linka do konkretnych postów to wklejam całą stronę. Pięknie było... Czasami trochę pogodowo-hardkorowo ale kto jak nie my?
Leave a comment:
-
#11
Jakiś taki pilsik - "Balkonowy" bo się cieplej zrobiło i na balkonie będzie fermentował.
Zasyp:
pils 11 kg
monach 1 kg
Zacieranie:
52°C - 15'
62°C - 15'
72°C - 60' >>podbicie i wysładzanie wodą z kranu.
Gotowanie: 70'
na 60' - 100g Perle /2011 granulat
na 30' - 100g Perle /2011 granulat
na 10' - 50g Perle /2011 granulat
Fermentacja pojedzie na Urqellach.
No i wreszcie udało się zrobić całkiem niezłe "Świerkowe" Troszkę za dużo tych igieł dałem ale jak się ułoży to będzie ok. Następnym razem trzeba będzie dać połowę.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-02-20, 12:53.Leave a comment:
-
Widzę, że jesteś zupełnym lajkonikiem w sprawach wędkarskich, łowi się w przeręblu, choć mam nadzieję, że do Zlotu Pstrągowego już będzie wiosna radosna.
Leave a comment:
-
-
A teraz opowieść "O złem traktowaniu drożdża"
#8 po burzliwej wystawiłem na balkon i grzecznie sobie tam stały kilka dni.
Rano chciałem je zlać na cichą a wystudzoną brzeczkę #9 zadać drożdżami i tu uwaga, uwaga, piwo (a na dnie drożdże) miało -3°C
Co miałem robić, zadałem takimi drożdżami brzeczkę, która też się ładnie schłodziła do 2°C. I co? I nicNa drugi dzień rano, wszystko już ładnie fermentowało na stryszku. I Urqelle i Danstary.
I żyją długo i szczęśliwie.
Koniec.bo to tworzące się kryształki lodu zabijają/niszczą drożdże. Jak piwo nie zamarzło, to i drożdże są całe i zdrowe.
Leave a comment:
-
#10
Zasyp:
pils 10 kg
monach 5 kg
karmel " CastleMalting" z Belgii 50 EBC- 500g
karmel " CastleMalting" z Belgii 30-40 EBC- 500g
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 10'
72°C - 50' >>podbicie do 74°C
Wysładzanie: wodą z kranu
Gotowanie: 70'
na 60' - 50g Marynki w szyszce /2011 + 25g Magnum granulat
na 10' - 50g Citra 12AA
W jednym fermentorze zalałem ok 350g gałązek świerkowych z zamrażarki.To chyba ostatnia próba na uzyskanie "świerkowego". Z poprzednich nie byłem zadowolony.
A teraz opowieść "O złem traktowaniu drożdża"
#8 po burzliwej wystawiłem na balkon i grzecznie sobie tam stały kilka dni.
Rano chciałem je zlać na cichą a wystudzoną brzeczkę #9 zadać drożdżami i tu uwaga, uwaga, piwo (a na dnie drożdże) miało -3°C
Co miałem robić, zadałem takimi drożdżami brzeczkę, która też się ładnie schłodziła do 2°C. I co? I nicNa drugi dzień rano, wszystko już ładnie fermentowało na stryszku. I Urqelle i Danstary.
I żyją długo i szczęśliwie.
Koniec.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-01-27, 23:04.Leave a comment:
-
#9
Zlotowe
Zasyp:
pils 10 kg
monach 2 kg
karmel " CastleMalting" z Belgii 50 EBC- 300g
karmel " CastleMalting" z Belgii 30-40 EBC- 200g
karmel ciemny "Strzegomski" 200g
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 10'
72°C - 50' >>podbicie do 74°C
Wysładzanie: wodą z kranu
Gotowanie: 70'
na 60' - 90g Marynki w szyszce /2011
Jeden fermentor damy na pożarcie Urqellom a dwa Nottinghamom
Założeniem jest piwo solidne z wyglądu o czerwonawym kolorze, karmelowym tle i lekkim nachmieleniu, inne niż "sklepowe"
Takie na dłuższe posiedzenie w zimowy wieczór po całym dniu łażenia z wędką.Leave a comment:
-
#8
Miało być jak zwykle a wyszło sam nie wiem jak.
Niby zważyłem 4kg monach i 8kg pilsa ale jak wsypałem do gara i zalałem wodą to jakoś tak mało mi się wydawało.
Zatarłem 10/10/60 i podbiłem do 77°C
Wysładzałem do 10 blgi wyszło z dwa i pół fermentora. Dobrze, że kolega mi ballingometr ostatnio sprezentował bo byłbym w kropce...
Chmielenie 100 g Marynki/2011 przez godzinę a później wyłączone i jeszcze 40' tak stało nim odfiltrowałem z chmielu. Nie wiem czy był przełom bo nie ja pilnowałem chmielenia.
Do tego jakieś całkiem ciemne wyszło, pewnie samego monacha dałem, bo nie spojrzałem dokładnie co na workach było napisane
Ogólnie mówiąc kupa śmiechu a nie warzenie...Leave a comment:
-
Wczoraj wszystkie pilsy z balkonu poszły w kegi. Tylko zaryglowałem gazem.
Ale się zdziwiłem jak na strychu odkryłem dwa fermentory pełne piwa. Pięknie sklarowane, mogło iść w kegi ale nie miałem już siły. Poszło na balkon na lagerowanie. To #7 na Urqelach, które za zimno miały na balkonie i kiedyś tam wstawiłem do ciepłego. Fajnie jest znaleźć 0,5hl dobrego piwaLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-19, 21:28 -
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: