Warka #55
Już po tygodniu po zabutelkowaniu warki #55 sprawdzałem buteleczki 0,33l. Smak jeszcze nie ułożony ale jakoś smakowało. Dziś otworzyłem najpierw 2 buteleczki i zonk....bardzo słodki smak i ocet przy prawie zerowym gazie, przestraszyłem się. Otworzyłem następną butelkę i smak fajny następna też dobra.... czyli butelki są winne. Zaprzestałem od chyba 5 warek po umyciu butelek wyparzać je w piekarniku i chyba tu jest wina....pierwszy raz mam taki problem. Teraz to nawet głupio komuś dać butelkę z tym piwem, bo wielka niewiadoma co się w niej mieści.
Pije teraz Irish Red Ale #51.... nie wiem czy tak smakuje IRA ale moja jest super
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #56
Warka #56 04.06.2014 Pszeniczne
Zasyp:
2kg słód pilzneński
1,7kg słód pszeniczny
0,4kg płatki pszenne błyskawiczne
chmiel Lubelski 25g
drożdże Bavarian Wheat M20 Mangrove Jack's
Zacieranie:
45C - 15min
55C - 15min
65C - 40min
72C - 40min
77C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Lubelski 25g
Miałem końcówkę słodu pszenicznego więc dodałem trochę płatków, zasyp więc trochę dziwaczny nie wyjdzie z tego rasowy niemiecki pszeniczniak ale.... Wyszło ok 22,5l o gęstości 12blg.
Skończył mi się słód ze Strzegomia teraz robię na Soufflet i od razu wydajność zwiększona...od razu mi ten strzegomski słód nie pasował.Leave a comment:
-
Warka #55
American Wheat II rozlane do butelek...31x0,5l + 12x0,33l.Leave a comment:
-
Warka #55
American Wheat II przelany na cichą przy gęstości 2,5blg.Leave a comment:
-
Warka #55
Warka #55 25.04.2014r American Wheat II
Zasyp:
2,4kg słód pilzneński
2,4 kg słód pszeniczny
chmiel Cascade US 50g
chmiel Citra 20g
drożdże gęstwa z warki #54
Zacieranie:
69-63C - 70min
78C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min Cascade 25g
0min Cascade 25g
0min Citra 20g
Wyszło ok 21,5l o gęstości 12,5blg.Leave a comment:
-
IPA we wtorek przelana do butelek: 35x0,5l + 4x0,33l
Dziś zabutelkowałem American Wheat: 40x0,5l + 5x0,33lLeave a comment:
-
Warka #53
IPA nadal strasznie mętna, pierwszy raz mam coś takiego, chyba nawet pszeniczniaki były klarowniejsze. Zrobiło się tak po chmieleniu, duża ilość chmielu tak podziałała? Nie będę chyba klarował żelatyną, ważne aby smak był dobry. W środę będę przelewał do butelek.Leave a comment:
-
Warka #53
Do IPA wrzuciłem chmiele na zimno: Citra 10g, Amarillo 15g, Simcoe 30g.Leave a comment:
-
Porter z warki #52 w poniedziałek został przelany do butelek w ilości: 18x0,5l + 21x0,33l.
Dziś warkę #53 przelałem na cichą przy gęstości ok 3,5blg. Pierwszy raz drożdże us-05 opadły mi całkiem na dno... raczej mało normalne to przy tym szczepie.
Będę teraz trzymał na cichej chyba z 2 tygodnie bo strasznie mętne to wyszło, po tygodniu dodam chmiel na zimno.Leave a comment:
-
Warka #54
Warka #54 04.04.2014r American Wheat
Zasyp:
2,4kg słód pilzneński
2,4kg słód pszeniczny
0,2kg słód karmelowy jasny
chmiel Glacier 50g
chmiel Citra 10g
drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
68-66C - 60min
77C - filtracja i zacieranie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Glacier 20g
5min chmiel Glacier 20g
0min chmiel Glacier 10g
0min chmiel Citra 10g
Wyszło prawie 23l o gęstości 12 blg.Leave a comment:
-
Wczoraj Porter z warki #52 przelany na cicha, przy ok 5,5 blg.
IPA pomału dostaje czapy drożdżowej....z fermentora unosi się piękny zapach chmieli.Leave a comment:
-
Warka #53
Dopiero teraz miałem czas aby zajść do piwnicy, a tu tragedia... 12C stanowczo za nisko na drożdże us-05, zero piany, drożdże się nie namnożyły. Okno teraz mam zamknięte, mam nadzieję, że się żadna infekcja nie przyczepi i temperatura podskoczy. Ale ogólnie kiepsko to wygląda.Leave a comment:
-
Warka #53
Warka #53 26.03.2014r IPA
Zasyp:
4,5kg słód pilzneński
0,5kg słód pszeniczny
0,3kg słód bursztynowy
chmiel Amarillo 50g
chmiel Simcoe 50g
chmiel Citra 20g
drożdże us-05
Zacieranie:
68-66C - 60min
77C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 60min
60min Amarillo 25g
50min Amarillo 10g
10min Citra 10g
0min Simcoe 20g
0min Citra 10g
Na zimno dam Amarillo 15g, Simcoe 30g
Nie wiem może dodam jeszcze coś Citry.Leave a comment:
Leave a comment: