F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Coś Cię szczególnie natchnęło? Już wiesz czego unikać w swoich piwach?

    Leave a comment:


  • cyoorka
    replied
    Miałem okazję i niewątpliwą przyjamność skosztować kilku piw od fidoangela.
    Były to warki: #45 (Śliwki), #48 (Pils), #49 (Ciemny wynalazek), #43 (Miód), #49 (Pils), #46 (Ciemne, śliwki). Nie znam się na sensorycznej, fachowej ocenie i opisie piw, ale powiem tyle, że piwa bardzo smaczne. Dziękuję bardzo.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    A ja pierdziele się odkażonym wężykiem 20 minut (1 piwko) a można 5 sekund
    Ot kolejna rozbieżność teorii z praktyką.
    20 minut przelewam wypijając przy tym 1 piwo.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Taaak? A jak tego uniknąć jeśli po prostu przelewam piwo z fermentora do fermentora za pomocą brutalnej siły fizycznej i grawitacji

    A tak poważnie to jak zacznę czuć w moim piwie te wszystkie DMS-y i TRALA-lesy to się zastanowię nad zmianą technologii. Na razie nic takiego nie zaobserwowałem.
    A ja pierdziele się odkażonym wężykiem 20 minut (1 piwko) a można 5 sekund
    Ot kolejna rozbieżność teorii z praktyką.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Nie powinniśmy pienić piwa przy dekantacji, natleniamy młode a to może poważnie zaszkodzić. Dodatkowo pozbawiamy CO2 którym już jest nasycone.
    Taaak? A jak tego uniknąć jeśli po prostu przelewam piwo z fermentora do fermentora za pomocą brutalnej siły fizycznej i grawitacji

    A tak poważnie to jak zacznę czuć w moim piwie te wszystkie DMS-y i TRALA-lesy to się zastanowię nad zmianą technologii. Na razie nic takiego nie zaobserwowałem.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Faktycznie trzeba będzie obserwować pianę przy dekantacji.
    Nie powinniśmy pienić piwa przy dekantacji, natleniamy młode a to może poważnie zaszkodzić. Dodatkowo pozbawiamy CO2 którym już jest nasycone.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    W butelki poszło 25 litrów "ale".
    Przy blg=3 do refermentacji użyto 15 łyżeczek cukru.

    Słabo się pieniło przy przelewaniu więc nie spodziewam się na nim ładnej piany ale to się jeszcze okaże.Może przelewane w wysokich temperaturach piwa mniej się pienią ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Zapisane dla pamięci bo takie szczegóły umykają po czasie. Jeśli to będzie poprawne rozumowanie to do takich piw będzie można dodawać więcej surowca do refermentacji i nie będą uciekać z butelki po otwarciu.
    I miałem rację. Piwo mimo dość sporego nagazowania pianę ma ładną ale tylko przy nalewaniu Znika błyskawicznie. Co ciekawe brat bliźniak na drożdżach lagerowych pianę ma wzorcową.
    Wygląda na to, że na pianę bardzo drobne, praktycznie niezauważalne czynniki mają czasem zasadniczy wpływ. Nie mam pojęcia co to mogło być. Coś mi wygląda na mutację drożdży bo piwko jakieś lekko mętnawe jest mimo, że wyśmienite.

    Faktycznie trzeba będzie obserwować pianę przy dekantacji.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Zabutelkowano 25l przy blg=2,7 z dodatkiem 20 łyżeczek cukru.
    5l zabutelkowano z dodatkiem drożdży 2001 Pils Urqll.
    Najpierw na dwa dni wystawiłem na balkon ale piwo sie nie sklarowało.
    Na balkonie stoi też reszta #44.
    No i przyszła pora na ocenę pszeniczniaka kondycjonowanego drożdżami lagerowymi. Wbrew obawom nie wytrawiły one piwa bardziej niż 3068. Wręcz przeciwnie, wydaje się słodsze i jest mniej kwaśne. Zostało też więcej charakterystycznych nutek pszenicznych. Na początku nie było widać żadnych różnic ale też to piwo nie było typowym pszeniczniakiem bo było zacierane "pod wita".

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #49 butelkowanie cd

    29 litrów #49 poszło do butelek. Przy blg 3,5 dodałem 20 łyżeczek cukru.

    27 litrów #49-1 (to, które cały czas stało na strychu i momentami miało 20°C a dzisiaj "tylko" 18°C ) poszło do butelek.Odfermentowało też do 3,5 blg a przed butelkowaniem dodałem 20 łyżeczek cukru i dolałem do fermentora 5l zimnej wody z kranu bo jakieś alkoholowe się wydawało.

    24 litry #49-2 poszło do butelek przy blg=2. Dodałem 100 gram glukozy z "Delekty"
    To jest to, które dochmieliłem w fermentorze a później "cudownie rozmnożyłem" jak to czynią w browarach przemysłowych.O dziwo zapowiada się najlepiej z wszystkich braci.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #49 butelkowanie "Ciemny wynalazek"

    29 litrów "Ciemnego wynalazku" poszło do butelek.
    Przy blg=1,5 dodano 40 łyżeczek cukru. Zeszło z 10 blg

    Piwo pachniało lagerowymi drożdżami ale idealnie się sklarowało więc nie widziałem powodu aby nie butelkować. Dwa tygodnie we wiadrach i do butelek - wina wysokich temperatur.
    Smakowało całkiem, całkiem...

    Sezon lagerowy już za nami.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Słabo się pieniło przy przelewaniu więc nie spodziewam się na nim ładnej piany ale to się jeszcze okaże.Może przelewane w wysokich temperaturach piwa mniej się pienią ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Zapisane dla pamięci bo takie szczegóły umykają po czasie. Jeśli to będzie poprawne rozumowanie to do takich piw będzie można dodawać więcej surowca do refermentacji i nie będą uciekać z butelki po otwarciu.
    Oczywiście Twoja dedukcja jest słuszna. Piwo w niższej temp. ma w sobie związane więcej CO2, niż w wyższej. Dlatego też butelkując lagera o temp. 10-12°C dajemy mniej surowca do refermentacji, niż butelkując tripla w 18-20°C (różnice w nagazowaniu poszczególnych stylów piwa to inna bajka).

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #48 butelkowanie cd "Ale"

    W butelki poszło 25 litrów "ale".
    Przy blg=3 do refermentacji użyto 15 łyżeczek cukru.

    Słabo się pieniło przy przelewaniu więc nie spodziewam się na nim ładnej piany ale to się jeszcze okaże.Może przelewane w wysokich temperaturach piwa mniej się pienią ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Zapisane dla pamięci bo takie szczegóły umykają po czasie. Jeśli to będzie poprawne rozumowanie to do takich piw będzie można dodawać więcej surowca do refermentacji i nie będą uciekać z butelki po otwarciu.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #49 dekantacja na cichą

    Wczoraj na cichą przelałem wszystkie cztery fermentory.
    Zmierzyłem temperaturę piwa i tu się zdziwiłem. Dwa, które stoją cały czas na strychu miały 19°C a dwa, które wystawiłem wcześniej na daszek 17°C. Tak wysokich to się jednak nie spodziewałem. Zobaczymy jakie będą efekty.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Stąd biorę przelicznik

    Leave a comment:


  • macas
    replied
    skąd bierzesz przelicznik Blg. w zależności od temperatury

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...