Szkoda doliny Vratnej - to co tam się stało to jakiś kataklizm...
Obawiam się, że długo minie, zanim wróci do dawnej świetności (albo nie wróci) a to była piękna baza wypadowa do wycieczek w bardzo różne formacje górskie - w obrębie jednej doliny były szlaki o charakterze bieszczadzkim, pienińskim, krasowym (wodospady, kładki, drabinki) i pewnie jeszcze jakimś ale już zapomniałem (byłem w 1994 roku...)
Ale może Słowacy też to doceniają i niemałym nakładem kosztów odbudują infrastrukturę - zobaczymy...
Przy piwie o górach
Collapse
X
-
Rohace raczej odpadają -zwłaszcza Ostry - wejście po łańcuchu o wysokości tak z dwóch pięter (przed łańcuchem kolejka, my pokonaliśmy wejście ścianą poza szlakiem), przejście przez ostaniec na grani ze spora ekspozycją i zejście kominkiem raczej nie sprzyjają lękowi przestrzeni...
Zresztą - oceń sam: https://www.google.pl/search?q=rohac...w=1366&bih=622
Ale to jedyne takie pasmo w Tatrach Zachodnich o charakterze Tatr Wysokich.Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2014-07-23, 10:08.Leave a comment:
-
Stąd też trzeba zacząć "od początku", a nie od razu porywać się z motyką na wiatr.
Dobra, co nieco już wiem, dzięki Wam za podpowiedzi, na weekend siądę do map i coś tam spróbuję ustalić mniej więcej.
Leave a comment:
-
To zostają Tatry Zachodnie zarówno polskie jak i słowackie. Tatry Wysokie mimo szczytów z relatywnie łatwymi wejściami, bez specjalnych ekspozycji zapewniają jednak widoki chyba nie dla ludzi z lękiem przestrzeni...
Z racji widoków poleciłbym Krywań (łatwe wejście, piękne widoki) ale jest jeden problem - na szczycie mało miejsca i największa tatrzańska deniwelacja do Doliny Koprowej - piękna rzecz, ale jak ktoś ma lęk przestrzeni, to piękno zamienia się w torturę...Leave a comment:
-
Z wytrzymałością i wyposażeniem nie ma problemu, natomiast kwestia lęku przestrzeni to jest główny powód, dla którego zwróciłem się z zapytaniem. Szczerze mówiąc nie wiem, nie byłem jeszcze w tak wysokich górach, jak Tatry. Głównie latam po Karkonoszach, a porównywać jedno z drugim trochę ciężko.
I jak już pisałem wcześniej - pytam gdzie nie iść, żeby nie było przykrych niespodzianek
Planowany termin wyjazdu to pierwszy, bądź drugi tydzień września z naciskiem na drugi.Radziłbym też zrezygnować z Giewontu, okolic Kasprowego, Morskiego Oka i DPS i to nie ze względu na trudność. Chyba że ktoś lubi postać w kolejce kilka godzin i sprawia mu przyjemność klimat jak za PRL w kolejce za kawą
Gdybym to ja miał iść gdzieś w Tatry w sezonie wakacyjnym, wybrałbym Tatry Zachodnie na przykład na najwyższy ich szczyt czyli Starorobociański Wierch.Leave a comment:
-
Eeee, tam, to z pewnością byli Twoi fani, który chcieli strzelić sobie z Tobą słitfocie "z panoramą Tatr"...
.
Jak my, zwykli, szarzy ludzie, żadne tam celeby, będziemy szli, to będzie luźniej...
Leave a comment:
-
-
Po wielu przemyśleniach jednak zrezygnowaliśmy z Juniorem z wejścia na Rysy od Morskiego Oka.
Powodów jest wiele, m.in. ryzyko (jeszcze) zalegania śniegu, tłumów na łańcuchach i to, że uprząż (chciałem wziąć Juniorowi, żeby na samej górze czuł się pewniej) przeleciała mu przez biodra...
Idziemy od Popradskiego, szlak od południa, więc bez śniegu, trochę łagodniej, no i może... troszkę mniej ludzi...
.
Wyjeżdżamy "kończyć koronę" już w sobotę rano

.
Leave a comment:
-
Chyba największym problemem tego szlaku jest to, że jest on jednokierunkowy, a ludzie sobie z tego bimbają i łażą w obie strony, a jest tam faktycznie kilka miejsc, że nie wyobrażam sobie mijania
. Tak wyczytał Slav na forach, bo my na szczęście byliśmy w taki dzień, że na szlaku oprócz nas spotkaliśmy tylko jeszcze jedną parę
Leave a comment:
-
Radziłbym też zrezygnować z Giewontu, okolic Kasprowego, Morskiego Oka i DPS i to nie ze względu na trudność. Chyba że ktoś lubi postać w kolejce kilka godzin i sprawia mu przyjemność klimat jak za PRL w kolejce za kawą
Gdybym to ja miał iść gdzieś w Tatry w sezonie wakacyjnym, wybrałbym Tatry Zachodnie na przykład na najwyższy ich szczyt czyli Starorobociański Wierch.Leave a comment:
-
My w tym roku rozważamy dwie opcje - Gorce wraz z Pieninami lub Tatry. I tu nasuwa się pytanie - które szlaki/miejsca w Tatrach należy odpuścić za pierwszym razem? Orla Perć to wiadomo, ale co poza tym?
Niektóre mapy są na tyle wygodne, że mają oznaczone miejsca powiedzmy 'niebezpieczne', z tym że jest to pojęcie względne i nie chcę się przypadkiem wpadować w jakieś potocznie mówiąc bagno.Leave a comment:
-
Park Narodowy Galicica w Macedonii. Polecam każdemu kto nie był i komu nudzi się taplanie w jeziorku. Świetne niskie trasy między wioskami tak na poziomie 1100 mnpm, jak ktoś ma ochotę się powspinać to tylko czeka wyższe pasmo w okolicach 1800 mnpm. No i widok z najwyższego Magaro (2245) kiedy widać jednocześnie jezioro Ochrydzkie i Prespańskie jest czymś pięknym. Najpiękniejsze natomiast jest to, że ciężko na szlakach spotkać kogokolwiek
Leave a comment:
-
Absolutnie nierestauracyjny.
Gdyby ktoś się wybierał na Babią i przedkładał budżet nad wygody, to polecam do spania schronisko PTSM w Zawoi-Wełczy. Ma cztery ściany, dach, łóżko, dostęp do prysznica i jest czysto, czyli spełnia moje wymagania spalni. Kimnąć się tam można od 15zł. My spaliśmy za 17zł w 'apartamęcie'
Leave a comment:
-
No tak, ale ich było więcej, a ja będę z niepełnoletnim juniorem, na dodatek robić będę za szofera...
Gdyby "Podgórz" browarem restauracyjnym był, to pojechałbym na obiad w sobotę "po drodze
" i po piwo na wynos.
Muszę wszystko dokładnie planować, bo w nieco ponad tydzień zamierzam odwiedzić sześć browarów restauracyjnych (oprócz "Podgórza"), o górach nie wspominając...
Leave a comment:
-
Przecież Slavoy napisał, że zrobili jeden dzień przerwy. Kupili na miejscu beczkę i zrobili pauzę
Leave a comment: