#45 butelkowanie c.d.
27 litrów zabutelkowane z dodatkiem 20-tu łyżeczek cukru przy blg=2,6.
Śliwkowe oraz to jasne fermentowały w 13/14*C.Po rozlewie od razu na strych poszły.
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Zasyp:
6 kg pils
9 kg monach
0,3 kg karmel jasny Strzegom zmielony na mąkę
Zacieranie:
52 *C-10'
62 *C-30'
72 *C-30'
Od razu filtrowanie i wysładzanie.
Chmielenie:
40 gram w 10'/70'
40 gram w 40'/70'
Drożdże:
2001-dwa fermentory
Irish ale-jeden fermentorLeave a comment:
-
#45 rozlew
26 litrów ciemnego zabutelkowano z dodatkiem 20-tu łyżeczek cukru przy blg=3.Po tygodniu fermentacji przelałem je na cichą a przed Świętami poszło na strych i stało w 13*C.
Na cichą poszła też reszta #45.Mogłem butelkować bo oba pięknie sie sklarowały.Pierwszy tydzień stały na balkonie ale temperatura piwa spadła do 3*C i dałem na strych w 13*C.
Do tego ze śliwkami dodałem po tygodniu fermentacji jeszcze 15 dkg śliwek bo wcale nie było wcześniej efektu wędzonego.Leave a comment:
-
#43 rozlew cd.
28,5 litrów #43 zabutelkowane przy blg=2,8 z 20 łyżeczkami cukru.
Pięknie pachnące piwo ale jakiś dziwny "papierowy" posmak zostawia na języku.Dość głęboko odfermentowało w porównaniu do swoich "braci".Ciekawe dlaczego taka duża różnica?
Po nagazowywaniu zobaczymy czy to dodatki czy faktycznie niedofermentowanie tych dwóch poprzednich.Leave a comment:
-
#43 rozlew
27 litrów "miodowego" oraz 29 litrów "polotmavego" już w butelkach z 20-toma łyżeczkami cukru każde.
Oba zeszły do 3,7 blg a w piwnicy na cichej było 12*C.
Na cichą poszło przy okazji #45 z dodatkiem barwiącego.
Do #45,tego ze śliwkami, dolano (do pełna) 1/3 fermentora wody przegotowanej.Leave a comment:
-
Wczoraj było tak:
Zasyp:
6,5 kg pilsa/6,5kg monacha
Zacieranie:
54 *C-10'
62 *C-60'
72 *C-60'
Od razu filtrowanie i wysładzanie.
Chmielenie 60'-80 gram Perle.
Wyszło 2,5 fermentora 12 ,2 blg.
1 fermentor zadano gęstwą Pils Urgll
W drugim zalano na gorąco cztery młynki kawowe zmielonej "Carafy specjal typ 2" i zadano gęstwą "Irish ale"
W trzecim zalano 15 dkg śliwek wędzonych,rozcieńczymy jak zafermentuje do 8 blg a zadano gęstwą 2001, która stała miesiąc w słoiczku na balkonie.Leave a comment:
-
#44 butelkowanie c.d.
26,5 l "wita" przy blg=2 poszło do butelek z 20-toma łyżeczkami cukru.
5 litrów do kondycjonowania zadano Pils Urqll'ami-2001
28,5 l "pilsa" przy blg=2 do butelek z ilością cukru j/w.
Piwa zeszły z 11blg i po 5-ciu dniach w temp 2/4 *C nie sklarowały się.Owa mętność jest minimalna i wygląda jakby była "białkowa" a nie "drożdżowa"
"Pils" fermentował najpierw w ok 14*C bo tyle jest na strychu.Leave a comment:
-
#43 cd
No i złamałem się i dałem piwo do piwnicy.Tam jest troszkę za ciepło na lagerka ale dzisiejszy pomiar wykazał 3*C i 5/4,5/4 blg w kolejnych fermentorach.W tym tempie to do wiosny by fermentowały a wolne fermentory by się przydały.Leave a comment:
-
#44 pszeniczne
Zabutelkowano 25l przy blg=2,7 z dodatkiem 20 łyżeczek cukru.
5l zabutelkowano z dodatkiem drożdży 2001 Pils Urqll.
Najpierw na dwa dni wystawiłem na balkon ale piwo sie nie sklarowało.
Na balkonie stoi też reszta #44.Leave a comment:
-
No właśnie wygląda na to, że stanęła a przynajmniej bardzo zwolniła.Tak wysokie blg i sklarowanie piw o tym by świadczyło.Leave a comment:
-
#43 dekantacja
Korzystając z wolnego czasu na cicha przelałem #43 i wcale bym o tym nie pisał gdyby nie temperatura w jakiej odbywa sie fermentacja.
Temperatura brzeczki to 2*C
Pomiar w jednym fermentorze (miodowe) wykazał ok 5/6blg a piwa ewidentnie zakończyły burzliwą.Jedynie "miodowe" było mętne.Zobaczymy co sie będzie działo jak się ociepli a jeszcze ciekawiej będzie jak sie nie ociepli.Ciekawe jak tak niskie temperatury wpłyną na piwo.Leave a comment:
-
Pils.............6,5 kg
Pszeniczny..6,5 kg
Zacieranie:
10'-45*
10'-52*
30'-62*
30'-72*do 69* od razu filtrowanie i wysładzanie
Chmielenie:
30 gram Perle 8% AA (tyle chyba teraz ma) od razu do odfiltrowanej brzeczki i gotowanie 60'
- w pierwszym fermentorze zalano gorącą brzeczką 100 gram skórki pomarańczowej kandyzowanej (Tesco) i mąke z 7,5 gram kolendry,zadamy miksem gęstw Irish Ale / 3068 Weihenstephan
- w drugim zalano 20 gram chmielu j/w,zadamy gęstwą Urqel 2001
- w trzecim tradycyjnie nic nie zalano, zadamy gęstwą 3068 Weihenstephan
Leave a comment: