F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • keto
    replied
    W sumie też prawda, zimna wpadając do gorącej też na pewno w jakimś stopniu się "odkaża".

    Leave a comment:


  • admiro
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto
    Robiłeś to już wcześniej? Wydaje mi się, że taką wodą możesz zakazić brzeczke.
    Wątpliwe, ja w chyba 5 warkach miałem konieczność dolania wody i zawsze uzupełniałem kranówką.
    Fakt, że mam dobrej jakości kranówkę z ujęcia głębinowego we wsi obok, ale każda woda pitna musi spełniać normy.

    Już pomijam fak mojego pierwszego piwa które było z ekstraktu gotowanego w garnku 7l, czyli zimnej wody z kranu było dodane jakieś 15L

    Leave a comment:


  • keto
    replied
    Robiłeś to już wcześniej? Wydaje mi się, że taką wodą możesz zakazić brzeczke.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #60 cd.

    No i chyba walnąłem byka przy warzeniu!?
    Kociołek elektryczny ma 24 litry więc po chmieleniu dolewam wody do fermentora aby był pełny. Wczoraj do gorącej brzeczki beztrosko lałem prysznicem zimną wodę z kranu tak z całej siły i jeszcze specjalnie pianę zrobiłem. Chciałem ładnie napowietrzyć brzeczkę tylko nie wziąłem pod uwagę, że jest gorąca.
    Jak w tym piwie nie będzie DMS-ów to zupełnie przestanę w nie wierzyć.

    Uzyskałem pełny fermentor 12,7 blg. Zadane w 10°C Urqellami.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-03-15, 09:18.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #60 "Musli mocne"

    Skład:
    pils..............................3 kg
    monach .......................3 kg
    karmel jasny Strzegom ....dwie garście
    karmel ciemny Strzegom...jedna garść
    musli traditional .......0,35 kg (paczka)

    Zacieranie:
    62°C - 30'
    72°C - 30'

    Chmielenie:
    20 gram Marynki w 10' z 70'
    30 gram j/w w 40'

    Ale się działo przy śrutowaniu, rodzynki zablokowały śrutownik i musiałem ręcznie, korbką, do tyłu i do przodu i tak kilka razy się blokowało i musiałem odblokowywać ręcznie. Wiertarka dymiła i nie jest już taka jak kiedyś
    Na koniec wybrałem wszystkie rodzynki i jakoś skończyłem.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #59 "Pilsik rubinowy"

    Skład:
    pils...............................12 kg
    karmel jasny Strzegom ....0,6 kg
    karmel ciemny Strzegom...0,6 kg

    Zacieranie:
    62°C - 30'
    72°C - 30'

    Chmielenie:
    100 gram Marynki w 10' z 70'
    50 gram chmielu j/w w 30' z 70'
    w jednym fermentorze zalejemy wrzątkiem 25 gram Marynki i zostawimy do fermentacji
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-03-13, 18:00.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #58 cd.

    Uzyskano co następuje:
    27l - 14 blg
    27l - 14 blg w którym rozpuszczono w czasie chłodzenia resztę, czyli mniej niż pół paczki INKI
    29l - 11 blg w którym zalano gorącą brzeczką garść Marynki i tak sobie z tym chmielem fermentuje
    Kilkanaście litrów 19,5 blg. To mocne z początków wysładzania nachmielono w kociołku elektrycznym z garścią Marynki oraz młynkiem kawowym zmielonego na proszek słodu barwiącego, małą garścią rodzynek, kilkoma ziarnkami kolendry a przy dekantowaniu dodano paczkę cukru waniliowego.

    Leave a comment:


  • wogosz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fidoangel
    To była warka #22 i niewiele to dało bo piwo ma smak wina. Do tej pory stoi w butelkach.
    Pozytywny efekt jest wtedy, gdy skwaśnienie nie jest duże i dodatkowo po pasteryzacji je obniżymy.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rabny
    Hej fidoangel
    Pisałeś dawno temu trochę o tych białych błonkach podczas fermentacji...
    Wszystko już tu było. Nie ma sensu się rozpisywać. Dla ułatwienia podrzucam parę linków.
    Ze swoim piwem zrobiłem tak jak Wogosz. To była warka #22 i niewiele to dało bo piwo ma smak wina. Do tej pory stoi w butelkach.

    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #58

    #58

    Skład:
    pils...........................20 kg
    Carafa jakaś (całkiem jak jasny Strzegom) mąka 0,25kg

    Zacieranie:
    białkowa taka nie wiadomo jaka bo miejscowo było 58 °C a miejscami 48°C - kilka minut
    62°C - 30 '
    72°C - 30'
    filtracja bez podbicia temperatury

    pierwsze 10 litrów 21 blg - będzie z tego porterek

    reszta chmielona 70'
    50 gram Marynki na goryczkę
    100 j/w na smak
    50 j/w na aromat.

    Na cichą poszło #57, tydzień i po burzliwej - duża ilość świeżej, silnej gęstwy załatwiła szybko sprawę. Uzyskałem ją z przedwcześnie zlanego na cichą (jeszcze burzliwa trwała w najlepsze) jednego fermentora #55

    Leave a comment:


  • wogosz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rabny
    Bo zdaje się zapasteryzowałeś to piwo, tylko wtedy na refermentacje nie ma już szans, no chyba że podgrzeje sie piwo już zabutelkowane...jak to uczyniłeś?
    Nie wiem jak pasteryzował Fido, ale mnie podczas fermentacji już dwa razy zaczęło kwaśnieć piwo (za każdym razem z drożdży z odzysku). Skoda mi go było i tej roboty (dekokcja), więc postanowiłem spasteryzować to piwo. Nie ma z tym problemu, tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić i przeliczyć jednostki pasteryzacyjne. Po schłodzeniu dodałem drożdże jakie miałem pod ręką (raz gęstwę z lodówki, a raz suche), bo nie miało to wielkiego znaczenia, bo piwo praktycznie było po fermentacji. W pierwszym przypadku od razu butelkowałem, a w drugim przelałem na cichą i butelkowałem tydzień później.

    Leave a comment:


  • rabny
    replied
    Hej fidoangel
    Pisałeś dawno temu trochę o tych białych błonkach podczas fermentacji...

    Też mi się kiedyś to zdarzyło i ciagle nie wiem zbytnio dlaczego, ale narzucilo mi się kilka spostrzeżeń w związku z tym..
    W moim przypadku też zrobilem starter z mniejszej ilości suchych drożdży, ktory stał dobe w nieidealnie sterylnej piwnicy i tylko przykryty talerzem płaskim.
    Ale zastanawiam się czy to nie może być wina tego że trzymałem zalepiona taśmą klejącą saszetke w lodowce...bo te drożdże maja być fabrycznie w określonej atmosferze...

    No i tutaj, żeby uniknąć tego typu akcji w przyszłości (tamto piwo poszlo w kanał, bo po kilku dekantacjach "to" powracało i wydawało się, że to pleśń, jeśli się mylę to poprawcie)

    Nie wiem jaka jest szansa że ta infekcja może zachodzić w lodowce. Może było tak jak u Ciebie w starterze... ale fajnie byłoby to jakos wyjaśnić
    Bo zdaje się zapasteryzowałeś to piwo, tylko wtedy na refermentacje nie ma już szans, no chyba że podgrzeje sie piwo już zabutelkowane...jak to uczyniłeś?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Tylko nie otwieraj szafki z chemią

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A wypadła z szafki to już nie chowałem tylko zmieliłem i zatarłem. Brzeczka przy dekantacji ładnie pachniała gryką a co będzie? Zobaczymy.

    Leave a comment:


  • macas
    replied
    a po co ta kasza ?????

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
    dadek
    Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
    2025-09-27, 03:28
  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 20:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 22:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 15:53
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...