F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Miałem okazję i niewątpliwą przyjamność skosztować kilku piw od fidoangela.
Były to warki: #45 (Śliwki), #48 (Pils), #49 (Ciemny wynalazek), #43 (Miód), #49 (Pils), #46 (Ciemne, śliwki). Nie znam się na sensorycznej, fachowej ocenie i opisie piw, ale powiem tyle, że piwa bardzo smaczne. Dziękuję bardzo.Leave a comment:
-
-
Taaak? A jak tego uniknąć jeśli po prostu przelewam piwo z fermentora do fermentora za pomocą brutalnej siły fizycznej i grawitacji
A tak poważnie to jak zacznę czuć w moim piwie te wszystkie DMS-y i TRALA-lesy to się zastanowię nad zmianą technologii. Na razie nic takiego nie zaobserwowałem.
Ot kolejna rozbieżność teorii z praktyką.Leave a comment:
-
A tak poważnie to jak zacznę czuć w moim piwie te wszystkie DMS-y i TRALA-lesy to się zastanowię nad zmianą technologii. Na razie nic takiego nie zaobserwowałem.Leave a comment:
-
-
W butelki poszło 25 litrów "ale".
Przy blg=3 do refermentacji użyto 15 łyżeczek cukru.
Słabo się pieniło przy przelewaniu więc nie spodziewam się na nim ładnej piany ale to się jeszcze okaże.Może przelewane w wysokich temperaturach piwa mniej się pienią ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Zapisane dla pamięci bo takie szczegóły umykają po czasie. Jeśli to będzie poprawne rozumowanie to do takich piw będzie można dodawać więcej surowca do refermentacji i nie będą uciekać z butelki po otwarciu.Znika błyskawicznie. Co ciekawe brat bliźniak na drożdżach lagerowych pianę ma wzorcową.
Wygląda na to, że na pianę bardzo drobne, praktycznie niezauważalne czynniki mają czasem zasadniczy wpływ. Nie mam pojęcia co to mogło być. Coś mi wygląda na mutację drożdży bo piwko jakieś lekko mętnawe jest mimo, że wyśmienite.
Faktycznie trzeba będzie obserwować pianę przy dekantacji.Leave a comment:
-
No i przyszła pora na ocenę pszeniczniaka kondycjonowanego drożdżami lagerowymi. Wbrew obawom nie wytrawiły one piwa bardziej niż 3068. Wręcz przeciwnie, wydaje się słodsze i jest mniej kwaśne. Zostało też więcej charakterystycznych nutek pszenicznych. Na początku nie było widać żadnych różnic ale też to piwo nie było typowym pszeniczniakiem bo było zacierane "pod wita".Leave a comment:
-
#49 butelkowanie cd
29 litrów #49 poszło do butelek. Przy blg 3,5 dodałem 20 łyżeczek cukru.
27 litrów #49-1 (to, które cały czas stało na strychu i momentami miało 20°C a dzisiaj "tylko" 18°C ) poszło do butelek.Odfermentowało też do 3,5 blg a przed butelkowaniem dodałem 20 łyżeczek cukru i dolałem do fermentora 5l zimnej wody z kranu bo jakieś alkoholowe się wydawało.
24 litry #49-2 poszło do butelek przy blg=2. Dodałem 100 gram glukozy z "Delekty"
To jest to, które dochmieliłem w fermentorze a później "cudownie rozmnożyłem" jak to czynią w browarach przemysłowych.O dziwo zapowiada się najlepiej z wszystkich braci.Leave a comment:
-
#49 butelkowanie "Ciemny wynalazek"
29 litrów "Ciemnego wynalazku" poszło do butelek.
Przy blg=1,5 dodano 40 łyżeczek cukru. Zeszło z 10 blg
Piwo pachniało lagerowymi drożdżami ale idealnie się sklarowało więc nie widziałem powodu aby nie butelkować. Dwa tygodnie we wiadrach i do butelek - wina wysokich temperatur.
Smakowało całkiem, całkiem...
Sezon lagerowy już za nami.Leave a comment:
-
Słabo się pieniło przy przelewaniu więc nie spodziewam się na nim ładnej piany ale to się jeszcze okaże.Może przelewane w wysokich temperaturach piwa mniej się pienią ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Zapisane dla pamięci bo takie szczegóły umykają po czasie. Jeśli to będzie poprawne rozumowanie to do takich piw będzie można dodawać więcej surowca do refermentacji i nie będą uciekać z butelki po otwarciu.Leave a comment:
-
#48 butelkowanie cd "Ale"
W butelki poszło 25 litrów "ale".
Przy blg=3 do refermentacji użyto 15 łyżeczek cukru.
Słabo się pieniło przy przelewaniu więc nie spodziewam się na nim ładnej piany ale to się jeszcze okaże.Może przelewane w wysokich temperaturach piwa mniej się pienią ale jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Zapisane dla pamięci bo takie szczegóły umykają po czasie. Jeśli to będzie poprawne rozumowanie to do takich piw będzie można dodawać więcej surowca do refermentacji i nie będą uciekać z butelki po otwarciu.Leave a comment:
-
#49 dekantacja na cichą
Wczoraj na cichą przelałem wszystkie cztery fermentory.
Zmierzyłem temperaturę piwa i tu się zdziwiłem. Dwa, które stoją cały czas na strychu miały 19°C a dwa, które wystawiłem wcześniej na daszek 17°C. Tak wysokich to się jednak nie spodziewałem. Zobaczymy jakie będą efekty.Leave a comment: